Vaginisme

Vaginismus

Sist oppdatert 24.06.2015

Vaginisme er en tilstand med reflektorisk stramming av musklene ved skjedeinngangen så samleie ikke kan gjennomføres.

Ved vaginisme oppstår en krampelignende spenning i muskulaturen omkring skjedeinngangen så samleie ikke kan gjennomføres. Ofte er det heller ikke mulig å innføre en tampong i skjeden eller å innføre instrument for gynekologisk undersøkelse.

Livslang vaginisme betyr at  kvinnen aldri har kunnet gjennomføre samleie eller gynekologisk undersøkelse. Ved ervervet vaginisme er problemet oppstått senere i livet, ofte senkudært til et traume som overgrep eller etter en infeksjon.

I motsetning til ved tilstanden vulvodyni er det ikke lokalisert smerte eller svie ved skjedeinngangen. Det er ikke noe unormalt ved skjeden, selv om kvinnen kan ha inntrykkk av at den er for trang.

Kvinner som oppsøker hjelp, kan få behandling mot den stramme skjedemuskulaturen. Tilstanden kan også avsløres når kvinnen får brev fra Statens helseundersøkelse om å få utført celleprøve fra livmorhalsen. Slik oppfordring får kvinner mellom 25 år og 70 år, og det kommer purring hvis undersøkelsen ikke gjennomføres innen en viss tid. Ved konsultasjon hos fastlege eller gynekolog kommer det da frem at hun ikke har vært i stand til å gjennomføre samleie eller gynekologisk undersøkelse.

Symptomer

Vaginisme hindrer et normalt seksualliv.

Kvinnen strammer muskulaturen omkring skjedeinngangen som en refleks så innføring av penis, tampong eller instrument ikke er mulig. Hun har lyst på sex og kan få orgasme, men vaginalt samleie er umulig.

Behandling og forebygging

Behandling går ut på gradvis å tillate innføring av staver med økende diameter.

Før behandling starter, må det først foretas undersøkelse for å utelukke forandringer omkring skjedeinngangen og i skjeden (hvis det er mulig å undersøke innvendig).

Behandlingen bør ideelt sett utføres av sexolog, fysioterapeut med kunnskap om bekkenbunnsmuskulatur og eventuelt en gynekolog med spesialkompetanse. Med sexolog gjennomgås mulige årsaker til symptomet. Fysioterapeut lærer kvinnen å slappe av i muskulaturen, og kvinnen får utlevert et sett med plaststaver med ulik størrelse og oppfordres til hjemmeøvelser med å bruke stadig større instrument. Glidemiddel kan påsmøres for å gjøre innføringen lettere.

Terapeuter med spesialkompetanse til å instruere og oppmuntre er det dessverre begrenset tilgang på.

Når jenter eller unge kvinner skal ha utført gynekologisk undersøkelse første gangen, er det viktig at de er godt forberedt på det som skal foregå. Legen bør vise instrumenter som skal brukes og forklare hva som skal skje trinn for trinn. Hvis jenta/kvinnen ikke har hatt samleie, skal det være en meget god grunn til å utføre gynekologisk undersøkelse, og det bør utføres av lege med erfaring. Slike tiltak kan muligens redusere forekomsten av vaginisme.

Undersøkelse og diagnostikk

En gynekologisk undersøkelse vil avklare tilstanden.

Ved forsøk på en gynekolgiske undersøkelse vil legen kunne se at muskulaturen strammes og kvinnen motsetter seg innføring av instrument, for eksempel for å ta rutinemessig celleprøve.

Årsak

Ofte er årsaken til vaginisme ukjent. Det kan skyldes tidligere traumatisk opplevelse som overgrep.

Vaginisme kan skyldes en traumatisk opplevelse som seksuelt overgrep eller forsøk på gjennomføring av gynekologisk undersøkelse hos en ung og uforberedt kvinne. Men ofte kan man ikke finne noen slik forklaring, og årsaken til vaginisme forblir i mange tilfeller ukjent.

Prognose

Støtte, oppmuntring og egeninnsats må til for å oppnå resultat.

Behandling av vaginisme er betinget av tillitsfullt samarbeid mellom terapeut og pasient. Det er studier som viser at 90 prosent kan oppnå godt resultat, det vil si være i stand til å gjennomføre samleie uten frykt. Resultat kan sees allerede etter få ukers behandling og trening.

Fakta om Vaginisme:

Ved vaginisme har kvinnen lyst til å ha sex, men klarer ikke å slappe av i muskulaturen omkring skjedeinngangen så penis kan innføres. Vagnisme kan være medfødt eller en tilstand man har fått senere. Det er mulig å trene opp skjedemuskulaturen til å gi slipp på strammingen.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk