Mange gjør det – men denne toalettvanen kan være en dårlig idé
Det kan høres fornuftig ut å prøve å tisse litt før en lang togreise eller en tur på kino. Men ifølge gynekolog Dorthe Snejbjerg er det en vane som kan føre til blæreproblemer.

De fleste av oss kjenner til tanken som dukker opp i hodet rett før vi begir oss ut i en situasjon med lange utsikter til et toalettbesøk: Jeg bør nok tisse litt først.
Ifølge gynekolog og Ph.d. Dorthe Snejbjerg er det ikke en god strategi å gå på toalettet før du faktisk er ordentlig tissetrengt.

– Det er en dårlig vane, fordi man risikerer å få en overaktiv blære. Det skyldes at det i blæreveggen sitter noen strekkfølere, som sender et signal til hjernen om at man må tisse. Men det signalet kommer oftere hvis man har vent blæren til å bli tømt allerede når den er halvfull, og da kan man få det som kalles en overaktiv blære, sier hun og fortsetter:
– Det er best å ikke tisse før man føler en tissetrang, fordi det innebærer en risiko for at blærens signal blir overfølsomt og hissig. Det kan være til stor sjenanse å oppleve hyppig tissetrang, samtidig som det ikke kommer så mye ut når man først sitter på toalettet.
Nedenfor svarer Snejberg på flere typiske spørsmål:
Hva skjer i blæren når den er overaktiv?
Det er to pasientkategorier. Den ene har en liten, hissig blære, hvor man allerede ved 100-200 ml urin merker tissetrang, fordi man har vent seg til å tisse altfor hyppig.
Den andre gruppen tisser også veldig mange ganger, men de får først utløst tissesignalet når blæren faktisk er full.
Hvordan kan man vite hvilken type overaktiv blære man har?
Det kan man ved å bli scannet hos en gynekolog. Da går man ut og tisser i klinikken og blir scannet etterpå. Da kan gynekologen se om man har en liten, hissig blære som tømmer seg helt, eller en stor som bare tømmer seg halvfull.
Problemet kan behandles med legemidler som bedøver signalet fra blæren.
Kan man ikke gjøre noe selv?
Jo, man kan også forsøke å trene av seg problemet. Det kan være en god idé, både fordi det kan være ventetid hos legen, for å unngå bruk av medisin, og fordi man faktisk kan gjøre veldig mye selv.
Men det er selvfølgelig viktig at hvis det ikke virker, og man har prøvd å justere sine vaner, så kan det være lurt å bli scannet og få sjekket hvordan blæren tømmer seg.
Det kan være lurt å øve på hjernens tissesignaler ved hjelp av en øvelse som heter double-voiding eller triple-voiding. Det går ut på å utføre noen rutinepregede oppgaver når man har tisset første gang, men uten å forlate baderommet.
Det vil altså si at man tørker seg, man reiser seg opp, men man skal ikke gå ut av baderommet og gjøre noe annet. Man skal bare stå og kanskje bare vippe litt, eller endre stilling, og så sette seg ned igjen. Og så se om man kan tisse litt ekstra. Og det kan man gjøre enten to eller tre ganger.
Men det er bare relevant for dem som ikke tømmer seg ordentlig. De andre, som egentlig tømmer seg, men som bare har en hissig blære som reagerer allerede ved 100 ml, de skal øve seg på å utsette behovet.
Hver gang man må tisse, skal man tenke over når man sist har gjort det. Og hvis det ikke er lenge siden, skal man vente 5-10 minutter før man gir etter for trangen.
Hvor ofte bør man tisse?
Hver tredje til fjerde time, så det vil si 5-7 vannlatinger i døgnet. Hvis man tisser oftere enn det, kan det være en god idé å føre en oversikt over sine væske- og vannlatingsvaner.
Kan hyppig tissetrang skyldes at man har fått i seg mye væske?
Ja, det er viktig å se på væskeinntaket. Hvis du oppdager at du faktisk drikker mer enn de 1,5-2 literne som er anbefalt, så kan blæren din være helt velfungerende, mens væskeinntaket bare er for høyt.
Det er også noen som drikker sent på kvelden, også er de oppe og tisser to-tre ganger om natten.
Noen tenker ikke over den sammenhengen, men te er vanndrivende, og du skal helst ikke drikke etter kl. 20-21 om kvelden. Da skal nyrene ha fred og ro, så man kan gå i seng og få en god natts søvn.
Jeg vil fraråde at man alltid har en vannflaske stående ved siden av seg. Man skal drikke når man er tørst, og ikke drikke små slurker konstant i løpet av dagen. Da ender man gjerne opp med å drikke fordi man bør, ikke fordi man er tørst. Akkurat som mange tisser fordi de føler at de bør – ikke fordi de må.
Hva er gode blære- og tissevaner i det hele tatt?
Det er viktig at man sørger for å tisse godt når man tisser. Det vil si at man faktisk får tømt blæren sin.
For la oss si at du får et signal om å måtte tisse når blæren din inneholder 400 ml urin, men du har det travelt og tar deg ikke tid til å få tømt blæren. Da vil den på et tidspunkt begynne å reagere allerede når den er halvfull.
Så du må slappe av når du tisser, og ikke presse fordi du vil skynde deg.
Det vil også være resturin (den mengden urin som er igjen) i blæren din når den ikke blir tømt fullstendig, og det kan gjøre deg disponert for blærebetennelse, da resturin fôrer bakterier.
Samtidig risikerer man at blæren blir slapp, fordi den ikke får mulighet til å trekke seg helt sammen, og så får man et svakere blæresignal og kan risikere ufrivillig vannlating.
Så – til slutt – er det helt no-go at man smetter på toalettet "for sikkerhets skyld"?
Enkelte ganger kan man fint gjøre det, men det er viktig at det ikke blir en vane.
Det er klart at når man tisser, så går det jo lengre tid før man får tissesignalet igjen, for da er utgangspunktet 0 ml urin i blæren når kinofilmen starter, og så er det lengre tid til du må tisse, enn hvis du drar på kino med 100 ml i blæren allerede.
Men man skal kun gjøre det de utvalgte gangene, hvor man tenker at nå er det veldig viktig, for det vil alltid være bedre å lytte til kroppens behov.
Hva er gode væske- og vannlatingsvaner?
- Drikk ca. 1½ - 2 liter væske i døgnet
- Unngå å overfylle blæren ved å late vannet minimum hver 3. – 4. time
- En normal vannlating består av 250-400 ml urin
- Den samlede urinmengden i døgnet bør ikke overstige 2 liter
- Hvis du drikker mer enn 1½ - 2 liter væske, kan du bli nødt til å gå oftere på toalettet
- Det er normalt med en enkelt vannlating i løpet av natten. Hvis du er plaget av nattlige vannlatinger, kan du med fordel prøve å unngå væskeinntak etter kl. 19 og bare skylle munnen ved tørstfølelse.
- Det er viktig at du gir deg god tid til vannlatingen, så du får tømt blæren helt. Sitt avslappet på toalettet og bruk ikke magemusklene til å presse urinen ut med. Blæremuskelen skal helst gjøre arbeidet selv.
Kilde: Gyncare.dk
Denne artikkelen ble hentet fra alt.dk, men er redigert og gjengitt med tillatelse.