Forstørret milt

Splenomegali

Sist oppdatert 18.05.2015

Forstørret milt betegner en økning i miltens størrelsen ut over det normale. Når milten når en viss størrelse, kan den kjennes under ribbensbuen på venstre side ved utvendig undersøkelse av magen.

Definisjon

En forstørret milt er alltid uttrykk for sykdom. Forstørret milt i seg selv gir som regel ikke symptomer, men hos noen kan det føre til pressfornemmelse på venstre side i øvre del av magen. Som regel er det tilstanden som leder til forstørret milt som gir symptomene. Vanligvis er ikke milten følbar når legen undersøker pasientens buk. Hvis milten er forstørret, vil den derimot kunne merkes som en oppfylning under ribbensbuen på venstre side i magen. 

Milten produserer hvite blodceller som ledd i kroppens immunforsvar. Den fjerner også gamle røde blodceller fra blodbanen. Når milten er forstørret, blir dens funksjon forstyrret, og det kan føre til et for lavt nivå både av røde og hvite blodceller og blodet.

Vurdering

Forstørret milt er som regel noe som oppdages ved en legeundersøkelse når pasienten har andre symptomer som har ført vedkommende til lege. Som oftest er det ledd i en infeksjonstilstand som for eksempel kyssesyke (mononucleose), men det opptrer også ved andre tilstander. Forstørret milt kan også oppdages ved bildediagnostisk undersøkelse av magen i forbindelse med utredning av annen sykdom.

Vanligvis er milten et lite og mykt organ som ligger godt beskyttet. Når milten er forstørret er det en viss fare for at den kan "revne". Legen vil derfor anbefale at pasienter som har fått konstatert forstørret milt, tar det med ro fysisk og avstår fra aktiviteter som gir økt risiko for slag mot magen, som for eksempel kontaktidretter eller fartsfylt idrett. Som regel vil milten gå tilbake til sin opprinnelige størrelse når den utløsende årsaken blir behandlet.

Forekomst

Forstørret milt er et mindre vanlig symptom. Det forkommer oftest som følge av visse typer virusinfeksjoner. Årsaker til forstørret milt kan være:

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk