Hudsykdommer

Sist oppdatert 15.09.2015

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler.

Sykdommer i huden rammer et stor antall mennesker i alle aldre.  De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Det finnes en rekke forskjellige hudsykdommer, og årsakene er sammensatte og i mange tilfeller helt eller delvis ukjente.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Noen hudsykdommer skyldes infeksjoner med virus, bakterier, sopp eller skabb, andre kan skyldes en reaksjon på ytre påvirkning, som for eksempel allergener eller skadelig stråling.

Godartede svulster i huden, som føflekker, vorter og såkalte dermatofibromer forekommer hyppig. Et økende antall pasienter rammes av kreft i huden. Den vanligste typen er basaliom eller basalcellekarsinom, som ofte kalles hudkreft og som så å si aldri sprer seg. Føflekkreft, malignt melanom, er den kreftformen som øker mest i forekomst.

Det er viktig å være klar over at hudforandringer også kan forekomme ved en del generelle indremedisinske sykdommer, ikke bare ved isolerte hudlidelser.

Mange hudlidelser påvirker livskvaliteten for dem som rammes, både fordi de kan gi kroniske eller stadig tilbakevendende hudforandringer som oppleves kosmetisk skjemmende, og på grunn av plagsom kløe. Med riktig behandling oppnår man imidlertid i de fleste tilfellene god kontroll på symptomene.

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk