Test: Subaru Legacy 2,0D, 2009:

Bra Norgespakke

Nye Legacy er enda bedre.

Publisert Oppdatert

Kjøreegenskaper: 5

Akkurat som forgjengeren kjører Legacy fortsatt meget bra. Det permanente firehjulstrekksystemet er potent, uansett kjørestil. Fremkommeligheten er meget god og muligheten for litt moro på grusvei er absolutt til stede, og det er nettopp her den er i sitt ess.

Legacy krenger mindre enn sin høyreiste bror Outback og er mer sportslig i oppførselen.
Les test av nye Outback her.

Til tross for at Legacy har blitt både større og tyngre er den fortsatt meget lettkjørt, i tillegg føles den veldig trygg på veien. ESP-systemet, som faktisk tillater en aktiv kjørestil, er akkurat slik vi vil ha det - strekker man strikken for langt blir man reddet inn igjen. Ikke for tidlig, ikke for sent.

Motor: 4

Da Subaru endelig lanserte deres boxerdiesel tidlig 2008 sto gode kritikker i kø. Dieselmotoren stod til seks i terningkast, kultivert gange og fleksibilitet var dens sterkeste sider.

To år er gått siden den gang og utviklingen raser av gårde, boxerdieselen til Subaru er fortsatt en meget potent kraftpakke. Vi sier kraftpakke, for ytelsesmessig kjennes den sterk i forhold til de oppgitte tallene.

Den kultiverte gangen er der fortsatt, men i forhold til de beste dieselene på markedet per dags dato savner vi bedre turtallsvilje.

KJØRER BRA: Legacy kjører bra på asfalt, på grus er den enda bedre.
KJØRER BRA: Legacy kjører bra på asfalt, på grus er den enda bedre. Foto: Andreas Handeland

Ytelser: 5

Tekniske data: Subaru Legacy 2,0D

MOTOR, CM3:

1998

EFFEKT, HK VED O/MIN:

150/3600

DREIEMOMENT, NM VED O/MIN:

350/1800

EGENVEKT, KG:

1646

TILHENGERVEKT, KG:

1700/750

LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM:

478/178/154

BAGASJEROM, LITER:

526

DEKKDIMENSJON:

205/60R16R

FORBRUK, EU-MIX L/MIL:

0,61

CO2-UTSLIPP, G/KM:

161

0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.:

9,6

TOPPFART, KM/T:

203

PRIS FRA, KR:

399 900

PRIS TESTBIL, KR:

469 900

Som nevnt ovenfor liker vi ytelsene i Legacy Diesel. 150 hestekrefter og et dreiemoment på 350 Nm sørger for tilstrekkelig fraspark - både i forbikjøringer, men også til lek og moro.

Til tross for en vekt på 1583 kg er Legacy Diesel oppgitt til 9,6 sekunder fra stillestående til 100 km/t. Men det er kanskje i mellomregisteret at dieselen imponerer mest. Forbikjøringer i 3. gir er en lek - vi registrerer 5,9 sekunder på sprinten 60-100 km/t i 3.gir i våre målinger.

Den nye manuelle sekstrinns girkassen skal ha noe av æren for bedre ytelser, men det skal nevnes at også denne, akkurat som femtrinnskassen i forrige generasjon, er for høyt giret for norske fartsgrenser.

Eksteriør: 3

Moderne ja, men vakker? Tja, ikke helt etter vår smak. Legacy havner i samme bås som lillebror Impreza, med en litt rotete design som man ikke blir helt klok på.

Linjene bryter hverandre, og spesielt den firkantede hekken men også frontlyktene som er dratt opp i stedet for ut til sidene gjør bilen litt høy og smal i formen.

Les også:

Interiør: 5

Som nevnt har Legacy blitt betydelig større og det merkes på innsiden. Bak rattet får man følelsen av rom, mye rom. Takkhøyden er blitt betydelig bedre, og frontruten synes mer oppreist enn tidligere.

HØY OG SMAL: Designen gjør at Legacy ser litt høy og smal ut.
HØY OG SMAL: Designen gjør at Legacy ser litt høy og smal ut. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Bilen har også vokst 3 cm i bredden foran, så bedre armslag er et faktum. Men det som merkes aller best er den enorme bakseteplassen, hele 6,2 cm bedre bakseteplass enn i forrige generasjon.

Testdata: Subaru Legacy 2,0D

0-100 KM/T, SEK.:

-

60-100 KM/T, 3. GIR:

5,95

60-100 KM/T, 4. GIR:

7,70

60-100 KM/T, 5. GIR:

10,75

60-100 KM/T, 6. GIR:

14,45

80-120 KM/T, 3. GIR:

8,25

80-120 KM/T, 4. GIR:

8,05

80-120 KM/T, 5. GIR:

10,10

80-120 KM/T, 6. GIR:

12,00

STØY TOMGANG, dBA:

44,4

STØY 50 KM/T, dBA:

58,1

STØY 80 KM/T, dBA:64,5

63,8

STØY 100 KM/T, dBA:67

66,7

TESTFORBRUK, L/MIL:

0,62

Bagasjeplassen kunne riktignok vært bedre, til tross for 526 liter lastevolum. Mye plass spises opp av hjulhusene, men også lengden der bak kunne vært bedre.

Dashbordet er ryddig og oversiktlig satt opp i forhold til sittestillingen i Legacy - moderne og litt røft i stilen. Innslag av hardplast finnes fortsatt, men alt i alt er trives vi godt bak spakene.

Komfort: 5

Til tross for gode og relativt sportslige kjøreegenskaper byr Legacy på god fjæringskomfort. Spesielt på grov vei trives vi bak rattet, ujevnheter slukes med godt humør og kontakten med underlaget er bra.

Sittestillingen er også meget god. Vår testbil i utstyrsutgave premium byr på skinnseter med elektroniske innstillingsmuligheter, og gir god støtte til både ben og rygg. Setene byr samtidig på behagelig polstring, samtidig som god støyisolering også trekker opp.

Les også:

Sikkerhet: 4

Det er ikke lenge siden Legacy ble kollisjonstestet av EuroNCAP, der bilen fikk fem av fem stjerner. Men det er fortsatt ting som kan forbedres, ifølge EuroNCAP.

Bilen har en stabil struktur, men deler av dashbordet utgjør en fare for skader i knær og lår for passasjer og fører.

I sidekollisjon mot barriere, klarer bilen seg bra, men i den mer krevende sidekollisjonen mot stolpe blir det store påkjenninger mot krasjdukkens brystområde.

PÅKOSTET: I utstyrsnivå Premium er alt nødvendig utstyr montert. Legg merke til lydanlegget fra McIntosh.
PÅKOSTET: I utstyrsnivå Premium er alt nødvendig utstyr montert. Legg merke til lydanlegget fra McIntosh. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Heller ikke beskyttelse mot whiplash ved kollisjon bakfra er så bra som ønskelig. Kollisjonsbeskyttelse for barn og fotgjengere får godkjent.

Pris/utstyr: 5

Vår testbil, toppmodell i utstyrsnivå Premium, har det meste man trenger av utstyr. Skinnseter, McIntosh stereoanlegg, ryggekamera og og elektronisk håndbrekk er noen av finessene. Premiumpakken inkluderer alt utstyr unntatt metallic lakk, som kan kjøpes ved siden av for 4950 kroner.

Legacy med dieselmotor og Classic utstyrspakke har en startpris på 399 900 kroner, som Premium er den 70 000 kroner dyrere med sine 469 900 - ikke ille for en topp utstyrt stasjonsvogn med god plass og firehjulsdrift.

Subaru har dessuten et rykte på seg for å være blant de beste når det kommer til driftsikkerhet, i tillegg er de populære på bruktmarkedet og holder seg godt i pris.

Miljø: 4

Subaru lover et forbruk på 0,61 liter per mil i EU-mixen. Vi tok med oss bilen gjennom vår til tider krevende testrute, der bilen blir testet i de fleste kjøreforhold. Vi endte opp på et forbruk på 0,62 l/mil, noe som samsvarer med de oppgitte tallene. Et pent tall tar man størrelsen og driften på alle fire i betraktning.

Noen miljømodell er Legacy ikke med sine 161 gram CO2/km. Den kan heller ikke vise til stopp/startsystem eller andre nyvinninger, men dieselmotoren oppfyller avgasskravene i EURO5-normen.

STORT NOK: Den store bakseteplassen stjeler litt lengde fra bagasjerommet med sine 526 liter lastevolum.
STORT NOK: Den store bakseteplassen stjeler litt lengde fra bagasjerommet med sine 526 liter lastevolum. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning