Blod i urinen

Hematuri

Sist oppdatert 03.09.2015

Blod i urinen kan være synlig med det blotte øyet, men små mengder påvises ofte tilfeldig i en urinprøve. Synlig blod i urinen er alltid et sykdomstegn som krever videre utredning.

Definisjon

Større mengder blod i urinen viser seg oftest ved at urinen får en rødlig eller mørk farge. Blod i urinen er et typisk symptom ved sykdommer i nyrer og urinveier.

Den vanligste årsaken til synlig blod er urinveisinfeksjon. Blod i urinen kan også skyldes kreft i urinveiene, steiner i urinveiene eller ulike betennelsestilstander. Hos menn er sykdom i prostatakjertelen en vanlig årsak til blod i urinen. I en del tilfeller finner man imidlertid ingen sikker årsak til blod i urinen, spesielt hvis det bare er snakk om små mengder.

Vurdering

Blod i urinen er som regel tegn på en unormal tilstand og krever alltid videre utredning. Det betyr at hvis man selv observerer dette, bør man ta kontakt med lege. Den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon (blærekatarr, UVI). Blod i urinen kan imidlertid også ha mer alvorlige årsaker som kreft i urinveiene.

Sykehistorien med vekt på hvor lenge symptomet har vart og om man har andre symptomer i tillegg, som smerter, vannlatingsplager eller slapphet, gir legen viktige opplysninger om bakenforliggende årsak. Legen vil foreta en klinisk undersøkelse, som regel ta en del blodprøver og foreta en strimmelundersøkelse av urinen. Hos menn vil det ofte være aktuelt å kjenne på prostatakjertelen ved å føre en finger opp i endetarmen.

Urinveisinfeksjon kan diagnostiseres på legekontoret ut fra sykehistorie og urinfunn, og behandles med antibiotika. Ofte vil det bli tatt en dyrkningsprøve av urinen, slik at man ser hvilken bakterie det dreier seg om og hvilke typer antibiotika som har effekt mot denne.

Ved andre sykdomstilstander som gir blod i urinen, vil det ofte være aktuelt med bildediagnostiske undersøkelser av nyrer og urinveier, for eksempel i form av urografi, ultralyd eller CT. I noen tilfeller er det nødvendig å undersøke slimhinnen i urinblæren ved såkalt cystoskopi.

Ofte blir blod i urinen tilfeldig påvist i en urinprøve ved et besøk hos legen. Hvis det er snakk om små mengder blod i urinen uten andre symptomer, er det ikke alltid man finner noen sikker årsak. Det er imidlertid alltid viktig å utelukke underliggende sykdom før man eventuelt slår seg til ro med dette.

Urinveiene består av nyrene, som er beliggende nede og bak på hver sin side av ryggraden, urinlederne som fører fra nyrene og ned i blæren, urinblæren og urinrøret. Blod i urinen kan skrive seg fra alle deler av dette systemet. Hos menn kan også prostatakjertelen være kilde til blødning.

Hvis mengden blod overstiger et visst nivå, er blodet synlig med det blotte øyet. Det kalles da makroskopisk hematuri. Små mengder blod som ikke er synlig, betegnes som mikroskopisk hematuri. Mikroskopisk hematuri påvises ved en strimmeltest (urinstix) eller en mikroskopisk undersøkelse av urinen.

Forekomst

Blod i urinen forekommer ved en rekke sykdomstilstander i nyrer og urinveier. Infeksjon i blæren, vanlig urinveisinfeksjon (UVI), er den hyppigste årsaken til blod i urinen. Denne tilstanden kjennetegnes ved at man som regel har andre symptomer i tillegg, som smerter ved vannlatingen og hyppig vannlatingstrang.

Blod i urinen kan være et tegn på kreft i nyrer eller urinblære. Hematuri uten ledsagende smerter er spesielt suspekt på dette. Kreft i urinveiene er vanligst hos eldre mennesker. Blod i urinen kan også forårsakes av steiner i urinveiene; disse kan være beliggende både i nyrene, urinlederne og i blæren. Steiner i nyrer og urinleder ledsages ofte av kraftige, takvise smerter, ofte med ustråling til lyskene.

Akutte og kroniske betennelsestilstander i nyrene er en mer sjelden årsak til blod i urinen. Disse sykdommene er vanligst hos yngre mennesker. Hos menn kan blod i urinen skyldes sykdom i prostatakjertelen, som regel infeksjon eller i sjeldnere tilfeller kreft.

Skader eller irritasjonstilstander i urinrøret vil også kunne gi blod i urinen. Hos kvinner kan tørre slimhinner i underlivet eller andre gynekologiske tilstander av og til gi utslag på urinprøven.

Hard fysisk aktivitet kan også i noen tilfeller gi mikroskopisk hematuri. Det er greit å være klar over at inntak av en spesiell type antibiotika, Flagyl, eller store mengder rødbeter kan gi rødfarging av urinen.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk