CRP

CRP, C-reaktivt protein, er et stoff som produseres i leveren ved betennelsesreaksjoner. Det måles ved hjelp av en blodprøve og benyttes som et mål på sykdomsaktivitet.

CRP brukes som betegnelse på en blodprøve som benyttes hyppig på ethvert sykehus og legekontor for å påvise sykdom. CRP brukes dermed som et mål på sykdomsaktivitet. CRP er et såkalt akuttfaseprotein som dannes av immunforsvaret i kroppen ved infeksjoner, betennelser og vevsskader. Verdien stiger raskt ved begynnende sykdom, gjerne i løpet av det første døgnet, og normaliserer seg hurtig når sykdommen er i bedring. Prøven er derfor godt egnet til å påvise sykdom i kroppen, og til å følge forløpet av en sykdom.

Hos friske personer er CRP-verdien ikke målbar eller den ligger under 5-10. CRP stiger kraftig ved bakterielle infeksjoner, verdien kan da ligge fra 50 til over 200. Ved ukompliserte virusinfeksjoner stiger den kun lett eller ikke i det hele tatt. Av den grunn er CRP et hjelpemiddel for å skille mellom virus- og bakterieinfeksjoner.

CRP-verdien stiger også ved revmatiske sykdommer, bindevevsykdommer, noen ondartede sykdommer og etter vevsskader som for eksempel kirurgiske inngrep, hjerteinfarkt eller skader generelt. CRP er nyttig for å fange opp eventuelle komplikasjoner etter kirurgi eller andre inngrep i kroppen.

CRP er et uspesifikt tegn på infeksjon. Det forteller ingenting om hvor infeksjonen er lokalisert eller hva som forårsaker den. Både CRP og senkning (SR) brukes med det formål å påvise sykdom. CRP har den fordelen at den reagerer raskere enn senkning. Den påvirkes ikke av svangerskap slik senkningen ofte gjør.

CRP måles i en blodprøve. Den tas som regel ved et stikk i fingeren, av og til ved vanlig venepunksjon. Prøven analyseres på legekontoret og man får resultatet i løpet av få minutter.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk