I fjor tok kllimakrisen pause, og mange steder i landet lavet snøen ned i store mengder. Det førte til at mange ble sittende fast, og mange vurderte nok å bytte ut bilen i en firehjulsdreven variant. Nå er vinteren her igjen, og dersom du er lysten på overlegen fremkommelighet bør du vurdere firehjulsdrift.

Hvis du ikke har prøvd det allerede: Når det kommer til framkommelighet, er drift på fire ikke bare dobbelt så bra som drift på to hjul. Det er uendelig mye bedre.

Under vanskelige forhold bidrar firehjulsdrift dessuten til å gi mer ro og bedre kontroll over bilen. Husk bare at en 4x4-bil ikke bremser bedre enn en tohjulsdrevet bil, så ikke la deg friste til å øke farta!

Vil du se hvordan vi tester biler? Klikk på bildet øverst i artikkelen og se video.

Ulike systemer

Det finnes flere måter å lage en firehjulsdrevet bil på. Noen har drift på alle fire til enhver tid, andre kobler inn det andre hjulparet så fort systemet registrerer hjulspinn. Fordelen med kontinuerlig firehjulsdrift er at bilen vil oppføre seg mer konsekvent, mens den andre løsningen vil redusere drivstofforbruket ved at bilen i praksis er tohjulsdrevet på for eksempel tørr vei.

Klikk Bil tester de aller fleste nye biler som kommer på markedet, noe som betyr at vi også har testet mange biler med firehjulsdrift. Her finner du en oversikt over alle bilene vi har testet som drar på alle fire, og som finnes på markedet i dag, sortert alfabetisk etter merke.

Les også:

KOMPAKT PREMIUMBIL: Audi Q5 hører hjemme i den ekslusive enden av kompakt-SUV-klassen. © Foto: Egil Nordlien

=

HYUNDAIS FOLKE-SUV: ix35 er Hyundais siste forsæk på å ta markedsandeler i folke-SUV-segmentet. © FOTO: Terje Bjørnsen

Range Rover Sport TDV6=

DYR OG DEILIG: Det er ingen tvil om at Range Rover Sport er både, deilig, dyr og politisk ukorrekt. © Andreas Handeland

STORBIL: R-klasse er gigantisk. Her er det god plass til syv personer. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Mini Countryman og Nissan Juke 2011=

IKKE IMPONERENDE: Nissan Juke med 190-hesters bensinmotor imponerte oss ikke veldig. © Foto: Terje Bjørnsen

KONSTANT 4x4: Subaru er en av få produsenter som ikke bruker et system som kun overfører krefter til bakhjulene ved behov. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Lillestrøm 20012010Toyota Urban Cruiser=

MINI-SUV: Urban Cruiser kan også leveres med 4WD. Det gir deg litt ekstra trygghet på vinteren, men det er fortsatt ingen terrengbil. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

VERSTING: Golf R er den råeste modellen i Golf-programmet. Med 2-liters turbomotor og firehjulsdrfit blir det morsomt - og dyrt. © FOTO: Egil Nordlien HM Foto

KOMFORTABEL: Volvo XC60 er både komfortabel og luksuriøs. Følgelig er den også forholdsvis dyr. © Foto: Egil Nordlien

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!