Test: Volvo XC60 2,4D, 2009-modell

Billigste XC60 til nå

Det er veldig mye som er lett å like ved Volvo XC60. Les test av billigste motorversjon - til nå.

CROSSOVER: XC60 er en av de mer vellykkede kompakt-SUV-ene. Bilen har frekke linjer med en coupèaktig silhuett, og minner fra siden mer om en litt høyreist crossover enn en tradisjonell kompakt-SUV.
CROSSOVER: XC60 er en av de mer vellykkede kompakt-SUV-ene. Bilen har frekke linjer med en coupèaktig silhuett, og minner fra siden mer om en litt høyreist crossover enn en tradisjonell kompakt-SUV.
Publisert Oppdatert

Volvo XC60 2,4D man

 • Lengde, mm: 4628
 • Bredde, mm: 1891
 • Høyde, mm: 1713
 • Motor: R5, 2400 ccm
 • Effekt, hk: 163 v/ 4000 o/min
 • Dreiemoment: 340 v/1750 o/min
 • 0-100: 10,5 sekunder
 • Toppfart: 195 km/t
 • Forbruk, l/mil EU-mix: 0,75
 • CO2-utslipp, km: 199
 • Pris testbil, fra: 528 800 kroner

XC60 er Volvos billigste SUV. Rett etter denne testen ble skrevet, ble den dessuten enda billigere! Les XC-modellene ned 50 til 100 000 kroner.

Det kryr av gode, folkelige alternativer hvis du ønsker deg en kompakt-SUV. Den eksklusive delen av denne klassen har derimot stort sett bestått av BMW X3 og Land Rover Freelander fram til nå.

Volvo har nylig kommet på banen med sin XC60, en slags nesten-oppnåelig lillebror til den større XC90. Samtidig har Audi kommet med sin kjøreglade Q5 og Mercedes med sin GLK.

Så hvordan ser det da ut for den lovende svensken, som vi her tester med rimeligste motorversjon?

Kjøreegenskaper: 5

På samme tid som XC60 oppleves som litt typisk "volvosk", overrasker den med presise og lettbeinte kjøreegenskaper - til tross for en matchvekt på over 1700 kilo.

Vår bil har det justerbare understellet Four-C, som tillater føreren å velge mellom tre ulike understellsoppsett; comfort, sport og advanced. Dette hjelper selvsagt godt på veiegenskapene, og i sport- og advanced-modus kjører XC60 overraskende presist og sporty.

Men det er ikke sportslighet som er XC60s sterkeste kort, for både Audi Q5 og den aldrende BMW X3 oppleves som mer direkte og lekne. Derimot vil vi si at Volvoen byr på et tilnærmet perfekt kompromiss for daglig bruk. Vi fikk også kjørt bilen på humpete, isete vinterveier, og der oppførte bilen seg eksemplarisk.

Firehjulsdriftssystemet fra svenske Haldex gir bilen god framkommelighet, og gir en ekstra trygghet på glatta. Det gjelder bare å huske at bilen er tung, for det merkes under hard oppbremsing.

Vi har også kjørt den mer motorsterke D5-utgaven. Les test her!

Motor: 3

BRUKSBIL: Volvoen byr på et tilnærmet perfekt kompromiss for daglig bruk.
BRUKSBIL: Volvoen byr på et tilnærmet perfekt kompromiss for daglig bruk.

Før var den femsylindrede dieselmotoren fra Volvo en herlig kraftpakke. Den opplevdes som sterk og trekkvillig, og femmerlyden var ikke på langt nær like frastøtende som annen dieselknatring.

Slik er det ikke lenger. Det finnes flere tolitere på markedet med én sylinder mindre som oppleves som vesentlig piggere og sterkere, og som ikke minst bruker vesentlig mindre drivstoff.

Vår bil har denne gangen - som regel utstyrer Volvo testbilene sine med automatgir - manuell kasse med seks trinn. Endelig skal vi få kjenne på 163-hesteren uten et automatgir som "stjeler" effekt og sjalter litt tregt.

Men i praksis kjennes ikke motoren særlig sprekere, og igjen sender den tankene til firesylindrede moderne dieseljern som ville gjort en bedre jobb.

En annen detalj vi ikke føler gir fra seg noe veldig godt kvalitetsinntrykk, er at man kan bevege girspaken rundt samtidig som bilen står i gir.

Les også: En ny Volvo-femmer kommer snart

Ytelser: 3

En litt gammelmodig motor betyr ikke at XC60 oppleves som treg, men den føles "seigere" enn en pigg 170-hesters Audi Q5. På papiret skal 2,4D-utgaven klare 0-100 km/t på 10,5 sekunder, mens toppfarten visstnok skal ligge på 195 km/t.

Det er respektable tall, men de stemmer ikke helt med den subjektive opplevelsen bak rattet.

Det positive med effektkurven er at man slipper å gire så mye. Forbikjøringer kan stort sett foretas i det giret du har lagt inn, siden bunndraget er sterkt.

Men generelt sett føler vi at bilen i sin helhet hadde fortjent enn friskere og mer moderne motor.

Eksteriør: 5

I våre øyne er XC60 en av de mer vellykkede kompakt-SUV-ene. Bilen har frekke linjer med en coupèaktig silhuett, og minner fra siden mer om en litt høyreist crossover enn en tradisjonell kompakt-SUV.

VELKJENT: Designen og materialvalgene kjenner vi igjen fra fabrikkens øvrige modeller.
VELKJENT: Designen og materialvalgene kjenner vi igjen fra fabrikkens øvrige modeller.

Fronten har et mer moderne preg enn snuten på storebror XC90, og måten baklyktene er dratt oppover bilens hekk på er svært så elegant. Faktisk er dette en Volvo som vekker oppmerksomhet - det har vi ikke vært bortskjemt med tidligere.

Interiør: 4

På innsiden er ting litt mer konservativt, uten at det nødvendigvis er en negativt for den trygghetssøkende Volvo-kunden. Designen og materialvalgene kjenner vi igjen fra fabrikkens øvrige modeller, og selv om ingenting overrasker, er det som vanlig en enkel jobb å finne seg godt til rette.

Skinnsetene er av beste sort, og selv om sidestøtten kunne vært bedre, er sittekomforten herlig og uanstrengt. Ellers er det godt med innvendig plass, selv om stasjonsvogna V70/ XC70 fortsatt er å foretrekke hvis plass er et viktig punkt på ønskelista.

Bagasjerommet på 490 liter er litt under snittet i forhold til de argeste konkurrentene, men i praksis føles det tilstrekkelig stort for hverdagslige utfordringer.

Les alle våre Volvo-tester her!

Komfort: 5

Volvo XC60 er et meget godt alternativ hvis du verdsetter komfort i jakten på en ny kompakt-SUV. Med understellet i comfort-modus flyter bilen fint over ujevnheter og humper i veibanen, og støynivået i coupèen er lavt.

Sittestillingen er meget god, takket være herskapelige, myke seter og gode justeringsmuligheter på sete og ratt. Dieselfemmeren oppleves som noe høyrøstet i forhold til mer moderne firesylindrede dieselmotorer, men under bruk er dette ikke nok til å bli et irritasjonsmoment.

Derimot er vibrasjonene fra den samme kraftpakken forstyrrende og irriterende, og oppleves som unødvendig i en bil som i utgangspunktet koster langt over halvmillionen.

Sikkerhet: 5

Ikke helt uventet gjør Volvo XC60 en god figur i EuroNCAPs kollisjonstest. Beskyttelsen av voksne og barn i bilen er meget god, spesielt ved en eventuell sidekollisjon.

Når det gjelder fotgjengersikkerhet, absorberer bilen enkelte steder treffet godt. Derimot er bilen lite skånsom i typisk hodehøyde både for voksne og yngre fotgjengere, noe den også får kraftig trekk for. Likevel er bilen om ikke den sikreste, i hvert fall blant de klart beste totalt sett i SUV-klassen.

Av sikkerhetsutstyr har XC60 det aller meste, samt at det meste tenkelige av sikkerhets-gadgets er tilgjengelig mot tillegg i prisen. Vår bil har ting som filskiftevarsler, blindsonekontroll, adaptiv cruisecontroll og parkeringssensorer.

XC60 er også tilgjengelig med City Safety-systemet. Dette hjelper føreren med å unngå kollisjoner i lave hastigheter og har en bremseassistent som hjelper til dersom uhellet skulle være uunngåelig.

En stor og tung SUV har ofte lang bremselengde. Se hvilke biler som bremser dårligst her.

Pris/utstyr: 3

Volvo XC60 blir dessverre i våre øyne for dyr i forhold til hva man får. Startprisen for en manuelt giret 2,4D-utgave er 528.800 kroner, men det forteller lite om hva bilen koster med den forventede mengden av utstyr på plass. At det fort kommer 100.000 kroner oppå startprisen er ikke å ta i for hardt.

Det positive er at godt utstyrte Volvoer holder seg godt i pris.

For prisen av en velutstyrt XC60 kan du også få en godt utstyrt Audi Q5 eller en Mercedes GLK. Dessuten snuser man på de sekssylindrede utgavene av de samme tyske bilene. Riktignok er de ribbet for utstyr, men i den samlingen har ikke den svakest motoriserte utgaven av XC60 noe å stille opp med.

ELEGANT: Måten baklyktene er dratt oppover bilens hekk på er svært så elegant. Dette en Volvo som vekker oppmerksomhet, noe vi ikke har vært bortskjemt med tidligere.
ELEGANT: Måten baklyktene er dratt oppover bilens hekk på er svært så elegant. Dette en Volvo som vekker oppmerksomhet, noe vi ikke har vært bortskjemt med tidligere.

Når det gjelder forbruk og utslipp scorer heller ikke XC60 særlig godt. 199 gram CO2 og 0,75 liter per mil er for mye sett i klassesammenheng.

Se flere saker fra: Volvo Se flere saker fra: Test av de sikreste bilene Se flere saker fra: Test: Volvo XC60
Ny bil, gammel motor og girkasse

Test: Volvo V70 D3 aut. Summum 2013

Ny bil, gammel motor og girkasse
Veil. pris: 590100

Volvo utfordrer eliten

Volvo V40 T3, 2012

Volvo utfordrer eliten
Komfort-SUV i særklasse

Test: Volvo XC60 D3 Premium aut. 2011

Komfort-SUV i særklasse
Veil. pris: 736400

Den aller sikreste familiebilen

Test: Volvo V60 Drivé 1,6D R-design, 2012

Den aller sikreste familiebilen
Årets bil, med feil girkasse

Test: Volvo S60 T4 R-design 2011

Årets bil, med feil girkasse
Veil. pris: 517298

Vi har testet Årets Bil

Test: Volvo V60 2,0T 2011

Vi har testet Årets Bil
Veil. pris: 715270

Volvos lekreste stasjonsvogn

Test Volvo V60 D3, 2010

Volvos lekreste stasjonsvogn
Blant de aller beste

Test Volvo S60 D3, 2010

Blant de aller beste
Veil. pris: 392000

Stas-stasjonsvogn billigst mulig

Test Volvo V70 1,6 D Drivé 2009-modell

Stas-stasjonsvogn billigst mulig
Veil. pris: 395000

Deilig, dyr drøm

Test: Volvo S80 D5 AWD, 2009

Deilig, dyr drøm
Veil. pris: 745350

Rimelig familieluksus

Test: Volvo S80 DRIVé 1,6D Summum, 2009:

Rimelig familieluksus
Veil. pris: 418000

En miljøbil du vil ha

Test: Volvo V50 1,6 DRIVe, 2009-modell

En miljøbil du vil ha
Veil. pris: 330400

Hvem trenger vel 4WD?

Test: Volvo XC60 2,4D Drivé 2009

Hvem trenger vel 4WD?
Billigste XC60 til nå

Test: Volvo XC60 2,4D, 2009-modell

Billigste XC60 til nå
Veil. pris: 528800

Volvos trygge mellomting

Test: Volvo XC60 D5 AWD, 2008:

Volvos trygge mellomting
Veil. pris: 561800

Eleganse for unge voksne

Test: Volvo C30 2.0D Momentum Powershift, 2009:

Eleganse for unge voksne
Veil. pris: 314800

Kostbar herremann

Test: Volvo V70 D5 AWD 2008

Kostbar herremann
Oppnåelig familiedrøm

Test: Volvo V70 2,0D 2008

Oppnåelig familiedrøm
Følelsesladet fornuft

Test: Volvo V50 2,0D R-design 2008

Følelsesladet fornuft
Dieselsprek fornuftsbil

Test: Volvo V70 D5 2007

Dieselsprek fornuftsbil
Fin bil, feil motor

Test: Volvo XC70 3,2 Summum Aut. 2007

Fin bil, feil motor
Stor liten bil

Test: Volvo C30 1,6D 2007

Stor liten bil
Hjelpende hånd fra Ford

Test: Volvo V70 2,4D 2008

Hjelpende hånd fra Ford
Sivilisert kompaktracer

Test: Volvo C30 T5 2007

Sivilisert kompaktracer
Sport eller komfort?

Test: Volvo XC90 Sport

Sport eller komfort?
Det lille, dyre ekstra

Test: Volvo C30 2,0D 2007

Det lille, dyre ekstra
Med miljøet i tankene

Test: Volvo V50 Flexifuel 2007

Med miljøet i tankene
Kraftig dieselversjon

Test: Volvo S40 D5 2006

Kraftig dieselversjon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning