Underlivskreft

Sist oppdatert 10.06.2015

Underlivskreft omfatter kreft i livmor (livmorkropp eller livmorhals), eggstokker og ytre kjønnsorgan (vulva).

Underlivskreft omfatter kreft i de kvinnelige kjønnsorganene livmor, eggstokker og ytre kjønnsorganer. Kreft i livmoren kan oppstå i livmorkroppen eller i livmorhalsen. Kreft i livmorkroppen (corpus cancer) er den vanligste form for underlivskreft med ca 650 tilfeller per år. Det er økende forekomst. Det oppstår vanligst hos kvinner etter overgangsalderen, med gjennomsnittsalder på ca 65 år. Symptomet er blødning etter overgangsalderen.

Kreft i livmorhalsen (cervix cancer) opptrer hos ca 300 kvinner årlig. Denne kreftformen forekommer hos noe yngre kvinner, med gjennomsnittsalder på ca 50 år. Symptomet er unormale blødninger, eventuelt blodig utflod.

Kreft i eggstokkene (ovariecancer) forekommer hos ca 450 kvinner, gjennomsnittsalder er ca 60 år. Det er en snikende kreftform med få typiske symptomer. Press i underlivet, utspilt mage (på grunn av væskeoppsamling) eller endret vannlatingsmønster er vanligste symptomer.

Kreft i ytre kjønnsorgan (vulva cancer) forekommer hos ca 100 kvinner årlig. Gjennomsnittsalder er ca 65 år. Det viser seg som sår som ikke vil  gro, det kan være kløe og svie, eventuelt blødning.

Fakta om Underlivskreft:

Underlivskreft omfatter kreft i livmoren, livmorhalsen, eggstokkene eller de ytre kjønnsorganene. Den vanligste formen for underlivskreft er livmorkreft, som rammer ca 650 kvinner årlig. De fleste som rammes av underlivskreft, er kvinner etter overgangsalderen, men kreftformene kan forekomme hos yngre kvinner. Livmorhalskreft har den laveste gjennomsnittsalderen med 50 år.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnehelse:

Kvinnehelse defineres som sykdommer og tilstander knyttet til de kvinnelige kjønnsorganene og kjønnshormonene, herunder menstruasjon, overgangsalder og prevensjon, samt fertilitetsproblemer og behandling av dette, og graviditet, fødsel og amming. 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk