Husdyrallergi

Pet allergy

Sist oppdatert 19.05.2015

De fleste husdyr kan fremkalle allergiske reaksjoner. Personer som er allergiske mot husdyr får plager fra øyne, luftveier og hud når de puster inn allergifremkallende partikler fra dyrene de er allergiske mot.

Hos husdyrallergikere vil immunforsvaret aktiveres når de puster inn allergifremkallende partikler fra dyr. Det kan gi kløende og rennende øyne, tett og rennende nese og astma. Noen allergikere kan få kløende utslett i form av eksem eller elveblest.

De aller fleste pelskledde dyr kan utløse allergiske reaksjoner. Det vil altså omfatte de aller fleste husdyr. Det er ikke bare hårene i pelsen som kan fremkalle en allergisk reaksjon, men også stoffer i dyrenes hud, urin og spytt. I rom der dyr vanligvis oppholder seg, vil det være rikelig med partikler som kan gi en allergisk reaksjon (allergener). Disse allergenene kan befinne seg i luften, i støv og i tekstiler.

Det viktigste en allergiker kan gjøre for å slippe allergiplagene, er å unngå de dyrene de er allergiske mot. De må også unngå å oppholde seg i rom der disse dyrene vanligvis oppholder seg. Ved kraftig allergi, kan personen reagere på små mengder av allergener på andre menneskers klær. Hjemme må man være påpasselig med renhold for å bli kvitt allergener som kommer inn i huset via klær og hår.

Symptomer

Vanlige reaksjoner ved husdyrallergi er kløende og rennende øyne, tett og rennende nese, astma og kløende utslett.

Symptomene på husdyrallergi kommer ikke første gangen en person blir utsatt for allergifremkallende partikler. Først må det skje en spesialisering av immunsystemet. Det kan oppstå allergi hos både barn og voksne som tidligere ikke har reagert på husdyr.

Når allergenet kommer inn i kroppen, aktiveres immunsystemet raskt, og allergikeren får plager fra øyne, luftveier og hud. Øynene kan klø, renne og bli røde. Nesen kan bli tett og rennende. Forverring av astma er vanlig hos de som har både allergi og astma. Noen får akutte astmaplager, dette gjelder særlig ved eksponering for allergifremkallende partikler fra katt. Kløende utslett i form av eksem og elveblest er også vanlig. 

Behandling og forebygging

Allergikere må så langt det er mulig unngå å utsette seg for allergifremkallende partikler fra husdyr. Det kan være aktuelt å bruke medikamenter i situasjoner hvor det er umulig å unngå allergener fra husdyr.

Husstander med husdyrallergikere bør ikke ha kjæledyr som kan fremkalle en allergisk reaksjon. Skilpadder og gullfisker er de eneste kjæledyr som er allergisikre (man må søke om tillatelse for å holde skilpadde som kjæledyr). I tillegg til at man unngår dyr, må man være nøye med renhold for å holde nivået av allergener i hjemmet lavt. Det kommer nemlig stadig allergener inn i huset via hår og klær. Hvis man raskt vil redusere nivået av allergener fra et rom, hjelper det å fjerne eller vaske tekstilene i rommet. 

I situasjoner der det ikke er mulig å unngå allergener, eller hvis man har store plager til tross for at man unngår å utsette seg for allergener, kan det være aktuelt å bruke medikamenter. De finnes i form av nesespray, øyedråper, allergitabletter, inhalasjonsmedisiner og sprøyter. Virkestoffene i medikamentene er antihistaminer eller kortikosteroider.

Undersøkelse og diagnostikk

Sykehistorien er viktigst. Man kan også undersøke antistoffer mot dyr i blodet og ta en prikktest.

Sykehistorien er ofte det viktigste for å stille diagnosen. Typiske symptomer etter eksponering for allergifremkallende partikler fra dyr og bedring når man unngår disse, peker i retning av husdyrallergi.

Noen ganger kan det være vanskelig å vite om personen er allergisk mot husdyr, midd eller pollen. For å avgjøre det, kan man ta en blodprøve som viser om immunsystemet produserer mye antistoffer mot dyr. Man kan også ta en prikktest. Det er vanlig å teste for flere allergener samtidig. En positiv prikktest betyr ikke nødvendigvis at personen får allergiplager av det som er testet for.

En negativ prikktest betyr at det er lite sannsynlig at personen har en allergi mot dyret man har testet for, men det sier ikke noe om risikoen for å få en slik allergi i fremtiden. En negativ prikktest kan altså ikke brukes som et klarsignal for å skaffe et kjæledyr hos en person som er utsatt for å utvikle allergi.

Årsak

Immunforsvaret aktiveres av ufarlige partikler fra dyr. Arv spiller en vesentlig rolle for sjansen for å utvikle en allergi. Atopikere har økt risiko.

Personer som er allergiske mot husdyr er ofte atopikere. Det innebærer at immunforsvaret deres har en tendens til å aktiveres  unødvendig av stoffer som ikke er en trussel mot helsen. Den uhensiktsmessige reaksjonen gir allergiplager. Arv spiller en vesentlig rolle. Hvis en av foreldrene er allergiske, er risikoen 50 prosent for at barnet blir allergisk. Hvis begge er allergiske, er risikoen for allergi hos barnet 75 prosent.

Prognose

De fleste med husdyrallergi har en hverdag med lite plager, så sant de unngår å utsette seg for miljøer med store mengder allergifremkallende partikler.

Noen opplever at allergiplagene reduseres med alderen, hos andre er plagene vedvarende gjennom livet. De fleste har lite plager i hverdagen, så sant de unngår å holde husdyr selv og følger rådene for å holde nivået av allergener i hjemmet lavt.

Fakta om Husdyrallergi:

Personer som er allergiske mot husdyr får plager fra øyne, luftveier og hud når de puster inn allergifremkallende partikler fra dyrene de er allergiske mot.

De fleste husdyr kan fremkalle allergiske reaksjoner.

Det er ikke bare hårene i pelsen som kan fremkalle en allergisk reaksjon, men også stoffer i dyrenes hud, urin og spytt. I rom der dyr vanligvis oppholder seg, vil det være rikelig med partikler som kan gi en allergisk reaksjon (allergener). Disse allergenene kan befinne seg i luften, i støv og i tekstiler.

Sykehistorien er den viktigste indikatoren for om en person lider av husdyrallergi. Men det kan være vanskelig å vite om det er husdyr, midd eller pollen man er allergisk mot. Da kan en blodprøve eller en prikktest gi nærmere, men ikke skråsikre svar.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Monica Baumann-Larsen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allergi:

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En allergisk reaksjon kan derfor utløses av mat, medisiner, insekter og forskjellige stoffer mot huden, men ikke minst av alt enkelte stoffer vi puster inn. Allergi er en arvelig sykdom og som de senere år har vært sterkt økende.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk