Slimposebetennelse

Bursitis

Sist oppdatert 03.06.2015

Slimposebetennelse er en tilstand hvor en slimpose har blitt irritert og gir betennelse. Enkelte ganger kan det også være en bakteriell infeksjon i slimposen.

En slimpose er en liten struktur med et hulrom inni, hvor det er små mengder væske. Slimposer finnes i tilknytning til ledd som beveges. Ved en betennelse i disse slimposene vil det produseres ekstra mye væske og man kan få hevelse og smerter lokalisert rett over slimposen. Det kan også bli svært rødt i området akkurat rundt slimposen. Det er enkelte slimposer som lettere får betennelse. Det er ofte slimposene over albuen, i knær, i hofte eller i skulderen. Det er fordi de ligger lett til for irritasjon. Slimposebetennelse oppstår ofte etter repeterte bevegelser, eller om man for eksempel har sittet på knærne på hardt underlag. Slimposebetennelse er en vanlig tilstand som mange har opplevd. Slimposebetennelse er som regel ikke en alvorlig tilstand, men det kan være plagsomt. Om det er infeksjon i slimposen kan det være mer alvorlig, og i de mest alvorlige tilfellene kan sykehusbehandling være nødvendig. 

Vi har over hundre slimposer rundt i kroppen, i nærheten av ledd som beveges. Noen slimposer ligger overfladisk rett under huden, mens andre ligger dypere. Disse slimposene er til stor hjelp for oss ved at de minsker friksjon og bedrer bevegelse i sener og muskler rundt leddene. Slimposene som ligger rett under huden fungerer også som en slags støtpute mellom ben og hud. Om disse slimposene blir utsatt for ekstra mye bevegelse og stress vil betennelse kunne oppstå, slik som senebetennelse oppstår i sener. Man kan også få infeksjon i slimposene, men da må huden som regel brytes via et stikk eller sår så bakterier kan komme seg inn.

Symptomer

En slimposebetennelse gir hevelse, rødhet, smerter og problemer med å bøye leddet.

Får man slimposebetennelse kan man oppleve at huden blir svært rød. Hevelse og verkende smerter kan også forekomme. Det er smertelindrende å ha leddet, for eksempel kneet, strukket rakt ut, fremfor å bøye det. Enkelte slimposer ligger dypere ned i vevet og gir dermed ikke rødhet og hevelse i huden. Har man slimposebetennelse på grunn av en infeksjon, vil man også være varm over slimposen, ha enda større smerter, rødhet og man kan ha feber. Det er de overflatiske slimposene som vanligvis får infeksjon, ikke de dype.

Slimposebetennelse i skulder (subakromial bursitt): Det kan være svært smertefullt, og ekstra vondt om man beveger skulderen. Det er også smertefullt ved berøring, og enkelte kan ha problemer med å sove gjennom hele natten.

Slimposebetennelse på utsiden av hofte (trochanterbursitt): Det kan være spesielt vondt om man ligger på ene siden om natten. Om man strekker ut hofteleddet kan dette også gi smerte, så man går gjerne litt krøket.

Slimposebetennelse i kne (patellar bursitt): Det er spesielt smertefullt etter å ha stått på knærne over lengre tid. Man kan ha rødhet og hevelse rett over kneet. Symptomene ligner infeksjon i selve kneleddet, men klarer man å rette ut kneet horisontalt, er det lite sannsynlig at det er noe annet enn en slimposebetennelse.

Slimposebetennelse i albue (olecranonbursitt): Det kommer gjerne etter at man har ligget på gulvet og støttet seg på albuene, for eksempel er håndverkere utsatt. Man får da gjerne rødhet og hevelse rett over selve albuen.

Behandling og forebygging

De vanlige slimposebetennelsene skal behandles med betennelsesdempende tabletter og støttebandasje. Er det snakk om infeksjon i slimposen trengs antibiotika.

Vanlig slimposebetennelse: Prinsippet for behandling av vanlige slimposebetennelser er at dette går over av seg selv. Det er derimot viktig at pasienten kan fungere som normalt og ikke hemmes i dagliglivet. Derfor kan man gjerne bruke betennelsesdempende medikamenter, såkalte NSAIDS. Man skal også forsøke å ikke utsette det aktuelle leddet under slimposen for ekstra stress og belastning. Derfor bør man beskytte huden med tape eller støttebandasjer. Det er viktig å understreke at man skal forsøke å bevege leddet så mye man klarer, så man ikke blir stiv. Det kan spesielt være et problem om betennelsen sitter i skulderen. De dypere slimposebetennelsene kan trenge litt ekstra behandling. Da kan man sette en steroidsprøyte direkte inn i slimposen. Man bør ikke umiddelbart sette steroider inn i de overflatiske slimposebetennelsene, som knær eller albuer, uten å ha forsøkt andre tiltak først. I svært sjeldne tilfeller kan man trenge henvisning til ortoped for å vurdere fjerning av slimposen.

Slimposebetennelse på grunn av infeksjon: Om man har en slimposebetennelse med infeksjon, må man behandles med antibiotika i to til tre uker. Før dette må legen drenere slimposen, og sende væsken til vurdering (såkalt bakteriedyrkning) for å se hva slags bakterier det er snakk om. Det er viktig for å vite hvilken type antibiotika som fungerer best. Enkelte ganger kan slimposen måtte bli drenert igjen i løpet av i behandlingsforløpet. I de aller fleste tilfeller trenger ikke pasienten innleggelse på sykehus for antibiotika direkte i blodet. Unntaket er om man har en alvorlig generell infeksjon.

Undersøkelse og diagnostikk

Slimposebetennelser er ofte enkle å diagnostisere om de ligger overflatisk i huden. Det kan være vanskeligere om de ligger dypere ned, for da vil man ikke se rødhet og hevelse.

For å diagnostisere en eventuell slimposebetennelse vil legen bruke litt tid i samtale for å finne ut hva som har forårsaket tilstanden. Det inkluderer hvordan det startet, utviklingen av symptomene og hvor lenge det har vart. Det er også interessant om man har underliggende relevante sykdommer, som for eksempel leddgikt eller urinsyregikt. Det er stor forskjell på en overfladisk slimposebetennelse og en dypere. De overfladiske vil ofte være enklere å diagnostisere. Det er spesielt viktig å vurdere om pasienten kan ha et innstikk eller en brutt hudbarriere/sår over slimposen. Da er det en muliget for at det kan være en infeksjon i slimposen.

Det kan være aktuelt å punktere slimposen for å se hva slags væske det er i den. Det er i tilfeller hvor man mistenker infeksjon og sykdommer som for eksempel urinsyregikt. Det gjelder i all hovedsak kun slimposene som ligger rett under huden. Legen vil vurdere utseendet på væsken som kommer ut. Kun unntaksvis kan det være nødvendig å bruke ultralyd eller et MR-bilde for diagnostikk, og det gjelder kun de dyptliggende slimposene.

Årsak

Vanlige slimposebetennelser oppstår på grunn av repeterte bevegelser eller direkte trykk eller traume mot slimposen. Infeksjon oppstår ved at bakterier kommer seg gjennom huden og inn i slimposen.

Slimposebetennelse: De vanligste årsakene til slimposebetennelse er gjentatte bevegelser/overbelastning, trykk direkte på slimposen (for eksempel å stå på knær, eller lene seg på albuer over lengre tid) eller et direkte slag/traume på huden over en slimpose. Ved enkelte sykdommer som leddgikt eller urinsyregikt/podagra kan man lettere få slimposebetennelser. Man kan også få slimposebetennelse om man har andre plager i leddet eller i musklene rundt fra før, som senebetennelse i en skulder.

Slimposebetennelse grunnet infeksjon: Enkelte ganger kan slimposebetennelsen oppstå etter at bakterier har kommet seg inn i slimposen. Det må være etter at huden er brutt, det vil si etter et stikk eller kutt over slimposen. Bakteriene liker seg svært godt inne i slimposen og har evnen til å formere seg raskt, og lage en infeksjon raskt. Slimposebetennelse på grunn av infeksjon skjer i all hovedsak kun i de overflatiske slimposene, som i et kne eller albue. Det er som regel alltid bakterier av typen gule stafylokokker fra vår egen hud som lager infeksjonen.

Prognose

Slimposebetennelser går som regel bort etter en stund, og de aller fleste blir helt bra.

De vanlige slimposebetennelsene går bort med litt avlastning av den aktuelle slimposen og god behandling. Enkelte typer slimposebetennelser kan gi plager i etterkant, og det er ofte fordi smertene i leddet er så store at man ikke lenger bruker leddet. Da kan kronisk stivhet i leddet utvikles. Det er trolig størst problem i skulderen. Hvis man vegrer seg for å bruke skulderen i flere uker og måneder på grunn av slimposebetennelse, kan man få en tilstand som kalles «frozen shoulder». Det kan gi store plager og smerter i etterkant. Slimposebetennelsene med infeksjon blir som regel også helt bra, selv om man trenger antibiotikabehandling.

Fakta om Slimposebetennelse:

Slimposebetennelse er en tilstand hvor en slimpose har blitt irritert og gir betennelse. Enkelte ganger kan det også være en bakteriell infeksjon i slimposen. Det er enkelte slimposer som lettere får betennelse. Det er ofte slimposene over albuen, i knær, i hofte eller i skulderen.

En slimposebetennelse gir hevelse, rødhet, smerter og problemer med å bøye leddet.

De vanlige slimposebetennelsene skal behandles med betennelsesdempende tabletter og støttebandasje. Er det snakk om infeksjon i slimposen trengs antibiotika. Slimposebetennelser går som regel bort etter en stund, og de aller fleste blir helt bra.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk