Bekkenløsning

Pelvic girdle pain

Bekkenløsning er en vanlig plage når man er gravid.

Bekkenløsning eller bekkenleddsmerter betegner en tilstand med smerter fra bekkenet som oppstår under graviditet eller rett etter fødsel. Bekkenløsning oppstår hos ca halvparten av alle gravide. Hos 20 prosent er plagene så store at det regnes som unormalt. I de fleste tilfeller forsvinner plagene kort tid etter fødselen.

Symptomer

Smertene ved bekkenløsning er lokalisert til bekkenringen, fra korsryggen og frem til symfysen.

Smertene kan starte tidlig i svangerskapet og forverres i løpet av graviditeten. Smertene er lokalisert til korsrygg, seteregion og kan stråle frem mot symfysen. Det er smerter ved bevegelse, spesielt i trappegang, ved å gå inn og ut av en bil og det kan i de verste tilfellene være hvilesmerter både i sittende og liggende stilling. Belastning øker smertene.

Behandling og forebygging

Behandling av bekkenløsning er avlastning og eventuelt fysioterapi.

Behandling bør individualiseres etter symptomene og pasientens livssituasjon. Tilpasset arbeidsstilling er viktig for å holde den gravide i arbeid. Fysisk aktivitet som ikke fremkaller smerte anbefales, for eksempel bassengtrening. Bekkenbelte kan forsøkes. Gode hvilestillinger, for eksempel med støtte av puter kan gi bedre hvile og søvn. Gradert sykmelding med tilpasning av arbeidsoppgaver bør forsøkes før eventuelt hel sykmelding. Ved gangvansker kan den gravide få dekket utgifter til fysikalsk behandling.

Bekkenløsning gir ikke grunnlag for å anbefale keisersnitt som forløsningsmetode, men det er viktig å få avklart den mest hensiktsmessige fødestillingen på forhånd, som fødsel i basseng eller saccosekk. Da symptomene som regel kommer tilbake i et senere svangerskap, er det da avgjørende med tidlige tiltak i form av avlastning og tilrettelegging av arbeidssituasjon.

Undersøkelse og diagnostikk

Det finnes ingen sikker test for å stille diagnosen, den stilles på sykehistorien.

Diagnosen bekkenløsning stilles ut fra de symptomene som den gravide beskriver. Grundig undersøkelse av rygg og bekken kan underbygge diagnosen. Andre årsaker må utelukkes. Røntgenundersøkelse er ikke til hjelp.

Årsak

Bekkenløsning skyldes sannsynligvis hormonelle forandringer i svangerskapet.

Man kjenner ikke med sikkerhet årsaken til tilstanden. En viktig faktor er utvilsomt de endrede hormonforhold i svangerskapet, spesielt tilstedeværelse av svangerskaphormonet relaxin som har en oppmykende effekt på ledd og leddbånd (ligamenter) i bekkenet. Endret belastning og påvirkning av ledd og muskulatur er medvirkende årsak.

Prognose

Hos de fleste forsvinne symptomene meget raskt etter fødselen, men de kommer ofte tilbake i et senere svangerskap

Hos de fleste forsvinner symptomene raskt etter fødselen (timer til dager), men ca 10 prosent kan ha langvarige plager med smerter og redusert fysisk kapasitet. Da symptomene gjerne kommer tilbake i senere svangerskap, er det av betydning å planlegge og tilrettelegge ny graviditet i tidlig fase.

Fakta om Bekkenløsning:

Bekkenløsning rammer omkring halvparten av alle gravide. Bekknløsning gir smerter i korsryggen, seteregionen og til fremre del av bekkenet, eller symfysen. Bekkenløsning kan starte tidlig i svangerskapet, eller senere. Plagene vil forverres gjennom svangerskapet. Hos de aller fleste går plagene over kort tid etter fødselen.

Avlastning og fysioterapi kan hjelpe. Bekkenløsning vil som regel komme tilbake i senere svangerskap hvis man har hatt det én gang. Da er det viktig å sette inn tiltak tidlig i svangerskapet.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk