Eggstokkreft

Cancer ovarii/ovarian cancer

Sist oppdatert 10.06.2015

Kreft i eggstokkene rammer i Norge årlig ca. 450 kvinner.

Det er ca 450 tilfeller av eggstokkreft årlig i Norge. Livstidsrisiko for at en kvinne skal få eggstokkreft er en til to prosent. Gjennomsnittlig alder for sykdom er ca 60 år. Sykdommen kan forekomme i alle aldre, men er vanligst hos kvinner etter overgangsalderen.

Sykdommen har fire stadier:

  1. Svulsten finnes bare i eggstokkene.
  2. Svulsten har vokst til andre bekkenorganer som livmor eller eggledere.
  3. Det er spredning av tumorvev til fjernere steder i bukhulen.
  4. Spredning til lever eller til områder utenfor bukhulen, for eksempel til lungevev.

I alle stadier kan det være ascites (væske i bukhulen).

Symptomer

Det er få symptomer ved eggstokkreft, og den oppdages derfor sjelden i tidlig stadium.

Det er ingen tidlige symptomer som kan avsløre kreftsykdommen. Ofte oppdages tilstanden først ved at det er en svulst i magen og eventuelt væskedannelse (ascites) som kan gi utspiling av magen. Det kan i noen tilfeller være endret vannlatingsmønster. Det er derfor viktig å søke lege ved uklare symptomer i magen, endret vannlating eller utspiling av magen.

Blodpropp i et ben kan være første tegn på kreft. Inntreffer dette hos en kvinne, bør det utføres gynekologisk undersøkelse.

Behandling og forebygging

Behandling av eggstokkreft er operasjon og/eller cellegift.

Behandling:

I de fleste tilfeller vil behandlingen være en kombinasjon av kirurgi og cellegift.

Ved operasjon fjernes begge eggstokkene, egglederne, livmoren og lymfeknuter fra bekkenet. I det helt tidlige stadium kan det være tilstrekkelig med operasjon, men som regel gis tilleggsbehandling med cellegift i form av tre til seks kurer. Ved langtkommen kreft gis bare cellegift.

Stråling har ikke effekt ved de fleste typer av eggstokkreft.

Forebygging:

Eggløsning synes å være en risiko for sykdommen. Kvinner som har færre eggløsninger (på grunn av mange graviditeter eller bruk av prevensjon som hindrer eggsløsning) har mindre risiko. Kvinner som er sterilisert har også mindre risiko.

Hvis det foreligger en arvelig risiko, kan det være aktuelt å fjerne eggstokkene i 35-45 års alderen. 

Screening:

Det finnes i dag ikke metoder for å påvise eggstokkreft i forstadium eller tidlig stadium. Hyppige kontroller hos gynekolog har således ikke vist å ha effekt for å redusere forekomsten.

Undersøkelse og diagnostikk

Gynekologisk undersøkelse med ultralyd og blodmarkører vil som regel stille diagnosen

Ved uklare underlivssymotomer er det viktig utføre en gynekologisk undersøkelse. Ved mistanke om noe unormalt ved eggstokkene utføres samtidig ultralyd. De fleste former for eggstokkreft viser seg som cyster, svulster med vandig innhold. Ofte vil det også kunne ses væske i bukhulen. Ved ultralyd kan man med stor sannsynlighet fastslå at det dreier seg om kreft. Ved en blodprøve kan det undersøkes for kreftmarkører (Ca-125 og HE-4) som kan vise forhøyde verdier.

Det vil bli supplert med CT hvor eventuell spredning kan vurderes.

Årsak

Årsaken til eggstokkreft er ikke kjent, men hos fem til ti prosent kan det påvises en arvelig faktor.

Hos fem til ti prosent er det en arvelig faktor i form av de genetiske variasjonene BRCA 1 og BRCA 2 som også disponerer for brystkreft, og HNPCC som også disponerer for livmorkreft og tykktarmskreft.

Mange eggløsninger synes å være en risikofaktor. Sen pubertet, tidlig overgangsalder, fødsler og bruk av p-piller reduserer således risikoen.

Prognose

Eggstokkreft har totalt sett en femårs-overlevelse på 45 prosent, overlevelse avhenger at stadium på diagnosetidspunktet.

Eggstokkreft har den dårligste prognose av underlivskreft fordi den oppdages sent og derfor er i fremskredet stadium. Femårs-overlevelse for de ulike stadier er:

  1. 90 prosent
  2. 70 prosent
  3. 40 prosent
  4. 30 prosent

En variant er 'borderline'-typen som er langsomt voksende med lang overlevelse.

Fakta om Eggstokkreft:

Kreft i eggstokkene rammer i Norge årlig ca. 450 kvinner, hovedsakelig kvinner etter overgangsalderen. Eggstokkreft har ikke så god prognose som andre typer underlivskreft, fordi den ofte oppdages i et sent stadium. Eggstokkreft er som regel uten symptomer i de tidlige faser, og er derfor vanskelig å oppdage tidlig.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk