Graviditet utenfor livmoren

Extrauterin graviditet/ectopic pregnancy

Sist oppdatert 11.06.2015

Graviditet utenfor livmoren betyr at graviditeten er lokalisert til eggleder, eggstokk eller i bukhule.

Ca en til to prosent av graviditeter utvikler seg på unormal plass. Det befruktede egget fester seg og vokser 'ektopisk' i en eggleder, i livmorhalsen, på en eggstokk eller i bukhulen. I 97 prosent av tilfellene av ektopi er graviditeten i egglederen. Ofte vil graviditeten stoppe opp og aborteres ut i bukhulen, men fosteret kan vokse inne i egglederen med utvikling av morkake. Det kan føre til at egglederen sprekker, noe som kan gi livsfarlig indre blødning. Det er beskrevet fullgått svangerskap i bukhulen, men det er uhyre sjelden.

Symptomer

Smerter og blødning fra skjeden er vanlige tegn ved svangerskap utenfor livmoren. Symptomene kan lett forveksles med spontanabort

Menstruasjonen uteblir som ved en normal graviditet og de vanlige graviditetstegn er til stede. Graviditetstesten er positiv. Typisk oppstår småblødning og smerter tidlig i svangerskapet, i uke seks til åtte. Blødningen er mindre og smertene kommer ikke så akutt som ved en abort, de kan være konstante med forverring. Ved blødning ut i bukhulen kan smertene stråle opp mot skulderen. Den gravide kan bli akutt dårlig og besvime. Tilstanden kan bli livstruende med blodtrykksfall på grunn av indre blødning.

Behandling og forebygging

Behandlingen av svangerskap utenfor livmoren er å avslutte graviditeten ved operasjon, eventuelt ved bruk av cellegift.

Ved kritisk tilstand må kvinnen raskt komme under behandling med operasjon for å fjerne graviditeten. De fleste operasjoner utføres ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon). Hvis graviditeten sitter i en eggleder, vil egglederen ofte måtte fjernes. Det vil stoppe blødningen. I noen få tilfeller kan graviditetetn fjernes med bevaring av egglederen, men risiko for gjentakelse er da stor. Ved stort blodtap kan det bli nødvendig med blodoverføring.

Det kan være situasjoner som er mindre akutte, og det kan da gis cellegift (methotrexate) som avslutter graviditeten uten at operasjon er nødvendig.

For forebygging av ny graviditet utenfor livmoren er beste middel å hindre at ny graviditet oppstår, for eksempel med p-pille. Til kvinner som har hatt graviditet utenfor livmoren, anbefales ikke spiral.

Undersøkelse og diagnostikk

Ultralyd og gjentatte målinger av nivået av svangerskapshormonet HCG er nyttige metoder for diagnostikk.

Ved ultralyd vil man kunne se om en graviditet utvikler seg normalt i livmoren. Ved svangerskap utenfor livmoren er det ikke foster i livmoren. Det kan i det tidlige stadium være vanskelig å lokalisere graviditeten, men det kan observeres blod i bukhulen. Ved gjentatte målinger av svangerskapshormonet HCG, vil stigningen gjerne være mindre enn forventet. Iblant kan det ses levende foster utenfor livmoren.

Ved laparoskopi ('kikkhullsoperasjon') kan det ses utvidet eggleder og blødning i ut i bukhulen, men i tidlig fase kan legen overse at graviditeten er på feil plass.

Årsak

Tidligere betennelse eller operasjon på eggleder kan være årsak. Prevensjonssvikt ved spiral eller minipille.

Gjennomgått egglederbetennelse øker risiko på grunn av at egglederen er skadet og ikke er i stand til å transportere det befruktede egg til livmoren. Graviditet etter sterilisering vil på samme måte gi økt risiko. Den svake minipillen (som ikke hindrer eggløsning) gir økt risiko. Etter ett tilfelle av graviditet utenfor livmor er det økt risiko for at det skjer igjen.

En spiral beskytter dårligere mot graviditeter i eggleder og risiko for ektopisk graviditet øker.

Prognose

Hvis den gjenværende eggleder er normal, er det god sjanse for senere normal graviditet.

Etter graviditet i en eggleder er det god sjanse for senere normal graviditet. Hvis egglederen ikke fjernes eller hvis den gjenværende eggleder er helt eller delvis ødelagt, er det stor risiko for ny ektopisk graviditet. Man vil da overveie å fjerne den eller de defekte eggledere. Det vil være gunstig for senere IVF-behandling (prøverørsbehandling).

Fakta om Graviditet utenfor livmoren:

Graviditet utenfor livmor betyr at graviditeten er lokalisert til eggleder, eggstokk eller bukhule. En graviditet utenfor livmoren kan være farlig for kvinnen. Når en graviditet utenfor livmoren blir oppdaget, blir enten fosteret fjernet kirurgisk eller ved hjelp av medikamenter. For de fleste vil det være mulig å oppnå normal graviditet senere.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Fakta om Graviditet og fødsel:

Fødselshjelp (obstetrikk) omhandler sykdommer og tilstander knyttet til svangerskap, fødsel og barsel- og ammeperioden. Et svangerskap varer 40-42 uker, ca 280 dager, beregnet fra første dag av siste menstruasjon og frem til fødsel. De fleste svangerskap forløper normalt, men regelmessige kontroller hos fastlege og jordmor er viktig for å fange opp det som er unormalt. Ca fem prosent av fødselene skjer før tiden, det vil si før uke 37, og ca fem prosent skjer over tiden, det vil si etter uke 41. Bruken av keisersnitt er økende med en forekomst på ca 17 prosent.

I vår del av verden er det liten risiko for en kvinne å gjennomgå graviditet og fødsel. Dødeligheten er under 10 tilfeller per 100.000 fødende.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk