Regnbuehinnebetennelse

Iridysyklitt, uveitt

Sist oppdatert 08.06.2015

Regnbuehinnebetennelse i øyet er en forholdsvis sjelden sykdom. Betennelsen skyldes som regel en autoimmun reaksjon.

Betennelse i regnbuehinnen rammer oftest bare ett øye. Regnbuehinnebetennelse gir smerter, uklart syn, tåreflod, øyelokkspasme, rødt øye og lysskyhet. Regnbuehinnebetennelse er en betennelse i øyet, i den delen som gir øyefargen. Betennelsen kan ramme selve regnbuehinnen, eller den kan ramme fortsettelsen av regnbuehinnen innover i øyet. 

Som regel skyldes betennelsen en autoimmun reaksjon, altså at immunforsvaret angriper kroppens egne celler. Noen har en underliggende sykdom som gir økt risiko for å få regnbuehinnebetennelse. Blant disse er Bekhterevs sykdom, Reiters syndrom, leddgikt og sarkoidose.

Regnbuehinnebetennelse er en forholdsvis sjelden tilstand, bare 12 av 100 000 personer får dette hvert år. Halvparten av de som har hatt regnbuehinnebetennelse én gang, får sykdommen flere ganger.

Symptomer

Regnbuehinnebetennelse gir smerter, uklart syn, tåreflod, øyelokkspasme, rødt øye og lysskyhet.

Symptomene på regnbuehinnebetennelse kommer ofte plutselig, og regnbuehinnebetennelse rammer vanligvis bare det ene øyet. Vanlige symptomer er smerter, uklart syn, tåreflod, lysskyhet og øyelokkspasmer (rykninger i små muskler rundt øynene). Øyet blir rødt, særlig i området nær regnbuehinnen. Barn kan ha få, og milde symptomer.

Behandling og forebygging

Rask behandling er viktig for å unngå varige øyekomplikasjoner.

Øyelege er ansvarlig for behandlingen. Ved lang reisevei til øyelege, må behandlingen startes før transport. Det er vanlig å bruke øyedråper med kortikosteroider (betennelsesdempende) og atropin (utvider pupillen). I tillegg gis det smertestillende hvis personen trenger det. Bruk av solbriller er også gunstig, fordi det holder pupillen utvidet. Det er gunstig å holde pupillen utvidet for å unngå sammenvoksinger mellom regnbuehinnen og linsen, som ligger like bak. I noen tilfeller er det aktuelt å gi steroidbehandling for hele kroppen. Hvis betennelsen er kronisk, kan det være aktuelt å behandle med cellegift.

Undersøkelse og diagnostikk

Flere tegn kan gi legen mistanke om at personen har regnbuehinnebetennelse.

Sykehistorien med smerter, uklart syn, tåreflod, lysskyhet og øyelokkspasme vil få legen til å tenke på regnbuehinnebetennelse som mulig diagnose. Hos barn kan sykdomstegnene være svake, og pupillen må undersøkes nøye for å se etter forandringer. Rødhet i området rundt regnbuehinnen, sammen med en pupille som er liten og kantete, styrker mistanken om regnbuehinnebetennelse. Videre øyeundersøkelse kan gjøre diagnosen mer sannsynlig, og legen vil i så fall henvise til øyelege øyeblikkelig. I noen tilfeller vil man undersøke om personen har en underliggende sykdom som årsak til regnbuehinnebetennelsen. Som regel er det blodprøve og røntgen av brystkassen som er aktuelle undersøkelser.

Årsak

Regnbuehinnebetennelse skyldes en autoimmun reaksjon.

Regnbuehinnebetennelse er en autoimmun reaksjon, som vil si at immunforsvaret angriper kroppens egne celler. I de fleste tilfellene vet man ikke hva som gir regnbuehinnebetennelsen. Noen av tilfellene er forbundet med andre sykdommer. Blant disse sykdommene finner vi Bekhterevs sykdom, leddgikt, Reiters syndrom, inflammatorisk tarmsykdom, tuberkulose, toksoplasmose og sarkoidose.

Prognose

Ved tidlig behandling kan man forhindre varig skade på øyet. Mange får sykdommen flere ganger.

Når regnbuehinnebetennelsen kommer tidlig til behandling, kan den vare fra noen dager til to uker. I den akutte fasen følges pasienten nøye av øyelege. Det er viktig å unngå at det oppstår sammenvoksninger mellom regnbuehinnen og linsen som ligger like bak. Det er også viktig å oppdage akutt grønn stær, som kan komme som en følge av regnbuehinnebetennelsen. Som regel får personen ingen varige øyeplager når behandlingen startes tidlig i sykdomsforløpet. Halvparten av de som har hatt regnbuehinnebetennelse én gang, får sykdommen flere ganger. Hos noen blir tilstanden kronisk. Ved stadig tilbakevendende regnbuehinnebetennelse, er risikoen økt for å få grå stær, fargeendring i iris, forandringer på hornhinnen og for lavt trykk i øyet. 

Fakta om Regnbuehinnebetennelse:

Betennelse i regnbuehinnen rammer oftest bare ett øye. Regnbuehinnebetennelse gir smerter, uklart syn, tåreflod, øyelokkspasme, rødt øye og lysskyhet.

Regnbuehinnebetennelse er en forholdsvis sjelden tilstand, bare 12 av 100 000 personer får dette hvert år. Halvparten av de som har hatt regnbuehinnebetennelse én gang, får sykdommen flere ganger.

I de fleste tilfellene vet man ikke hva som gir regnbuehinnebetennelsen. Ved tidlig behandling kan man forhindre varig skade på øyet. Mange får sykdommen flere ganger.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk