Pityriasis rosea

Latin: Pityriasis rosea

Sist oppdatert 08.06.2015

Pityriasis rosea er en ufarlig hudsykdom som går over av seg selv, og som sjelden krever behandling.

Pityriasis rosea er en ufarlig og mild betennelsestilstand i huden, og er karakterisert av et rødlig utslett bestående av flere små, enkeltstående ovale elementer. Utslettet debuterer gjerne med ett enkelt element, som er større og skarpere avgrenset, en såkalt primærmedaljong. Pityriasis rosea er en vanlig forekommende hudsykdom, der de fleste som rammes er i alderen 10-35 år. Tilstanden opptrer hos begge kjønn, men sees hyppigere hos kvinner. Årsaken til pityriasis rosea er ukjent. Enkelte opplever lett kløe, men for øvrig gir utslettet få plager.

Pityriasis er en selvbegrensende tilstand, det vil si at den går over av seg selv, og krever vanligvis ikke noen form for behandling. Som regel forsvinner utslettet av seg selv etter en til tre måneder, men det kan vedvare lengre. Prognosen er god, og få får tilbakefall.

Symptomer

Pityriasis rosea er karakterisert av et utslett med flere enkeltstående ovale rødlige elementer utbredt sentralt på kroppen.

Det første tegnet til pityriasis rosea er som regel en såkalt primærmedaljong, som sees som et rødlig enkeltstående ovalt utslett som kan ha en diameter på opp mot ti centimeter. Deretter, fra dager til uker etterpå, oppstår et utslett som består av mange mindre elementer som er spredt symmetrisk på overkroppen og/eller første del av armer eller ben. Disse elementene er også rødlig i farven og ovale i formen, men ofte ikke like markert som primærmedaljongen. Utslettselementene ligger i den retningen som huden foldes.

Utslettet ved pityriasis rosea kan være skjellende, som om det flasser litt. En del opplever lett kløe ved pityriasis rosea, som ofte er mest uttalt i starten av sykdomsforløpet. Færre opplever diffuse influensaliknende symptomer, som hodepine, verking i ledd, frysninger og slapphet, i forkant av utslettutbruddet. Forstørrede lymfeknuter og luftveisinfeksjoner er også symptomer som kan forekomme i forkant av utslettet ved pityriasis rosea.

Det finnes også mer sjeldne varianter av pityriasis rosea som ikke har det samme typiske utseende som nevnt over. Et eksempel er såkalt invers pityriasis rosea, der utslettet er lokalisert på armer og ben, og fraværende på mage, bryst og rygg.

Behandling og forebygging

Pityriasis rosea går over av seg selv, og det er sjelden behov for behandling.

Pityriasis rosea krever som regel ingen behandling. Tistanden er selvbegrensende og vil således gå over av seg selv, selv om utslettet kan være til stede i lang tid. Det kan være lurt å unngå å irritere huden unødvendig ved pityriasis rosea, og enkle tiltak kan gjøres på egenhånd for å hindre dette. For eksempel ved å unngå å dusje ofte, og ved å redusere såpebruk. I tillegg bør parfymerte produkter og tettsittende klær unngås ved pityriasis rosea. En mild, uparfymert fuktighetskrem kan gjerne brukes.

Enkelte opplever lett kløe ved pityriasis rosea. I slike tilfeller kan det forsøkes medikamentell behandling med kløestillende medisiner, antihistaminer. Skjellende utslett kan behandles ved å smøre på olje eller vaselin som er tilsatt et medikamentelt virkestoff.

Undersøkelse og diagnostikk

Det typiske utseende på utslettet utgjør bakgrunnen for å stille diagnosen pityriasis rosea.

Pityriasis rosea diagnostiseres ut fra utslettets typiske utseende. Det finnes ingen spesifikke tester for å påvise pityriasis rosea, men i noen tilfeller kan det være aktuelt å utrede for tilstander som kan likne på pityriasis rosea hvis utslettet avviker fra det typiske utseendet. For eksempel kan legen ta en sopprøve eller utføre test for syfilis.

Årsak

Årsaken til pityriasis rosea er ukjent.

Årsaken til pityriasis rosea er ikke kjent, men det mistenkes at det kan ligge en virusinfeksjon til grunn. Et slikt virus er ikke identifisert, men blant annet fordi forekomsten av pityriasis rosea er relatert til årstider, foreligger det en mistanke om en slik sammenheng. Enkelte medikamenter kan utløse et pityriasis rosea-liknende utslett, med lengre varighet enn vanlig pityriasis rosea.

Prognose

Utslettet ved pityriasis rosea kan vedvare i relativt lang tid, men går over av seg selv, og tilbakefall er sjelden. Pityriasis rosea har således en god prognose.

Pityriasis rosea er en godartet, selvbegrensende tilstand med god prognose. Utslettet kan vedvare så lenge som tre til seks måneder, men forvinner av seg selv med tiden. Dog kan enkelte oppleve å få pigmentforandringer, det vil si fargeforandringer, i huden etter å ha gjennomgått et pityriasis rosea-utslett. Det gjelder særlig de som har en mørk hudfarge. Svært få opplever tilbakefall av pityriasis rosea etter å ha hatt denne sykdommen én gang.

Fakta om Pityriasis rosea:

Pityriasis rosea er en ufarlig hudsykdom som går over av seg selv, og som sjelden krever behandling. Utslettet begynner ofte som ett stort ovalt utslett med rød kant rundt. Det kan være opp til ti centimeter i diameter. Noen dager etterpå kommer flere, men mindre, utslett på overkroppen og i noen tilfeller på ben eller armer. For noen er utslettet kløende. Det kan vare opp til seks måneder, men går som regel over raskere.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Live Løvaas Stang-Lund

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk