Eggløsningssmerter

Ovulasjonssmerter

Sist oppdatert 27.08.2015

Eggløsningssmerter betegner et ubehag i nedre del av magen som opptrer midtveis i menstruasjonssyklusen hos noen kvinner.

Definisjon

Eggløsningssmerter opptrer hos ca 20 prosent av menstruerende kvinner. Smertene oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. Hos noen arter de seg kun som et lett ubehag eller en tyngdefornemmelse i underlivet, mens andre har sterke, menstruasjonsliknende smerter. Lokalisasjonen kan også variere; noen har smerter bare på den siden hvor eggløsningen finner sted, mens andre har smerter nedad i magen på begge sider. Smertene varer vanligvis fra noen minutter til et par timer, men hos noen kan de vare i et par dager.

Vurdering

Eggløsningssmerter er ufarlig og krever vanligvis ingen behandling. Ved plagsomme smerter kan man benytte smertestillende medikamenter som for eksempel ibuprofen eller naproksen.

Som regel stilles diagnosen på bakgrunn av det typiske mønsteret med kortvarige smerter som opptrer rundt to uker etter siste menstruasjon. Hvis smertene er spesielt sterke eller varer lenge, eller menstruasjonen før har uteblitt, bør man oppsøke lege. Smertene kan da i noen tilfeller være utrykk for en sykelig tilstand, for eksempel endometriose eller svangerskap utenfor livmoren.

Forekomst

De fleste kvinner i fruktbar alder har et stort antall egg i eggstokkene. I løpet av menstruasjonssyklusen fører påvirkning av hormoner vanligvis til at ett egg i den ene eggstokken modnes og etter hvert løsner (eggløsning). Egget føres så gjennom egglederen og inn i livmorhulen. Etter eggløsningen sørger de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron for at livmorslimhinnen blir tykkere og får sterkere blodtilførsel for å skape best mulig betingelser for det befruktede egget. Hvis en befruktning ikke finner sted, faller produksjonen av østrogen og progesteron, livmorslimhinnen avstøtes og skilles ut med menstruasjonen.

Før eggløsningen finner sted, ligger egget inne i en blære, follikkel, i eggstokken, omgitt av en liten mengde væske. Når egget er modent, brister blæren. Man vet ikke sikkert hva som er årsaken til smerter ved eggløsningen, men det antas at den voksende follikkelen skaper et smertefullt press i eggstokken eller at væsken som frigjøres fører til en irritasjon i bukhinnen.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk