Kløe i underlivet

Sist oppdatert 04.12.2015

Kløe i underlivet er et plagsomt symptom, men svært sjelden uttrykk for en alvorlig tilstand. Kløen skyldes oftest en ubalanse i skjedemiljøet eller tørre slimhinner.

Definisjon

Kløe i underlivet kan være svært plagsomt. I de fleste tilfellene skyldes den en soppinfeksjon eller en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, men kløen kan også ha andre, for det meste helt harmløse årsaker. Ved usikkerhet om diagnosen, hvis man har stadig tilbakevende episoder med kløe i underlivet eller hvis man har andre symptomer i tillegg, bør man kontakte lege.

Kløe i underlivet skyldes ofte tilstander som oppstår på grunn av forstyrrelser i den normale bakteriefloraen i skjeden. Forandringer i skjedemiljøet kan gjøre at sopp, skadelige bakterier eller bakterier som normalt er til stede, får bedre vekstvilkår. Forandringer i bakteriefloraen i skjeden kan for eksempel oppstå i forbindelse med antibiotikakurer, hormonelle forandringer knyttet til menstruasjon, graviditet eller p-pillebruk, ved diabetes eller hvis kroppens immunforsvar er nedsatt.

Kløe som skyldes forandringer i bakteriefloraen i skjeden er ofte ledsaget av utflod. Kløe i underlivet kan også skyldes forandringer i slimhinnene som ved visse hudsykdommer, eller den kan skyldes tørre slimhinner.

Vurdering

Kløe i underlivet er svært sjelden uttrykk for en alvorlig tilstand. Den skyldes oftest en ubalanse i skjedemiljøet eller tørre slimhinner. Ved usikkerhet om diagnosen, hvis man har stadig tilbakevende episoder med kløe i underlivet eller hvis man har andre symptomer i tillegg, bør man kontakte lege.

Hvis man tidligere har hatt soppinfeksjon og kjenner igjen symptomene, kan man starte behandling selv med stikkpiller og krem. Dette fås kjøpt i kombinasjonspakning uten resept på apoteket. Hvis man ikke har effekt av behandlingen i løpet av få dager, bør man kontakte lege for å få en sikker diagnose.

Legen vil foreta en gynekologisk undersøkelse. Sopp og bakteriell vaginose diagnostiseres ofte ut fra symptomer og funn ved underlivsundersøkelsen. Hvis det er tvil om diagnosen, kan det tas en dyrkningsprøve fra underlivet.

For å forebygge kløe i underlivet er det viktig med god hygiene. Problemet er imidlertid ofte at man vasker seg for mye, og dette kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen. Man bør benytte parfymefri såpe eller bare bruke vann. Hvis man er mye plaget med soppinfeksjoner, anbefales det at man bruker løstsittende undertøy og løstsittende klær, og at man begrenser bruken av stringtruser og truseinnlegg. Forebyggende behandling med melkesyrebakteriestikkpiller kan ha god effekt for mange.

Ved stadig tilbakevendende soppinfeksjoner eller hvis man ikke har effekt av lokalbehandling med stikkpiller og krem, vil det ofte være aktuelt med medikamentell behandling i form av en kapsel gitt som en engangsdose, som gjentas etter noen uker igjen.

Hos eldre kvinner skyldes kløe i underlivet ofte tørre slimhinner. Kløen oppstår fordi slimhinnene blir tynnere og mer sårbare på grunn av lavere østrogennivå. Kvinner som ammer har også tynne slimhinner og kan av den grunn oppleve kløe i underlivet og irriterte slimhinner.

Forekomst

Kløe i underlivet er en relativt vanlig plage, og noe de fleste kvinner opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Kløe i underlivet er vanligst hos unge, seksuelt aktive kvinner, men kan også forekomme hos eldre kvinner og hos menn. Årsakene varierer avhengig av alder og kjønn. Kløe i underlivet kan skyldes:

  • Soppinfeksjon (candida vaginalis). Kløe i underlivet som skyldes soppinfeksjon er ofte ledsaget av svie og hvit, klumpet utflod som kan minne om cottage cheese. Utfloden er vanligvis luktfri eller den kan ha en svak syrlig lukt. Soppinfeksjon kan også føre til sårhet i underlivet og smerter ved samleie og vannlating.
  • Bakteriell vaginose (gardnerella vaginalis). Denne tilstanden skyldes en bakterie som normalt finnes i skjeden. Under visse omstendigheter kan det bli økt vekst av denne bakterien, og det kan oppstå symptomer i form av lett kløe og gråhvit, tyntflytende utflod som ofte har en ubehagelig, fiskeaktig lukt.
  • Trichomonas vaginalis. Dette er en seksuelt overførbar sykdom som er sjelden i Norge, men vanlig i en del andre land. Den kan gi kløe og grønngul, skummende utflod.
  • Skabb.
  • Hudlidelser som psoriasis og kontakteksem.
  • Tørre slimhinner. Forekommer hos eldre kvinner, eller på grunn av amming, eller som bivirkning av visse medisiner eller ved Sjögrens syndrom.
  • Irritasjon, for eksempel på grunn av sterke såper.
  • I helt sjeldne tilfeller skyldes kløe i underlivet ondartede forandringer i slimhinnen.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk