Da Hege (44) kom over diagnosen etter over 20 år med plager, falt mange brikker på plass

Etter over 20 år med plager, var det en stor lettelse å finne ut hva som feilet henne.

TØFFE ÅR: Da Hege omsider fikk diagnosen, kjentes det som en stor lettelse.
Publisert

– Jeg har alltid vært ei engasjert, kreativ og aktiv jente med mange baller i luften. Allerede som 9-åring visste jeg at jeg i fremtiden skulle eie og drive min egen bedrift, og jeg har alltid elsket friluftsliv, forteller Hege Enge Dekkerhus (44).

Hun er gift, bor på Finnsnes og har tre barn på 19, 21 og 24 år.

I begynnelsen av 20-årene kjente hun på psykiske plager, men at det kunne skyldes menstruasjonssyklusen, slo henne aldri. 

Hege beskriver hvordan hun har slitt med lite energi, smerter i nedre del av ryggen og dårlig hukommelse.

– I tillegg har jeg opplevd å ha konsentrasjonsvansker, søvnproblemer og en følelse av utmattelse. Hver eneste måned kom depresjonen, angsten og uroen.

Hos legen fikk hun høre at problemene nok skyldtes stress, mye jobb og et hektisk liv som mamma til tre. Selv kunne 44-åringen ikke få dette til å stemme, siden hun alltid har elsket tiden sammen med barna og stortrivdes med å være i arbeid.

– Da jeg var i 30-årene, ble symptomene mine knyttet til overarbeid, depresjon og angst. Noen mente at jeg kunne være bipolar. Jeg følte det hele tiden annerledes, og det jeg ble fortalt stemte ikke med hvordan jeg selv opplevde tilværelsen min.

Åpenhjertig beskriver Hege at hun hadde mange tunge stunder hvor kroppen bare ville 50 prosent, men hvor hverdagen krevde 100 prosent av henne.

– Jeg måtte bare forsone meg med at det var slik, og at livet er hardt og brutalt på både godt og vondt.

– I 2013 sa kroppen min fullstendig stopp og jeg kollapset. Jeg mistet mye av taleevnen, fikk dårlig motorikk og ble folkesky. Likevel ble tilstanden min fremdeles koblet til mye jobb og et travelt liv som småbarnsmor, forteller Hege.

PMDD

Etter Hege fylte 40 år, opplevde hun at symptomene bare ble tyngre og vanskeligere å holde ut. Etter hvert kom de vonde selvmordstankene, og hun kjente på en sterk følelse av håpløshet.

– I oktober 2024 tok jeg mot til meg og fortalte ektemannen min, Stig, at jeg ønsket å dø. Jeg beskrev hvordan jeg selv følte på at disse tankene hang sammen med syklusen min. Hvorfor var det slik at jeg noen uker hver måned ønsket å dø? Jeg var rett og slett livredd, sier Hege.

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Mental Helse: 116 123

Kirkens SOS: 22 40 00 40

For barn og unge:

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 (og chat)

Kors på halsen (drevet av Røde Kors): 800 333 21 (chat 14-22)

Gjennom utallige timer på Google, lytting på podcaster og lesing av ulike bøker falt brikkene stadig mer på plass. På nyåret 2025 mente Hege at hun selv hadde funnet ut hva som feilet henne, og diagnosen PMDD passet til symptomene hun i en årrekke hadde hatt.

PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder) er en alvorlig form for PMS, premenstruelt syndrom.

– Jeg endret livsstilen min ved at jeg begynte å spise renere mat, ta tilskudd som skulle hjelpe mot PMDD, startet med styrketrening, drakk mindre alkohol og loggførte syklus og sinnsstemning. På den måten fikk jeg en god oversikt før kontakt med legen.

Legen var ærlig på at han ikke hadde særlig kjennskap til diagnosen, men han var lyttende og tok Hege på stort alvor. Samtidig ga han klart uttrykk for at det var viktig å se nærmere på dette for å komme til bunns i hva som plaget henne.

Hege trives aller best når hun får tilbringe tid ute.
Aktivt liv: Hege trives aller best når hun får tilbringe tid ute.

– Det betydde mye å bli tatt på alvor, og jeg fikk beskjed om at vi skulle finne ut av dette sammen.

– Da jeg omsider fikk bekreftet diagnosen noe senere, kjentes det som en enorm befrielse. Den bekreftet at «happy Hege» var der hele veien, men at en kronisk hormonsykdom var årsaken til alle plagene jeg hadde gått med i over 20 år, forteller 44-åringen.

Les også: Promper du ofte eller sjelden? Lege avslører hva det betyr for helsen din

Kvinnehelse

Hege legger ikke skjul på at disse årene med store plager har vært tøffe for alle, og ikke minst for ektemannen som så henne ha det så tungt og mørkt når han visste at hun innerst inne var ei kvinne full av pågangsmot og livslyst.

– Det var slitsomt å leve når kroppen min bare ville gi opp. Det var krevende å skulle ta på seg en «maske» før jobb de ukene hormonene danset vilt rundt i kroppen. I perioder ble dessverre alkoholen en trøst. Der og da fikk den meg til å kjenne på glede, være avslappet og kunne være meg selv, sier Hege ærlig.

Gjennom alle disse årene ble naturen og friluftsliv et etterlengtet og viktig pusterom. Padling, enten alene eller sammen med gode venner, har alltid gitt Hege en følelse av ro.

Åpenhjertig: Hege ønsker å bidra til økt fokus rundt kvinnehelse.

– Det ble min medisin og gjorde underverker for både kropp og sinn. Fremdeles har jeg det aller best når jeg får tilbringe tid ute i naturen året rundt. Det gir meg så uendelig mye glede.

Da hun begynte på minipillen SLINDA, opplevde Hege at hverdagen med ett ble en helt annen. Det var nesten som å komme «hjem» og hun kjente igjen sitt gamle jeg.

– Selv om medisinen er til god hjelp, så er jeg nøye på hvordan jeg pleier meg selv når det kommer til blant annet trening og kosthold for å få best mulig hverdager, sier 44-åringen.

Hege opplever den manglende kunnskapen der ute når det kommer til kvinnehelse som provoserende og ønsker selv å bane vei for sine døtre og medsøstre.

– Vi fortjener så mye bedre! Det er på tide at kunnskap deles, at kvinnehelse blir forsket mer på, at man får økt forståelse for riktig behandling i en tidlig fase og at vi kvinner blir tatt på alvor når vi oppsøker lege eller gynekolog.

I dag lever 44-åringen et godt liv og ser lyst på fremtiden. Hege legger likevel ikke skjul på at hun ser frem til den dagen hormonene i kroppen slutter å «bølle» med henne.

– Jeg tror nemlig etappen perimenopause har startet, så nå må jeg nok til legen igjen. Drømmen min er å møte alderen sterk og sunn. Kroppen min skal være rustet og klar for å bli ei kul eldre dame og bestemor, fastslår Hege med et smil.

Les også (+):  Jeg kom på jobb på sykehuset og fikk sjokk da jeg så hvem som var innlagt

Alvorlig form for PMS: PMDD

PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder) er en alvorlig form for PMS, premenstruelt syndrom. 

De fleste kvinner kjenner litt på PMS i dagene før menstruasjon, men PMDD er en mye mer intens og ekstrem variant, forklarer Sunniva Hochnowski, gynekolog hos mingynekolog.no

– Kvinner med PMDD opplever ofte både psykiske plager som alvorlig irritasjon, nedstemthet og depresjon, angst, vansker med søvn og utmattelse og fysiske plager som smerter i kroppen, ømme bryster, oppblåsthet, hodepine og kvalme, forteller hun.

Ifølge Hochnowski vet man ikke hvor lang tid det tar før kvinner får diagnosen PMDD, men det er grunn til å tro at det kan ta litt tid da symptomer og plager varierer fra kvinne til kvinne. I tillegg er jo dette en typisk kvinnesykdom.

Sunniva Hochnowski er gynekolog hos mingynekolog.no

– Det finnes ingen fysisk undersøkelse eller blodprøver som viser om man har PMDD, men det er likevel viktig å ta undersøkelser for å utelukke andre sykdommer.

– Her er det viktig å kartlegge hvordan kvinnen har det og hvordan eventuelle plager endrer seg i løpet av syklusen. Diagnosen settes ved at kvinnen loggfører sine symptomer i minst to menstruasjonssykluser, forteller gynekologen.

Det finnes ulike typer behandling, og her må kvinnene sammen med legen sin finne den som passer henne best. For noen fungerer det bra med p-piller eller spiral, mens det for andre vil være helt feil, forteller Hochnowski.

– Vi kan legge til hormoner i den mest utfordrende delen av syklusen, eller eventuelt slå ut hele syklusen ved hjelp av hormon-behandling. Mange opplever å ha en god effekt av det.

– Noen ganger brukes antidepressiva, enten daglig eller syklisk. Vi ser også at flere former for vitamintilskudd og kosttilskudd blir brukt, men her er dokumentasjon i studier som er gjort i forhold til effekt lav. Imidlertid anbefales kognitiv terapi, sier gynekologen.

For kvinner som lever med PMDD er det viktig å få oversikt over egen syklus og samtidig tilpasse hverdagen sin så langt det lar seg gjøre.

– Mange vil oppleve at de får det mye bedre med avspenningsøvelser og det å være i fysisk aktivitet, i tillegg til å ha et balansert kosthold, oppfordrer Hochnowski.