Haglunds hæl

Haglund's deformity

Sist oppdatert 15.05.2015

Haglunds hæl er en benutvekst på hælen som fører til lokal betennelse på grunn av irritasjon av slimposen mellom hælen og akillessenen.

Haglunds hæl er en forandring av hælbeinet, enten i form av en benutvekst eller en forstørrelse av hælbeinet. Haglunds hæl går ofte i arv. Man trenger nødvendigvis ikke være født med forandringer på hælen, men fotens fasong kan være mer utsatt for forandring. Haglunds hæl er ikke uvanlig, og kommer av for mye trykk mot hælbeinet. Det kan ofte være på grunn av trangt skotøy, spesielt høye hæler blant kvinner. Trykket på hælen fører til lokal irritasjon på hælen. Det blir da forandringer i beinstrukturen på hælen, som igjen fører til at det blir trangere mellom hælbeinet og akillessenen. Mellom hælbeinet og akillessenen ligger det en slimpose (bursa), som fungerer som en demper. Slimposen har lett for å bli irritert, og ved Haglunds hæl kommer den i klem og det oppstår en slimposebetennelse. Det fører til smerter på hælen.  

Symptomer

Haglunds hæl er lokal irritasjon på hælen på grunn av benutvekst på hælbeinet. Det fører til slimposebetennelse.

Haglunds hæl fører til slimposebetennelse. Det er smertefullt, ømt ved berøring og huden rundt det betente området kan være rødt og hovent. Smertene er assosiert med belastning og bevegelse av foten. Ved hvile forsvinner ofte smertene. Ved Haglunds hæl ligger slimposen mellom benutveksten på hælen og akillessenen. Dermed blir trykket mot hælen høyere ved full strekk av akillessenen, og dette øker ofte smertene. 

Behandling og forebygging

Haglunds hæl er selvbegrensende. Det vil si at Haglunds hæl som oftest forsvinner av seg selv ved å unngå irritasjon av slimposen.

Haglunds hæl er nokså vanlig, og det finnes ingen spesifikk behandling utenom kirurgisk inngrep, som utføres sjeldent. Ved Haglunds hæl behandler man den lokal betennelsen og smertene. Betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) og ispose er effektivt mot smertene og hevelsen på hælbeinet. Det er viktig å unngå for mye trykk på hælbeinet ved Haglunds hæl. Derfor må man unngå å bruke for trange sko, spesielt høye hæler og pumps. Det anbefales å bruke sko med åpen hæl for å avlaste. Innlegg i skoen kan også brukes for å dempe belastningen på hælen.

Siden akillessenen ligger tett på hælbeinet, kan man tøye ut senen for å avlaste trykket mot hælbeinet. Hvis ingen av disse tiltakene hjelper, kan det være nødvendig å operere Haglunds hæl. Da vil man fjerne slimposen og file ned benutveksten på hælbeinet. Det tar lang tid å rehabilitere etter et slik kirurgisk inngrep. 

Undersøkelse og diagnostikk

Haglunds hæl er en benutvekst på hælbeinet som fører til smerter, som oftest kommer ved belastning.

Haglunds hæl har ofte en synlig forandring på hælbeinet, enten benutvekst eller en forstørrelse av hælbeinet. Ved Haglunds hæl kommer det ofte smerter ved bruk av trange sko eller belastning av hælen. Ved berøring er ofte hælbeinet ømt ved Haglunds hæl. Røntgenbilde av siden på foten kan vise forandringer på hælbeinet, i form av benutvekst. Det er viktig å gjøre en grundig undersøkelse ved mistanke om Haglunds hæl. Det kan være lett å blande med andre sykdommer i foten som har de samme plagene.

Årsak

Haglunds hæl går i arv, i form av at man er født med en fotfasong som er mer utsatt for å utvikle Haglunds hæl. Bruk av skotøy som øker trykket på hælbeinet kan også føre til Haglunds hæl.

Haglunds hæl kan være medfødt. Det vil si at man er født med en fotfasong, ofte høy fotbue, som gjør at man er mer utsatt for å utvikle Haglunds hæl. Høy fotbue gjør at akillessenen og hælbeinet ligger naturlig tettere, og derfor vil økt trykk på hælbeinet lettere føre til lokal irritasjon. Irritasjonen vil føre til benutvekst på hælbeinet som igjen vil gjøre at man er utsatt for slimposebetennelse. Bruk av trangt skotøy, som for eksempel høye hæler og pumps, øker trykk mot hælbeinet, og kan ofte være årsaken til Haglunds hæl.

Prognose

Haglunds hæl går som oftest over av seg selv, men det er viktig å ta forhåndsregler slik at man unngår for mye trykk mot hælbeinet.

Haglunds hæl forsvinner som oftest av seg selv, og man blir fort fri for plager. Det er viktig å bruke riktig skotøy for å unngå for mye trykk og irritasjon på hælbeinet. Hvis akillessenen er for stram, kan det hjelpe å tøye ut. Løping på hardt underlag bør også unngås, for det kan være belastende for hælbeinet. Kirurgisk inngrep ved Haglunds hæl er veldig sjeldent og det er lang rehabilitering etter inngrepet. Ved å unngå for mye trykk og irritasjon på hælbeinet blir man lett kvitt Haglunds hæl. 

Fakta om Haglunds hæl:

Haglunds hæl er en benutvekst på hælen som fører til lokal betennelse på grunn av irritasjon av slimposen mellom hælen og akillessenen. Haglunds hæl kan skyldes arv eller sko som gir økt irritasjon av slimposen.

Gode sko, gjerne med åpen hæl, og betennelsesdempende medikamenter er gode behandlinger. Haglunds hæl går i det fleste tilfeller over av seg selv. Noen kan trenge operasjon.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joachim Hofgaard

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk