Øyelokkbetennelse

Blefaritt

Sist oppdatert 15.09.2015

Øyelokkbetennelse er en betennelse i hårsekker eller i talgkjertler på øyelokket. Det kan gi smerter fra øyelokket, som blir rødt og tykt.

Ved øyelokkbetennelse er talgkjertler eller hårsekker på øyelokket betent. Betennelsen gjør øyelokket rødt og hovent, og det kan være smertefullt. Som regel får man øyelokkbetennelse på begge øynene samtidig.

Øyelokkbetennelse er vanlig og som oftest helt ufarlig. Det er lett å stille diagnosen, da man tydelig ser at det er en betennelse i øyelokket. Behandlingen er først og fremst rengjøring av øyelokkene. Hvis man holder øyeområdet rent og unngår å gni seg i øynene, vil de fleste tilfeller av øyelokkbetennelse gå over av seg selv.

I noen tilfeller mistenker man at det er bakterier som står bak betennelsen, og da kan det være aktuelt å behandle med antibiotika. Det kan også være aktuelt å bruke en betennelsesdempende øyesalve. Hos en del personer kommer øyelokkbetennelsen stadig tilbake og blir en vedvarende plage. Denne kroniske formen for øyelokkbetennelse skal behandles av øyelege.

Symptomer

Øyelokket er smertefullt eller kløende, rødt og fortykket. Hudflak i betennelsesområdet kan flasse av.

Ved øyelokkbetennelse blir øyelokket rødt og tykt, og det kan være smertefullt eller ubehagelig og kløende. Det kan også være avskallet hud i betennelsesområdet.

Behandling og forebygging

Behandlingen av øyelokkbetennelse er først og fremst rengjøring av øyelokket.

Grundig rengjøring av øyelokkene er den viktigste behandlingen ved øyelokkbetennelse. Man kan legge en klut fuktet med lunkent vann på øyet noen miutter for å løse opp størknet puss og avskallet hud, før man vasker øyelokket med fuktet bomull og babyshampo. Noen ganger kan det være en bakterie som står bak øyelokkbetennelsen. Hvis man mistenker dette, bør øyelokket behandles med antibiotika i form av salve eller krem. Noen ganger er øyelokkbetennelsen så kraftig og plagsom at man vil dempe selve betennelsesreaksjonen. Da kan man bruke en salve med hydrokortison.

Undersøkelse og diagnostikk

Øyelokkbetennelse er lett å gjenkjenne på grunn av sitt typiske utseende.

Øyelokkbetennelse er lett å gjenkjenne. Den gir røde, fortykkede øyelokk, mens selve øyet som regel er normalt. Det er ingen spesielle tester som må gjøres for å bekrefte diagnosen.

Årsak

Årsaken til øyelokkbetennelse er en betennelse i hårsekker eller talgkjertler i øyelokket. Seboré, rosacea og eksem øker risikoen for å få øyelokkbetennelse.

Øyelokket har mange hårsekker og talgkjertler. Det er disse som blir betente ved øyelokkbetennelse. Personer som har andre hudsykdommer, som seboré, eksem eller rosacea, får lettere øyelokkbetennelse. Noen ganger er det en infeksjon som gir øyelokkbetennelsen. Ofte er det da bakterier som normalt finnes på huden som står bak. Også virus og parasitter kan gi øyelokkbetennelse.

Prognose

Som regel går øyelokkbetennelse over av seg selv. Noen får vedvarende plager med stadige øyelokkbetennelser.

Øyelokkbetennelse kan være plagsomt, med den går som regel over av seg selv uten å gjøre noen skade på øyet. Hos noen blir øyelokkbetennelsen kronisk og kommer ofte tilbake. Disse pasientene bør undersøkes av øyelege. Øyelokkbetennelse øker risikoen for å få andre plager fra øyet, som tørre øyne og kuler på øyelokket. Kronisk øyelokkbetennelse kan føre til tap av øyenvipper og at øyenvippene vender seg innover mot øyet. Kronisk øyelokkbetennelse øker også risikoen for betennelse i hornhinnen (keratitt) og synssvekkelse.

Fakta om Øyelokkbetennelse:

Øyelokkbetennelse er vanlig og som oftest helt ufarlig. Det er lett å stille diagnosen, da man tydelig ser at det er en betennelse i øyelokket. Øyelokket er da smertefullt eller kløende, rødt og fortykket. Hudflak i betennelsesområdet kan flasse av.

Det oppstår en betennelse i hårsekker eller talgkjertler i øyelokket. Seboré, rosacea og eksem øker risikoen for å få øyelokkbetennelse. Som regel går øyelokkbetennelse over av seg selv. Noen får vedvarende plager med stadige øyelokkbetennelser. Behandlingen av øyelokkbetennelse er først og fremst rengjøring av øyelokket.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Øyesykdommer:

Den aller vanligste øyesykdommen blant både voksne og barn, er øyekatarr. Andre typer betennelser i ulike deler av øyet er også ganske vanlige.

Noen øyesykdommer eller tilstander er mest vanlige blant barn, andre skyldes aldring.

Øyet er et komplekst organ med mange strukturer. Sykdomsprosesser i noen av disse strukturene vil kunne gi plager fra øynene. Mange av plagene vil påvirke synet, mens andre kun vil gi ubehag eller smerte.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk