Menstruasjonssmerter

Dysmenoré

Sist oppdatert 27.08.2015

Menstruasjonssmerter, altså smerter rundt menstruasjonstidspunktet, er en svært hyppig tilstand som vanligvis er forbundet med lett til moderat ubehag. Hos noen er plagene imidlertid så sterke at de påvirker livskvaliteten.

Definisjon

Smertene starter som regel noen timer før menstruasjonen og varer én til to dager. De arter seg som krampaktige underlivssmerter, ofte med utstråling til nedre del av ryggen og eventuelt innsiden av lårene. De kan hos noen være ledsaget av kvalme, hodepine eller diaré. Tidlig første menstruasjon (menarche), sterke og lange menstruasjonsblødninger, røyking og psykiske faktorer kan disponere for kraftige menstruasjonssmerter.

De fleste kvinner i fruktbar alder har et stort antall egg i eggstokkene, som ligger på hver sin side nedad i magen. I løpet av menstruasjonssyklusen fører påvirkning av hormoner vanligvis til at ett egg i den ene eggstokken modnes og etter hvert løsner (eggløsning). Egget føres så gjennom egglederen og inn i livmorhulen.

Etter eggløsningen sørger de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron for at livmorslimhinnen blir tykkere og får sterkere blodtilførsel for å skape best mulig betingelser for det befruktede egget. Hvis befruktningen ikke finner sted, faller produksjonen av østrogen og progesteron, livmorslimhinnen avstøtes og skilles ut med menstruasjonen.

Menstruasjonssmerter, også kalt dysmenoré, skyldes krampaktige sammentrekninger av muskulaturen i livmorveggen. Muskelsammentrekningene blir mest sannsynlig forårsaket av en økt produksjon av såkalte prostaglandiner, en type signalstoffer, i livmorslimhinnen.

Man skiller ofte mellom primær og sekundær dysmenoré. Primær dysmenoré er menstruasjonssmerter som starter i eller rett etter puberteten, i forbindelse med de første menstruasjonene. Tilstanden er således vanligst hos unge jenter. Når menstruasjonssmerter debuterer hos kvinner som ikke tidligere har hatt smerter rundt menstruasjonen, kalles det sekundær dysmenoré. Dette skyldes som regel en underliggende tilstand, og er vanligst hos voksne kvinner.

Vurdering

De fleste kvinner har litt ubehag i forbindelse med menstruasjonen. Hos unge kvinner som ellers er friske og hvor det ikke er noe påfallende med sykehistorien, er det som regel ikke nødvendig med ytterligere utredning. Smertene kan behandles med vanlig smertestillende preparater som fås kjøpt uten resept, for eksempel paracetamol eller NSAIDs (smertestillende og betennelseshemmende medikamenter som ibuprofen eller naproxen). For at disse skal ha best mulig effekt bør medikamentene tas tidlig i forløpet og i tilpasset dose. Man bør IKKE overskride doseringen som står i pakningsvedlegget uten å rådføre seg med lege. NSAIDs kan ha en del bivirkninger, spesielt i form av blødning fra mage- og tarmkanalen, og skal derfor brukes med forsiktighet og i kortest mulige perioder.

Hvis man i tillegg har behov for prevensjon, vil oppstart med p-piller ofte lindre menstruasjonssmertene, fordi produksjonen av prostaglandiner reduseres når man ikke har eggløsning. Vanlige menstruasjonssmerter avtar som regel med økende alder og etter at man har født barn.

Når menstruasjonssmerter debuterer hos kvinner som ikke tidligere har hatt slik plager, må man gjennomføre en gynekologisk undersøkelse og som regel en ultralydundersøkelse for å finne ut hva som ligger bak. Ved mistanke om endometriose vil man ofte gjøre en såkalt laparaskopi, en kikkhullsundersøkelse, av bekkenet.

Behandlingen avhenger av den underliggende sykdommen. Noen tilstander kan behandles operativt, andre tilstander behandles med hormoner. Hvis menstruasjonssmertene skyldes at man har kobberspiral, kan denne erstattes med annen type prevensjon, for eksempel hormonspiral (dersom det ikke er faktorer som gjør at hormoner ikke bør benyttes). Hormonspiralen gir kortere og svakere blødning og mindre smerter, og benyttes ofte også som behandling av menstruasjonssmerter.

Forekomst

Primær dysmenoré forekommer hos en stor andel unge kvinner. Ved sekundær dysmenoré er symptomene de samme, men smertene kan begynne noen dager før menstruasjonen. Menstruasjonssmerter som oppstår uten tidligere å ha vært til stede skyldes ofte underliggende sykdommer.

De vanligste årsakene er:

  • Endometriose, en tilstand hvor livmorslimhinnen befinner seg utenfor livmoren og deltar i syklusen.
  • Infeksjoner i underlivet.
  • Sammenvoksninger i underlivet, for eksempel etter infeksjoner eller operasjoner.
  • Muskelknuter i livmoren (myomer).
  • Kobberspiral.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk