Seks mettende sommersalater 

Sommeren gir oss lyst til å være ekstra sunne, og hva er vel bedre enn en salat som ikke bare er vakker å se på, men som også metter skikkelig godt? Se, smak og nyt! 

KLASSISK CÆSARSALAT: Nyt sommeren med gode og mettende salater
Publisert Sist oppdatert

Klassisk Cæsarsalat

Enkel og kjent salat, og med denne herlige dressingen blir den unik!

4 porsjoner

2 kyllingfileter

2 ss olje

1 ts salt

¼ ts pepper

150 g bacon

3 egg

1 hjertesalat

50 g parmesan

Krutonger:

4 skiver daggammelt brød

2 ss smør

1 hvitløkfedd

Dressing:

2 hvitløkfedd

2 ansjosfileter

2 eggeplommer

1 ts dijonsennep

2 ts worcestersaus

¼ dl sitronsaft

1 dl olivenolje

2 ss crème fraîche

1 klype salt

1 krm kajennepepper

½ ts sukker

1 klype pepper

Pensle kyllingfiletene med olje og krydre med salt og pepper. Stek kyllingen på begge sider til den er gjennomstekt, ca. 65 grader, la hvile ca. 15 minutter før den skjæres i biter.

Varm en panne og stek baconet sprøtt. La baconet renne av seg på kjøkkenpapir og knekk i mindre biter.

Kok eggene ca. 9 minutter, avkjøl, skrell og del i båter.

Dressing: Finhakk hvitløk og mos ansjos. Visp sammen eggeplommer, sennep, worcestersaus, ansjos, hvitløk og sitronsaft i en bolle. 

Tilsett olje, litt og litt, og visp godt mellom hver gang eller bruk en stavmikser. Dressingen skal bli tykk som majones. Rør inn crème fraîche. Smak til med salt, kajennepepper, sukker og pepper.

Krutonger: Del brødet i biter. Stek dem gylne og sprø i smør med finhakket hvitløk.

Salat: Vask, tørk og riv salat i biter og fordel dem på et stort fat. Sett en skål i midten.Skjær kylling i biter og fordel dem, bacon og eggebåter over salaten. 

Ringle litt dressing over. Legg krutonger og tynne skiver parmesan oppå. Hell resten av dressingen i skålen. Server gjerne brød til.Fyldigere dressing!Tilsett en liten håndfull revet parmesan for tykkere konsistens og mer smak.

Spekeskinke og pastasalat

Salt skinke smaker godt sammen med mild pasta og asparges. En syrlig appelsindressing passer perfekt til!

SPEKESKINKE OG PASTASALAT

4 porsjoner

10 skiver spekeskinke

500 g pastaskruer

1 bunt asparges

1 ts salt

1 ts sukker

8 cherrytomater

2 reddiker

150 crispisalat

150 g fetaost

100 g valnøtter

Appelsindressing:

1 dl olivenolje

½ dl appelsinjuice

¼ ts salt

¼ ts pepper

Rull spekeskinkeskivene sammen som små roser og sett dem kjølig.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Avkjøl i rennende vann.Skyll asparges og knekk stilkene der de brekker naturlig. 

Kok opp vann, tilsett salt og sukker og kok asparges i ca. 3 minutter. 

Avkjøl i rennende vann. Vask grønnsaker og salat. Del cherrytomater i to og reddiker i skiver og riv salat i biter.

Legg salaten på et stort fat og fordel tomater, reddik, asparges, fetaost og valnøtter på. Bland olje, appelsinjuice, salt og pepper og vend den inn i salaten.

Legg til slutt på spekeskinkerosene. Server med godt brød eller grissini ved siden av.

Fleremuligheter: Bytt ut spekeskinke med bogskinke eller kylling. 

Kylling og kikertsalat med rømmedressing

Med kikerter kan du redusere mengden kjøtt. De inneholder sunt protein som gir god metthetsfølelse.

KYLLING OG KIKERSALAT

4 porsjoner

2 kyllingfileter med skinn

1 ts salt

½ ts pepper

1 hvitløkfedd

2 ss smør

2 egg

8 cherrytomater

½ hode blomkål

1 rødløk

1 hjertesalat

1 rød paprika

380 g kikerter

5 ss fetaost med urteolje

Rømmedressing:

3 dl lettrømme

4 hvitløkfedd

1 ss eddik, 7%

1–2 ss sukker

1 klype salt

1 klype pepper

Tilbehør:

4 blader basilikum

8 grissini

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper. 

Smelt smør i en panne og tilsett finhakket hvitløk. Stek filetene ca. 2 minutter på hver side, slå ned varmen og etterstek i ca. 4 minutter.  Avkjøl og skjær i tynne skiver.

Kok egg i 9 minutter, avkjøl, skrell og del i båter.

Vask og tørk grønnsaker og salat. Del blomkål i små buketter, rødløk og hjertesalat i biter og paprika i ringer. Ha kikerter i en sil og skyll godt.

Legg kyllingskivene på et stort fat sammen med egge, grønnsaker, kikerter og fetaost.

Bland lettrømme og finhakket hvitløk og smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

Pynt med basilikum og server salaten med dressing, grissini eller godt brød til.

Grønnsaksrens: Fyll en bolle med vann, tilsett 1 ss salt og legg i grønnsakene. La dem ligge i vannet minst 10 minutter, ta opp og skyll!

Fargerik biffsalat

Dette er en nydelig salat med både pasta og kjøtt. Mettende og smakfull!

FARGERIK BIFFSALAT

4 porsjoner

600 g biffkjøtt

5 ss olje

1 ts salt

1 ts pepper

1 hvitløkfedd

300 g pastaskjell

1 hjertesalat

10 cherrytomater

1 rødløk

1 agurk

¼ vannmelon

1 avokado

Dressing:

5 ss olivenolje

1 hvitløkfedd

1 ss tørket oregano

½ neve basilikum

1 ts flaksalt

½ ts pepper

Tzatziki:

3 dl gresk yoghurt

1 agurk

1 ts salt

2 båter hvitløk

¼ ts nykvernet pepper

Pynt: 4 blader basilikum

La kjøttet bli romtemperert og strø på salt og pepper. Varm en grillpanne og stek kjøttet ca. 2 minutter på hver side. 

Legg i en ildfast form og sett inn et termometer. Stek på midterste rille ved 200° til termometeret viser 56°. La kjøttet hvile på benken i ca. 15 minutter.

Kok pastaskjell etter anvisning på pakken. Avkjøl i rennende vann og ha dem i en bolle.

Vask og tørk salat, riv i grove biter og bland med pastaen. Del cherrytomater i to, løk i tynne strimler og agurk i biter. Del vannmelon i biter og avokado i skiver og ha alt i salatbollen.

Visp olje, finhakket hvitløk, oregano, salt og pepper og vend det inn i salaten.

Fordel pasta, salat, grønnsaker og frukt på et stort fat, legg biffskivene på midten og pynt med basilikum.

Tzatziki: Riv slangeagurk på råkostjern og dryss på salt. La det trekke 5–10 minutter og press ut vannet. Bland agurk med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med pepper.

Server salaten med tzatziki og gjerne nystekt focaccia.

Alternativer: Renskåret svin, kylling eller stekt laks kan byttes med biffkjøtt.

Tropisk salat med skalldyr

Gled deg til å smake denne fargerike og fruktige salaten med masse gode og annerledes smaker. Jeg vet du vil like den!

TROPISK SALAT MED SKALLDYR

4 porsjoner

250 g pillede reker

200 g krepsehaler

150 g glassnudler

1 crispisalat

1 rød paprika

1 ananas

½ honningmelon

¼ vannmelon

1 nektarin

Dressing:

1–2 dl sweet chilisaus

Pynt:

1 neve koriander

1 lime

Skyll og del salat i biter og legg dem på et fat.Kok nudler etter anvisning på pakken, skyll i kaldt vann og legg dem på salaten.

Rens og skjær ananas, honningmelon og vannmelon i biter. Del nektarinen i båter. Legg alt på fatet og fordel reker og krepsehaler over.

Hell dressingen over og sett den kjølig, ca. 15. minutter for å trekke smak.

Skjær lime i båter og pynt med koriander og limeskiver like før servering.Fisk eller skalldyr?

Du kan bytte ut skalldyr med røkelaks eller stekte laksebiter.

Cowboysalat

Deilig bønnesalat med kjøttdeig og tacochips. Barn og unges klare favoritt. 

COWBOYSALAT

4 porsjoner

400 g kjøttdeig

1 ss smør

28 g tacokrydder

1 dl vann

Salat:

1 hjertesalat

360 g kidneybønner

360 g hvite bønner

1 rødløk

200 g cherrytomater

1 gul paprika

1 rød paprika

1 agurk

1 avokado

1 ss sitronsaft

200 g maiskorn

Dressing:

3 ss olivenolje

2 ss eddik, 7 %

1 ss worcestersaus

½ ts salt

½ ts malt spisskummen

½ ts pepper

Tilbehør:

200 g tortillachips

3 dl rømme

3 dl revet gulost

2 lime

1 bunt koriander

Smelt smør i pannen og stek kjøttdeigen. Strø over tacokrydderet, hell på vann og la det koke noen minutter. Hold kjøttet lunt.

Vask og riv salat i små biter. Skyll bønner i kaldt vann. Finhakk rødløk, del tomater i biter, rens og del paprika i små biter. Del agurk i to, skrap ut kjernen og del resten i små biter.Rens og del avokado i skiver. Hell over litt sitronsaft slik at den ikke blir brun.

Hell væsken av maisen og bland alle grønnsakene i en bolle.

Dressing: Bland alle ingrediensene og vend den inn i salaten. Legg alle grønnsakene på et fat, men lag plass i midten til kjøttet. Legg gjerne chips langs kanten på salaten.

Pynt med koriander og limebåter.Helt sprøRiv salaten fremfor å skjære den, da holder den seg lenger sprø!