I fjor tok kllimakrisen pause, og mange steder i landet lavet snøen ned i store mengder. Det førte til at mange ble sittende fast, og mange vurderte nok å bytte ut bilen i en firehjulsdreven variant. Nå er vinteren her igjen, og dersom du er lysten på overlegen fremkommelighet bør du vurdere firehjulsdrift.

Hvis du ikke har prøvd det allerede: Når det kommer til framkommelighet, er drift på fire ikke bare dobbelt så bra som drift på to hjul. Det er uendelig mye bedre.

Under vanskelige forhold bidrar firehjulsdrift dessuten til å gi mer ro og bedre kontroll over bilen. Husk bare at en 4x4-bil ikke bremser bedre enn en tohjulsdrevet bil, så ikke la deg friste til å øke farta!

Ulike systemer

Det finnes flere måter å lage en firehjulsdrevet bil på. Noen har drift på alle fire til enhver tid, andre kobler inn det andre hjulparet så fort systemet registrerer hjulspinn. Fordelen med kontinuerlig firehjulsdrift er at bilen vil oppføre seg mer konsekvent, mens den andre løsningen vil redusere drivstofforbruket ved at bilen i praksis er tohjulsdrevet på for eksempel tørr vei.

Klikk Bil tester de aller fleste nye biler som kommer på markedet, noe som betyr at vi også har testet mange biler med firehjulsdrift. Her finner du en oversikt over alle bilene vi har testet som drar på alle fire, sortert alfabetisk etter merke.

Les også:

KOMPAKT PREMIUMBIL: Audi Q5 hører hjemme i den ekslusive enden av kompakt-SUV-klassen. © Foto: Egil Nordlien

SÆREGEN DESIGN: Honda CR-V markerer seg i kompakt-SUV-klassen med et særegent design. © Foto: Fred Magne Skillebæk

OFFROAD-LUKSUS: Range Rover er en av få luksus-SUV-er som fungerer godt også i terrenget. © Foto: Terje Bjørnsen

MERCEDES' STØRSTE: GL er rett og slett en gigantisk bil. © Foto: Ståle Frydenlund

POPULÆR: Nissan Qashqai har slått godt an på det norske markedet.

KONSTANT FIREHJULSDRIFT: Subaru Impreza er en av få småbiler som trekker på alle fire hele tiden. © Foto: Andreas Handeland

FOLKEFAVORITTEN: Toyota Rav4 har lenge vært en storselger på det norske markedet. © Foto: Ståle Frydenlund

VERSTING-PASSAT: Volkswagen Passat R36 kan skilte med både stor motor og et flott firehjulstrekksystem. © Foto: Andreas Handeland

KOMFORTABEL NYKOMMER: Volvo XC60 er både komfortabel og luksuriøs. Følgelig er den også forholdsvis dyr. © Foto: Egil Nordlien

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!