Leverflekker

Lentigo solaris, Lentigo senilis

Sist oppdatert 26.05.2015

Leverflekker er mørke flekker i huden som skyldes at huden har vært utsatt for mye sol.

Leverflekker er veldig vanlige, og nesten alle eldre mennesker som har vært utsatt for mye sol gjennom livet vil ha noen leverflekker i huden. Det er flere hvite mennesker som får leverflekker enn mørke folkeslag. Typisk får man leverflekkene på hudområder som i størst grad har vært utsatt for sol. Leverflekkene kan være lyse brune eller mørkere i fargen, de er som regel små, og er runde eller avlange i formen . Leverflekker er helt ufarlige, men kan av og til ligne på andre tilstander. Dersom diagnosen er usikker, bør man derfor ta en prøve fra leverflekken. Det er ikke nødvendig å behandle leverflekkene, men det finnes behandlingsalternativer dersom man skulle ønske å fjerne dem.

Etter å ha vært utsatt for sollys mange ganger og over lang tid, har vi økt risiko for å få mørke leverflekker i huden. Flekkene har ingenting med sykdom i leveren å gjøre. I og med at det er langvarig soleksponering som disponerer for leverflekker, er det flest voksne og eldre som får disse, og derfor kalles de også "solflekker", "senile flekker" eller "alderdomsflekker".

Symptomer

Leverflekker ses som små runde eller avlange brune flekker i huden.

Leverflekker har som oftest en rund eller oval form med uregelmessig kant, og kan være fra noen få millimeter til flere centimeter i diameter. Leverflekkene er helt flate og er omgitt av normal hud. De starter oftest som små flekker, men kan øke i størrelse etter hvert. Etter hvor mye pigmentstoffer som finnes i flekken, er de lysebrune eller mørkere i fargen. En person kan ha flere flekker hvor noen er mørkere i fargen enn andre, men en og samme flekk skal ha samme farge over det hele. Flekkene setter seg på hudområder som har vært utsatt for sol. For eksempel er det vanlig å ha leverflekker i ansiktet, på håndbaken og på overkroppen. Flekkene skal ikke klø, svi eller være vonde.

Behandling og forebygging

Behandling av leverflekker er mulig, men ikke nødvendig.

Ved å være nøye med solbeskyttelse i form av solkrem med høy faktor og å dekke til hudområder, vil man forhindre utvikling av nye leverflekker. De leverflekkene som allerede har kommet i huden, får man ikke fjernet ved solbeskyttelse. Leverflekkene er ufarlige i seg selv og trenger ingen behandling. Noen kan imidlertid ønske å fjerne leverflekkene av kosmetiske årsaker. Både frysebehandling og laserbehandling er gode alternativer som i stor grad vil fjerne leverflekkene. Etter frysebehandling kan man risikere at leverflekken blir hvitere enn den vanlige huden. Som regel vil dette jevne seg ut etter en viss tid. Det er først og fremst hudleger som utfører behandlingen av leverflekker.

Undersøkelse og diagnostikk

Leverflekker gjenkjennes som regel bare ved å se på dem, men det kan være nødvendig med en hudprøve.

Leverflekker er lette å kjenne igjen for en lege. Imidlertid kan de av og til likne på andre tilstander. I de tilfellene er det nyttig å ta en liten prøve fra huden, en biopsi, for å være helt sikker på at det er leverflekker man har. Den biopsien utføres ved at man bruker et spesielt instrument til å skjære ut en liten bit av huden der hvor flekken er. Det er fort gjort og er sjelden smertefullt.

Årsak

Årsaken til leverflekker er solskade i huden.

Årsaken til at vi blir brune når vi soler oss, er at hudcellene produserer et pigmentstoff når stolstråler treffer disse cellene. Pigmentstoffet produseres for å beskytte cellene. Ved langvarig og hyppig soling, vil solstrålingen gjøre skade på hudens celler. Når man får leverflekker, er det et resultat av at hudcellene har fått en skade som gjør at de produserer mer pigmentstoff enn normalt. Det er det pigmentstoffet som gjør at leverflekkene blir brune.

Det må ofte mange år til med soling før man utvikler leverflekker. Noen få vil ha økt risiko for å utvikle leverflekker grunnet arv, og de trenger ikke like mye solstråling mot huden før leverflekker utvikles. Selv om leverflekker er vanligst hos eldre personer, kan likevel barn og unge også få leverflekker dersom de har vært mye solbrente.

Prognose

Leverflekkene vil ikke forsvinne av seg selv, men de er helt ufarlige.

Leverflekkene vil som regel øke i størrelse med årene, men prosessen kan være veldig langsom. De kan også bli mørkere med årene. Leverflekkene vil ikke forsvinne av seg selv, men forbli i huden livet ut. I og med at de ikke er farlige, gjør det ikke noe at de ikke forsvinner. Selv om leverflekkene i seg selv har god prognose og er ufarlige, er de likevel et tegn på at huden har vært utsatt for mye sol. Langvarig og hyppig soling, spesielt dersom man har vært mye solbrent, disponerer for hudkreft. Derfor er det viktig å være nøye med solbeskyttelse.

Fakta om Leverflekker:

Leverflekker er små runde eller avlange brune flekker i huden. Nesten alle eldre mennesker som har vært utsatt for mye sol gjennom livet vil ha noen leverflekker i huden. Leverflekker er vanligst i ansiktet, på hendene og på overkroppen.

Leverflekker skyldes solskade i huden, men flekkene er helt ufarlige. Bruk av solfaktor beskytter mot leverflekker hos yngre personer. Har man først fått leverflekker, er det mulig å fjerne dem ved frysebehandling eller laserbehandling.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Fakta om Sykdom hos eldre:

Sykdom hos eldre, geriatri, omfatter sykdommer som er spesielle for eldre mennesker. Typiske alderdomssykdommer er demens, Parkinsons sykdom, beinskjørhet og skader og slitasjeforandringer i bevegelsesapparatet. Forekomsten av sykdom generelt øker med alderen. Derfor er vanlige sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, infeksjoner og kreft også hyppige i denne aldersgruppen.

I tillegg opplever alle at syn og hørsel blir dårligere, bevegelighet og tempo blir nedsatt, og mange opplever redusert hukommelse. Aldringsprosessen fører også til en gradvis nedsatt reservekapasitet i de forskjellige organene. Dette fører til en økt sårbarhet for sykdom og påkjenninger, det gjør at eldre tåler sykdom dårligere.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk