Inngrodd tånegl

Unguis incarnatus

Sist oppdatert 19.05.2015

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand der kanten av neglen vokser inn i huden på tærne, og stortåa er det vanligste stedet.

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand der den frie kanten av neglen vokser inn i huden på tærne, og er vanligst på stortåa. Det kommer ofte av at neglen klippes for kort ned på sidene, slik at når den vokser, vil den trenge inn i huden på sidene i stedet for å vokser over den. Inngrodd tånegl kan være smertefullt i seg selv, og man kan etterhvert også få infeksjon i huden. Gutter i ungdomsårene er mest utsatt for å få inngrodd tånegl, men det kan også ramme jenter og voksne personer.

Symptomer

Inngrodd tånegl kan være smertefullt.

Inngrodd tånegl kan være smertefullt, og området der neglen vokser inn i huden, kan være rødt og hovent. Dersom det utvikles betennelse kan det føre til vond lukt. Inngrodd tånegl er vanligst på stortåa. 

Behandling og forebygging

Inngrodd tånegl kan man som regel behandle selv, og kirurgi brukes sjeldent.

Inngrodd tånegl kan man som regel behandle selv med å klippe neglene "rett av" og ikke for kort ned, god fothygiene og romslige/luftige sokker og sko. Fotbad med grønnsåpe kan prøves de første par ukene, ti minutter tre ganger om dagen. Utenom det bør man prøve å holde området tørt.

Ved betennelse kan man behandle med betennelsesdempende krem eller antibiotika i tablettform. Dersom det oppstår en byll (abscess), må det sannsynligvis dreneres for så å etterbehandles med grønnsåpebad. Autoriserte fotterapeuter kan feste en metallstang på oversiden av neglen som hjelper med å rette den ut, slik at den gror over huden og ikke inn i den. Det er viktig å være klar over at egenbehandling tar lang tid, men at omtrent sytti prosent har god effekt av dette. For dem som ikke blir bedre, er kirurgisk behandling alternativet. Man fjerner da hele neglen, eller kantene av den. 

Undersøkelse og diagnostikk

Inngrodd tånegl diagnostiseres ved å undersøke tåa.

Inngrodd tånegl diagnostiseres ved å undersøke tåa. Dersom legen mistenker at det er blitt betennelse, kan det tas en prøve for å bekrefte eller avkrefte dette, og så vil legen bestemme videre behandling ut fra det. 

Årsak

Inngrodd tånegl skyldes oftest at neglen klippes for kort og i bueform.

Inngrodd tånegl skyldes vanligvis at man klipper neglen for kort og i bueform. Når neglen er for kort, særlig på sidene, kan den trenge inn i huden på siden av neglen når den vokser. Inngrodd tånegl er vanligere i noen familier, og det antas derfor at det kan være arvelig. Trange sko og skade mot tåa kan medvirke til at neglen vokser inn i huden. 

Personer med diabetes, hjertesvikt, nyresvikt og/eller hovne bein er mer utsatt for å få inngrodd tånegl. 

Prognose

De fleste blir bedre av egenbehandling.

Omtrent sytti prosent blir bedre av egenbehandling, men det kan ta lang tid. De som ikke blir bra ved å behandle inngrodd tånegl selv, kan trenge kirurgi for å bli kvitt problemet.

Fakta om Inngrodd tånegl:

Inngrodd tånegl er en vanlig og smertefull tilstand. Kanten av neglen vokser inn i huden, noe som kan gi smerter og også betennelse. Inngrodd tånegl er vanligst på stortåa, og gutter i ungdomsårene er mest utsatt. Stramt fottøy kan være medvirkende årsak til inngrodd tånegl. Inngrodd tånegl kan hos de fleste behandles selv med riktig negleklipping, god fothygiene og romslig fottøy. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk