Hallux valgus

Bunion

Sist oppdatert 15.05.2015

Hallux valgus er en vanlig deformitet av stortåa som gjør tåa skjev.

Hallux valgus er en svært vanlig deformitet som gjør at stortåa blir skjev. Normalt er stortåa noe vinklet mot de andre tærne. Dersom vinkelen mot de andre tærne blir for stor, vil trekk i stortåas sener videre forverre vinkelen og skape hallux valgus. Stortåa vil vri seg i retning lilletåa, og stortåas grunnledd vil flytte seg i retning andre foten. Gunnleddet vil bli mer prominent og større. Huden over leddet kan bli rødt og hovent, og kronisk irritasjon av slimposen under grunnleddet vil føre til smerter.

Hallux valgus er en belastningsskade som er mye mer vanlig blant kvinner enn menn. Årsaken til hallux valgus er ukjent, men bruk av trange høyhælte sko kan være en forklaring på hvorfor kvinner er mer utsatt. Hallux valgus kan også være nedarvet eller utvikles blandt personer med feil fotstilling. Det kan bli en utfordring å finne sko som passer foten, og smertene kan føre til gangvansker. For noen kan hallux valgus utvikle seg til å bli en svært plagsom deformitet. Smerter ved gange og problemer med å finne sko som passer er plager som kan kreve kirurgisk behandling. 

Symptomer

Skjev storetå og smerter og ømhet over stortåas grunnledd er typisk ved hallux valgus.

Stortåas unormale stilling ved hallux valgus vil kunne føre til smerter i foten. Smerte og ømhet over stortåas grunnledd er typisk ved hallux valgus. Knokkelhodet i grunnleddet blir større og vil presse på den overliggende huden. Huden blir hard, rød, hoven og kan sprekke opp. Spesielt er det ømt på innsiden av stortåa ved hallux valgus. Dersom stortåa ligger over de andre tærne, kan også disse bli ømme. På grunn av smertene kan det bli vondt for å gå. Å finne sko som passer foten vil for noen være et problem. 

Behandling og forebygging

Behandling av hallux valgus går ut på gi symptomlindring og kosmetisk korreksjon av deformiteten.

Behandling av hallux valgus går ut på å lindre plager og symptomer, stoppe videre utvikling av deformiteten og forbedre stortåas utseende. Det anbefales alltid å begynne med en konservativ behandling. Ved smerter kan nedkjøling med is og/eller smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen hjelpe.

Valg av riktige sko er viktig i den konservative behandlingen. Skoene skal være brede med lav hæl, gi god plass til tærene og ha såler som støtter fotbuen. Prøv nye sko på ettermiddagen eller kvelden når føttene er størst. Tøyning- og strekkeøvelser av stortåa vil hjelpe leddet å opprettholde sin fulle bevegelighet. Polstring rundt de ømme områdene kan lindre smerter. Bruk av ulike skinner som retter opp tåa kan bremse forverring av stortåas feilstilling. 

Kirurgi er forbeholdt personer som ikke opplever bedring etter konservativ behandling, vedvarene smerter ved kronisk betennelse eller for de som ønsker kosmetisk korreksjon av stortåa. Det finnes flere ulike tilnærminger for kirurgisk behandling av hallux valgus. De aller fleste opplever bedring etter operasjon, men noen kan få tilbakefall av smerter og ny feilstilling av stortåa. Dersom brusken i leddet er skadet, er det behov for avstiving av grunnleddet. Etter operasjonen skal det brukes gips i flere uker. Når gipsen er tatt av, skal foten og tåa brukes som normalt. Hos noen kan det ta litt tid før alle plagene etter operasjonen er borte. Målet er å redusere smertene en opplever og korrigere feilstilling av stortåa. Etter operasjon er det normalt at tåa fortsatt har en liten vinkling, men vinkelen er mindre enn før inngrepet. 

Undersøkelse og diagnostikk

Hallux valgus gir typiske plager og karakteristisk utseende som gjør det lett å stille diagnosen.

Sammen med plagene som oppleves ved hallux valgus, vil en klinisk undersøkelse av foten være nok for å stille diagnosen. Ved redusert bevegelse av grunnleddet kan det være aktuelt med røntgenundersøkelse av foten for å utelukke slitasjegikt eller forkalkningsgikt i leddet. Røntgen brukes også før kirurgisk korreksjon av hallux valgus.

Ved hallux valgus vil vinkelen mellom grunnleddet og det indre stortåbeinet være mer enn tyve grader. Stortåa kan hos noen være presset over den andre tåen. Forfoten er ofte flat med tap av tverrbuen. Hulfot eller andre fotdeformiteter kan sees hos personer med hallux valgus. Det vil som regel ikke være mindre beveglighet i leddet. 

Årsak

Årsaken til hallux valgus er ukjent, men bruk av trange sko og arv kan være noe av forklaringen på utviklingen av skjev stortå.

Det er ikke kartlagt hva som fører til at noen av oss utvikler hallux valgus. Bruk av trange høyhælte sko fører til en unormal stilling av forfoten, noe som igjen fører til unormalt trykk på stortåa. Det kan kanskje forklare hvorfor hallux valgus oppstår oftere hos kvinner enn menn. Hallux valgus er sjeldent sett hos barn. Arv kan forklare hvorfor enkelte familier og personer som ikke bruker høyhælte sko, utvikler hallux valgus. 

Prognose

Ubehandlet hallux valgus gir usikre prognoser.

Prognosene for ubehandlet hallux valgus varierer fra person til person. For noen vil hallux valgus forbli uten plager selv ved stor feilstilling. Andre vil oppleve større plager etter hvert som feilstillingen av stortåa blir verre. Hensiktsmessig bruk av riktig skotøy kan forhindre større feilstilling av tåa og hindre behovet for kirurgisk inngrep. Sko som er lave og brede gir god støtte for fotbuen. Nok plass til tærne anbefales. Irritasjon over grunnleddet kan føre til betennelse i huden og cyster i mykvevet rundt. Det kan være plagsomt og gjøre vondt. De aller fleste som er operert for hallux valgus, opplever mindre plager og mindre feilstilling av stortåa.

Fakta om Hallux valgus:

Hallux valgus innebærer at stortåa blir skjev. Stortåa er normalt vendt noe inn mot de andre tærne. Ved hallux valgus er stortåa vendt mer enn normalt inn mot de andre tærne. Stortåas grunnledd blir også vendt samme vei, og det blir større og ofte smertefullt.

Hallux valgus gir for noen personer mye smerter, mens andre ikke opplever smerter i det hele tatt. Riktig skotøy med god plass til tærne og flat såle er viktig for å hindre videre utvikling av hallux valgus. Dessuten kan nedkjøling og smertestillende medikamenter ha en gunstig effekt. Noen trenger operasjon for å bli bedre.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Peer Stian Teigland

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk