Campylobacterinfeksjon

Campylobacteriosis

Campylobakterinfeksjon er den vanligste årsaken til bakterie-forårsaket tarminfeksjon. Ca. halvparten av tilfellene skyldes innenlands smitte.

Campylobakterinfeksjon er en akutt tarminfeksjon forårsaket av av bakterien campylobakter. Campylobakterinfeksjon arter seg som en kraftig omgangssyke med vandig diaré, kvalme og oppkast, magesmerter, feber og hodepine. Infeksjonen går som regel over av seg selv i løpet av et par dager. Ved høy feber, tegn på uttørking, blodig diaré over flere dager eller svært medtatt pasient bør lege oppsøkes.

Campylobakterinfeksjon overføres vanligvis gjennom næringsmidler, spesielt via fjærprodukter. Den overføres også hyppig via forurenset drikkevann med bakterier. Smitte fra person til person med dårlig håndhygiene kan også være kilder til smitte med campylobakterinfeksjon. Begge kjønn kan bli rammet likt, og campylobakterinfeksjon kan forekomme hos både barn og voksne.

Symptomer

Campylobakterinfeksjon fører til diare, magesmerter, feber og kvalme.

Campylobakterinfeksjon symptomer vil vanligvis vise seg en til ti dager etter at pasienten ble smittet med bakterien. Symptomene er som regel influensalignende med magesmerter, feber, kvalme og diaré. Diaréen er ofte vanntynn og slim- og blodtilblandet. Hodepine, slapphet, feber, frysninger, muskel- og leddsmerter, sår hals og tørrhoste forekommer også som en del av symptombildet.

Behandling og forebygging

Forebygging av campylobakterinfeksjon består i å forhindre at nye tilfeller oppstår. Behandlingen består i å lindre symptomene. Antibiotika gis ved alvorlige tilfeller.

Det finnes ingen vaksine mot campylobakterinfeksjon. Det er viktig å forebygge spredning. Det gjøres ved blant annet å sykemelde personer som jobber med mat, og som har fått campylobakterinfeksjon. Barn kan gå tilbake til barnehage to døgn etter at de er symptomfrie.

Gode generelle forebyggende tiltak er å utføre god håndhygiene etter toalettbesøk eller kontakt med dyr, og alltid før matlaging. Dessuten er vask av kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer viktig for å unngå smitte. Det er også viktig å unngå drikkevann av tvilsom kvalitet. Kylling og farsemat må gjennomstekes eller kokes godt. Maten må oppbevares kjølelig, ved maks +4 Co. Ved opphold i områder med dårlige hygieniske forhold, må man i tillegg unngå ukokte grønnsaker, iskrem som ikke er meieripakket, frukt som ikke kan skrelles og vann som ikke selges på flaske.

Er man blitt smittet, og har kraftige episoder med diaré, anbefales det rikelig med væskeinntak for å unngå dehydrering (uttørking). For barn mellom to og ti år, gis det 100-200 ml saft etter hver løs avføring. Voksne må drikke mer enn vanlig. Dersom det er tegn på dehydrering, anbefales balansert sukker- og saltløsning som kjøpes på apotek eller hjemmelaget (en halv ts bordsalt, tre ss sukker løst i en liter vann).

Campylobakterinfeksjon går som regel over av seg selv i løpet av noen dager, og derfor er antibiotikabehandling ikke nødvendig. Imidlertid kan 20 prosent av pasientene ha symptomer mer enn en uke. Ved hyppig, blodig diaré i flere dager, eller hos medtatt pasient med høy feber, er sykehusinnleggelse og behandling med antibiotika nødvendig. 

Undersøkelse og diagnostikk

Sykehistorie med typiske symptomer og avføringsprøve kreves for å stille diagnosen campylobakterinfeksjon.

Sykehistorien med typiske symptomer gir mistanke om campylobakterinfeksjon. Det må tas avføringsprøve for å bekrefte diagnosen.

Årsak

Campylobakterinfeksjon i tarmen skyldes bakterien campylobakter.

Campylobakterbakterien forårsaker betennelse i tarmslimhinnen. Det medfører redusert opptak av næringsmidler, og økt utskillelse av vann. Det kommer til uttrykk som vandig diaré.

Prognose

Campylobakterinfeksjon går vanligvis over i løpet av noen dager.

Prognosen er god, og campylobakterinfeksjon vil som regel gå over av seg selv i løpet av noen dager, men hos 20 prosent av pasientene kan symptomene vedvare utover en uke.

Fakta om Campylobacterinfeksjon:

Campylobakterinfeksjon er den vanligste årsaken til bakterie-forårsaket tarminfeksjon. Omtrent halvparten av alle som får campylobakterinfeksjon blir smittet innenlands. Campylobakterinfeksjon gir klassiske omgangssykesymptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og vanntynn diaré. I tillegg kan man få influensalignende symptomer som feber, hodepine og muskel- og leddsmerter.

Campylobakterinfeksjon går som regel over av seg selv i løpet av et par dager. Men omtrent 20 prosent er syke i over en uke. Det kan være aktuelt med sykehusinnleggelse dersom man har hatt mange dager med blodig diaré, høy feber, tegn på uttørking eller man er svært medtatt.

Den viktigste måten å forebygge smitte på, er å ha god håndhygiene, spise godt gjennomkokt eller -stekt kyllingkjøtt og unngå usikre drikkevannskilder.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Mahabad Khalid

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk