Akuttmedisin

Akuttmedisin er en samlebetegnelse for medisinske tilstander som begynner brått og har et kraftig og raskt forløp som ofte krever livreddende behandling i form av rask førstehjelp.

Akuttmedisin favner over alle våre medisinske områder hvor det er behov for øyeblikkelig hjelp ved plutselige hendelser som ulykker, brannskader, forgiftninger, voldsepisoder, drukning eller ved fremmedlegemer i halsen med fare for kvelning. I tillegg er det en rekke sykdomstilstander hvor legene må reagere raskt for å redde liv eller unngå varige skader. Det mest kjente er hjertestans og respirasjonssvikt, men en rekke vitale organer framkaller også behovet for øyeblikkelig hjelp som ved hjerne, nyre og leversvikt med mer.

Behovet for kunnskap i akutte situasjoner vil vi alle en dag møte, og vår inngripen kan i beste fall bety en livreddende behandling. Derfor er enkle praktiske ferdigheter ved førstehjelp svært viktig. Hele 80 prosent dør grunnet mangel på frie luftveier ved bilulykker, hvor man ofte enkelt kan etablere frie luftveier ved rask inngripen. I en situasjon hvor barnet vårt har fått et fremmedlegeme i luftveiene, forstår vi alle hva rask inngripen betyr. Likeledes hvor viktig det er med førstehjelp ved brannskade som barn ofte utsettes for. Andre tilstander hvor minuttene, eller sekundene, teller, er ved hjerneslag og hjerteinfarkt.

Akuttmedisin oppleves som medisinens viktigste område ettersom det krever store ressurser med legevakt, ambulanse og akuttmedisinske mottak på våre sykehus hvor vi krever rask og betydelig faglig kompetanse. Akuttmedisin er også det området hvor vi alle har et ansvar, og hvor vår reaksjon med god førstehjelp er vesentlig for den akutte medisinske behandling.

Fakta om Akuttmedisin:

Akuttmedisin er en samlebetegnelse for medisinske tilstander som begynner brått og har et kraftig og raskt forløp som ofte krever livreddende behandling i form av rask førstehjelp. I denne akutte situasjon er pasientene også helt avhengig av førstehjelpens stabiliserende behandling. Her kan enkle grep redde liv, og derfor er førstehjelp en viktig del av akuttmedisinen.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk