Melkeallergi

Milk allergy

Sist oppdatert 28.05.2015

Melk er den matvaren flest barn utvikler allergi mot. Personer som er allergisk mot melk, får vanligst plager fra magen og hud når de drikker melk eller spiser mat som inneholder melk.

Hos de med melkeallergi vil immunforsvaret aktiveres når de drikker melk eller spiser mat som inneholder melk. Det kan gi magesmerter, oppkast, diaré, hoste og hvesing. Andre kan plages av forverring av eksem og utslett, eller kløe. Plagene varierer fra person til person. Noen får plagene rett etter de har spist eller drukket melk, andre får det timer senere. 

Melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse. Det kan ofte være vanskelig å skille mellom de to fordi de kan gi samme plager. Generelt er barn med melkeallergi dårligere og har plager fra flere deler av kroppen. Det kan også være vanskelig å finne ut at et barn er allergisk mot melk fordi det er så mange matretter som inneholder melk, og fordi barn ofte drikker melk hver dag.

Behandlingen av melkeallergi er en diett helt uten melk. De aller fleste barn med melkeallergi vokser det av seg før de begynner på skolen. 

Symptomer

Vanlige reaksjoner ved melkeallergi er vondt i magen, diaré, oppkast, utslett og kløe.

Symptomene på melkeallergi kommer ofte hos barn i nyfødtperioden. Melkeallergi kan vise seg forskjellig fra person til person, og kan komme fra noen minutter etter inntak av melk til flere timer etter. Melkeallergikere vil også reagere allergisk på matvarer som inneholder melk, som ost, is og sjokolade - ikke bare ren melk. 

De plagene som ofte oppstår akutt etter inntak av melk hos melkeallergikere er magesmerter, hvesing fra luftveiene og oppkast. Andre vil merke at de klør og får utslett med en gang de har fått i seg melk. Hos de som allerede er plaget av atopisk eksem eller astma, kan disse plagene forverres. Noen melkeallergikere kan også få alvorlig, allergisk sjokk som utløses av melk. Allergisk sjokk er den kraftigste allergireaksjonen man kan få, og kan i verste fall være livstruende. 

Behandling og forebygging

Behandlingen for personer med melkeallergi er en diett helt uten melk.

Det finnes ingen medisiner eller annen helbredende behandling for melkeallergi. Det eneste som nytter for å unngå allergiske reaksjoner er å ha et kosthold helt fritt for melk. Det er viktig for foreldre å opparbeide seg kunnskap om hvilke matvarer som inneholder melk, slik at barnet unngår nettopp disse.

For at barn med melkeallergi skal få et best mulig kosthold, uten mangel på nødvendige byggesteiner, kan det være nyttig å samarbeide med en ernæringsfysiolog eller lege. Barn som ikke får i seg melk, er blant annet utsatt for mangel på kalsium, riboflavin og protein. Småbarn med melkeallergi bør få melkeerstatning. Kalsiumtabletter kan brukes som tillegg dersom melkeerstatning ikke er nok.

Det anbefales ikke å gi soyabaserte morsmelkerstatninger til barn med melkeallergi, da barnet også kan utvikle allergi mot soyaproteiner. Allergimedisiner kan lette symptomene hos noen. Mange barn med melkeallergi vokser den av seg med tiden, og melk bør da forsøkes igjen. Får barnet imidlertid symptomer igjen, bør melkefri diett fortsettes. Det bør gå minst noen måneder før man forsøker melk igjen. 

Undersøkelse og diagnostikk

Sykehistorie, prikktest i huden og provokasjonstest er med på å stille diagnosen.

Det kan være vanskelig å stille diagnosen melkeallergi fordi melk finnes i så mange matvarer og symptomene kan ligne på mange andre tilstander. Diagnosen melkeallergi stilles ikke så ofte siden symptomene er vanskelig å knytte direkte til inntak av melk, samtidig som mange feilaktig mistenker melk som årsak til uønskede reaksjoner.

Legen vil være opptatt av å få en detaljert og relevant sykehistorie. Når kommer plagene? Hva spiser barnet? Vokser barnet normalt? Er barnet tilfreds, eller mye plaget? Hvordan er avføringen? Legen vil også undersøke barnet. I noen tilfeller utførers en prikktest i huden for å se om det oppstår utslett. Blodprøve og allergiprøve kan også hjelpe til å bestemme diagnosen. Den beste testen for å avdekke melkeallergi er en provokasjonstest. Provokasjonstest gjøres ved at barnet inntar en kontrollert mengede melkeproteiner, og at man så ser etter reaksjoner hos barnet. Testen er ikke standard hos fastleger.

Allergitester og blodprøver gir ikke god nok informasjon om allergi. Det kan være forskjell på utslag på en blodprøve og hvordan kroppen egentlig reagerer på melk. Ved mistanke om melkeallergi vil mange leger anbefale at man prøver en periode med melkefri diett og ser om barnet blir bedre av det.

Årsak

Melkeallergi skyldes aktivering av kroppens immunforsvar når kroppen kommer i kontakt med melkeproteiner i melk.

Personer med melkeallergi reagerer på melkeproteiner. Melkeproteiner finnes i melk, meieriprodukter og mange andre dagligvarer som sjokolade og iskrem.

Når personer med melkeallergi utsettes for melkeproteiner, skjer det en aktivering av immunforsvaret. Immunforsvaret er kroppens forsvar og skal beskytte oss mot inntrengere som bakterier og virus. Hos melkeallergikere tror immunforsvaret at melkeproteinet er en trussel mot kroppen og angriper det med spesialiserte celler og antistoffer. Det er den aktiveringen som fører til plagene en med allergi får.

Prognose

Prognosen ved melkeallergi er god.

Prognosen ved melkeallergi er god. Ved å gi barnet en diett helt fri for melk, og samtidig sikre tilstrekkelig tilførsel av nødvendige byggesteiner, ligger alt til rette for at barnet vokser normalt og unngår symptomer.

Barn med allergiske reaksjoner på melk utvikler ofte raskt toleranse. 85-90 prosent av barn med melkeallergi vokser det av seg før de begynner på skolen. Småbarn med melkeallergi tåler ofte melk før de er fire år. Barn med melkeallergi har økt risiko for å utvikle allergi mot andre matvarer, støv, dyr og pollen.

Fakta om Melkeallergi:

Personer som er allergisk mot melk får plager som oppkast, diaré, magesmerter, hoste, hvesing, utslett og kløe når de drikker eller spiser matvarer med melk i. Kroppen aktiverer immunforsvaret når det kommer i kontakt med proteiner i melken. 

Melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse. Melk er den matvaren flest barn utvikler allergi mot, men det fine er at de fleste vokser det av seg innen de begynner på skolen.

Behandlingen av melkeallergi er et kosthold helt uten melk. Det inkluderer også matvarer som innholder melk, som ost, yogurt og sjokolade. For at barnet ikke skal få noen mangelsykdommer, kan det være lurt å få råd fra lege eller ernæringsfysiolog når man skal gjennomføre en melkefri diett. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Silvia Hasle Mo

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allergi:

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En allergisk reaksjon kan derfor utløses av mat, medisiner, insekter og forskjellige stoffer mot huden, men ikke minst av alt enkelte stoffer vi puster inn. Allergi er en arvelig sykdom og som de senere år har vært sterkt økende.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk