Ribbeinsbrudd

Rib fracture

Sist oppdatert 29.04.2016

Ribbeinsbrudd er et brudd i ett eller flere ribbein, og er særlig vanlig hos eldre med beinskjørhet.

Ribbeinsbrudd betyr at man har brudd i ett eller flere ribbein, vanligvis etter fall eller slag. Mennesker har tolv par med ribbein. Ribbeinsbrudd er vanligst i ett ribbein på en side, men kan også involvere mer enn ett ribbein eller være på begge sider. De nederste parene av ribbein er mest utsatt. Ribbeinsbrudd sees oftere hos voksne enn barn, da barn har mykere bein som tåler mer. Eldre med beinskjørhet er særlig utsatt.

Ved flere ribbeinsbrudd samtidig eller skade forårsaket med høy energi (som i bilulykker), er man redd for at brystkassen skal bli ustabil eller at brukne ribbein kan punktere lungen. Dette vil da gi pusteproblemer i tillegg, og ikke bare smerter ved innpust. 

Symptomer

Ribbeinsbrudd gir som regel smerter ved bruddstedet, som forverres ved trykk mot bruddet og ved innpust.

Smertene ved ribbeinsbrudd vil ofte bli verre i løpet av den første uken etter bruddet, før de gradvis blir bedre. Smertene vil være verst ved innpust og med trykk mot bruddstedet. Generelt press mot brystkassen vil gi smerter på bruddstedet.

Behandling og forebygging

Ukomplisert ribbeinsbrudd krever ingen behandling.

Ukomplisert ribbeinsbrudd krever som regel ingen gipsing eller kirurgi. Det viktigste momentet er å sørge for at smertene ikke gjør at det blir vanskelig å få trukket pusten tilstrekkelig. Smertestillende gis derfor ved de fleste ribbeinsbrudd. Overfladisk pust ved store smerter fører til at man ikke får god nok luftutskiftning i lungene, noe som gir økt risiko for lungebetennelse. Bandasjering av brystkassen anbefales ikke av samme grunn. Røyking vil kunne føre til enda dårligere luftutskiftning og bør unngås. 

Ved flere ribbeinsbrudd samtidig eller skade på lunger legges pasienten inn på sykehus for behandling.

Undersøkelse og diagnostikk

Ribbeinsbrudd kan diagnostiseres ut fra en nylig hendelse med hardt trykk mot ribbeinet sammen med smerter.

Ribbeinsbrudd kan diagnostieres ut fra nylig traume mot ribbeinet. Har man i tillegg smerter ved innpust der man har skaden, og man får smerter ved trykk mot dette stedet, vil man kunne stille diagnosen. Røntgen er ikke anbefalt ved ukomplisert ribbeinsbrudd, da bruddene kan være svært vanskelige å se de første dagene etter bruddet. Røntgenundersøkelse er kun anbefalt ved mistanke om at brukne ribbein har skadet lungene. 

Årsak

Ribbeinsbrudd kommer av traume som slag eller fall mot ribbeina. Eldre med beinskjørhet er ekstra utsatt.

Ribbeinsbrudd kommer av traume som slag eller fall mot ribbeina. Et hardt nok slag kan forårsake brudd hos unge voksne, men eldre med beinksjørhet er ekstra utsatt, og kan få brudd av mindre kraftige slag mot ribbeina. 

Prognose

Prognosen ved ukomplisert ribbeinsbrudd er god.

Flesteparten av ukompliserte ribbeinsbrudd gror fint av seg selv. Lungebetennelse kan bli en komplikasjon dersom smertene er så store at man ikke får pustet som normalt. Hos eldre med beinskjørhet vil risikoen for nytt ribbeinsbrudd eller andre typer brudd være høy.

Fakta om Ribbeinsbrudd:

Ribbeinsbrudd betyr at man har brudd i ett eller flere ribbein. Ribbeinsbrudd er vanligst i ett ribbein på én side, men avhengig av skademekanismen kan man også ha brudd i flere ribbein, og på begge sider av brystkassen.

Symptomer på ribbeinsbrudd er smerter ved innpust og smerter ved trykk mot det skadede området. Smertene øker på i intensitet den første uken, for så gradvis å avta igjen. Ukomplisert ribbeinsbrudd krever ingen behandling, men smertestillende anbefales for å sikre god nok pust.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk