Interkostalmyalgi

Intercostal myalgia

Sist oppdatert 22.06.2015

Interkostalmyalgi er smerter fra muskler og brusk i brystet, som kan forveksles med smerter fra hjertet, lunger eller andre organer. Det er en av de vanligste årsakene til brystsmerter, og en viktig del av diagnostiseringen er å utelukke hjerteinfarkt og angina.

Interkostalmyalgi er smerter i brystområdet, som kommer fra muskler eller brusken mellom ribbeina. De kan ofte føre til usikkerhet hos den som har smertene, og da er det viktig å utelukke sykdommer som hjerteinfarkt, angina, eller andre årsaker til brystsmerter, som sykdom i spiserør og magesekk. I mange tilfeller vil smertene ved interkostalmyalgi være enkle å gjenkjenne, og dermed kan en undersøkende lege raskt berolige pasienten om at det ikke finnes noe problem i hjertet eller lunger.

Symptomer

Interkostalmyalgi gir smerter i brystet som ikke er forbundet med hosting. Smertene kan være langvarige, og kan ha sammenheng med bevegelser i brystkassen, som dyp innånding, eller bevegelse av skuldre.

Interkostalmyalgi er smerter som oppstår i brystområdet. De er sjelden langvarige, og de er vanskelige å behandle. Men de er helt ufarlige. Smertene kan bli verre ved dyp innånding, eller ved bevegelse i skulderleddet, men det er ikke alltid slik. Det kan være smertefulle områder når man trykker på brystkassen. Smertene øker ikke ved økt anstrengelse som å gå i trapper, løpe, sett bort fra at bevegelse av området i seg selv kan være smertefullt. Ofte har pasienter med denne type smerter et pustemønster som består i å heve og senke brystkassen, snarere enn å la magen blåse seg opp og ned. Det gjør musklene i bystveggen anspente.

Behandling og forebygging

Riktig pusteteknikk, fysioterapi, og vanlige smertestillende kan lindre denne typen smerte.

Interkostalmyalgi er en lidelse som ikke er skadelig, men den typiske smerten lidelsen gir, kan gjøre pasienten urolig for at noe kan være galt med hjerte eller lunger. Derfor er det viktig å undersøke, for å utelukke annen sykdom og gi trygghet. Interkostalmyalgi kan være vanskelig å bli kvitt, og noen opplever at smertene varer over lengre tid. I noen tilfeller kan fysioterapi være hjelpsomt, og kan hjelpe til å lindre smertene til de som sliter med vedvarende smerter. Også regelmessig mosjon kan hjelpe på å løse opp de spenningene som sitter i kroppen, og gir opphav til smertene.

Undersøkelse og diagnostikk

Det viktigste er å utelukke sykdom i hjertet og lunger, og deretter bli sikker på at smertene har en ufarlig årsak.

Interkostalmyalgi diagnostiseres etter at man har utelukket sykdom i hjertet og lunger. Noen ganger kan smertene i brystet være såpass karakteristiske at man ikke trenger noe særlig testing og undersøkelse, men det kan være nødvendig med blodprøver og EKG, samt andre prøver. Interkostalmyalgi har ingen karakteristiske prøver som utelukker all annen sykdom, men det er utypisk å ha hoste når man har interkostalmylagi. Også trykkeømhet i brystkassen peker mot diagnosen interkostalmyalgi.

Årsak

Interkostalmyalgi skyldes spenninger i musklene mellom ribbeina. Det kan være forårsaket av dårlig pusteteknikk.

Interkostalmyalgi kan komme av mange årsaker, men som oftest blir feil pusteteknikk sagt å være årsaken. Når man puster, bør man helst la magen blåse seg opp og ned, men det er vanlig for voksne å puste ved å heve og senke brystkassen. Det antas at dette er en for stor belastning for musklene i brystveggen, som da kan bli spente og smertefulle. Kirurgiske inngrep, fall og andre skader er også antatt å kunne forårsake interkostalmyalgi.

Frykt for at noe kan være alvorlig galt, kan gjøre at smertene vedvarer eller blir verre.

Prognose

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med behandling, men i noen tilfeller er smertene tilbakevennende eller langvarige, og da kan fysioterapi og avspenningsteknikker være nødvendig.

Interkostalmyalgi er ikke en livstruende tilstand, og behandling er kun nødvendig hvis smertene vedvarer over lenger tid. I disse tilfellene kan fysioterapi og regelmessig mosjon noen ganger få bukt med smertene. I sjeldne tilfeller kan smertene være tilbakevendende, og vanskelige å bli kvitt.

Fakta om Interkostalmyalgi:

Interkostalmyalgi er smerter fra muskler og brusk i brystet, som kan forveksles med smerter fra hjertet, lunger eller andre organer. Det er en av de vanligste årsakene til brystsmerter, og en viktig del av diagnostiseringen er å utelukke hjerteinfarkt og angina.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk