Plager hos barn

Sist oppdatert 05.10.2015

Mange plager som er hyppige i barnealder skyldes smitte som overføres ved at barn har tett kontakt med hverandre gjennom lek og sportslige aktiviteter.

Mange plager som er vanlige i barnealder skyldes smitte som overføres ved tett kontakt med andre barn gjennom lek og aktiviteter som er en naturlig del av barns hverdag. Eksempler på det er vorter og mollusker, som skyldes virus, og som smitter ved hud til hud kontakt, og brennkopper (impetigo) som skyldes bakterier. Hodelus overføres ved at lusene kryper fra en person til en annen når hodene holdes tett inntil hverandre. Når barna blir svette og varme gjennom lek, overføres lusen enda lettere.  

Noen sykdommer skyldes smitte fra hånd eller gjenstander til munn. Med tanke på at barn ofte ikke er så flinke til å ha god håndhygiene, utgjør dette en større smitterisiko hos barn enn hos voksne. 

Barn oppholder seg ofte tett sammen i barnehager og skoler, svømmehaller og gymgarderober, og det øker risikoen for at smitte overføres. Ved visse sykdommer, som for eksempel hodelus, er det viktig at barnets familie og de andre barna i barnehagen eller i klassen sjekkes for lus for å unngå videre smittespredning. Påvisning av barnemark krever vanligvis behandling av hele familien. 

Fakta om Plager hos barn:

Mange plager som er vanlige i barnealder skyldes smitte som overføres ved tett kontakt med andre barn gjennom lek og aktiviteter som er en naturlig del av barns hverdag. Eksempler på det er vorter, mollusker, brennkopper og lus.

Noen sykdommer skyldes smitte fra hånd eller gjenstander til munn, som barnemark. 

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Plager hos barn:

Barnemark

Barnemark er vanligst hos skolebarn i alderen 5-14 år. Barnemark er en liten gulhvit mark som kan infisere tarmene til mennesker, og som legger egg i huden rundt endetarmen.

Brennkopper

Brennkopper er en overfladisk bakterieinfeksjon i huden som forårsakes av gule stafylokokker eller streptokokker. Den gir karakteristiske sår med honninggul skorpe.

Lus

Hodelus er små lus som lever av å suge blod fra hodebunnen til mennesker.

Mollusker

Mollusker er små knopper i huden med et lite søkk på toppen. Mollusker skyldes et virus og smitter lett ved kontakt. Mollusker er vanligvis ikke plagsomme og forsvinner av seg selv.

Ringorm

Ringorm er en overfladisk soppinfeksjon i huden. Den viser seg som et rødt ringformet utslett med nærmest normal utseende hud i midten. Tilstanden lar seg vanligvis lett behandle med soppdrepende midler.

Vorter

Vorter på fingrene og føttene kommer av virusinfeksjon i hudcellene. Fotvorter og fingervorter er et svært vanlig problem.

Fakta om Sykdom hos barn:

Sykdom hos barn omfatter alle sykdommer hos barn og ungdom under 18 år. Læren om sykdom hos barn kalles pediatri. Sykdommer hos barn domineres av akutte infeksjoner. Dette utgjør hele 70-80 prosent av sykdomstilfellene. I tillegg er medfødte sykdomstilstander og misdannelser, hjerneskader og syndromer en annen stor gruppe. Noen kreftformer forekommer også hos barn og ungdom. I tillegg er allergiske sykdommer, astma, nevrologiske tisltander og skader etter fall og ulykker andre store grupper.

Ved sykdom hos barn kan symptomene ofte være diffuse. Ved dårlig allmenntilstand eller tegn på uttørking skal man alltid kontakte lege. Generelt bør foreldre ha lav terskel for å kontakte lege ved sykdom hos barn.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk