Sår hals

Sist oppdatert 03.09.2015

Sår hals betegner en følelse av sårhet og ubehag ved svelging. Sår hals er ofte det første tegnet på en øvre luftveisinfeksjon.

Definisjon

Sår hals er en vanlig og som regel harmløs plage som oftest skyldes virusinfeksjoner. I slike tilfeller går symptomene som regel tilbake av seg selv i løpet av noen dager eller opp til en uke. Hvis sårheten vedvarer eller hvis man i tillegg har nedsatt allmenntilstand, kraftige halssmerter, problemer med svelging eller pustebesvær, bør man kontakte lege. Halssmertene kan da være uttrykk for en mer alvorlig tilstand som krever behandling eller videre oppfølging.

Sår hals oppstår når slimhinnene i svelg og luftrør blir irriterte og svulne. Irritasjonen skyldes oftest virusinfeksjoner. I det videre forløpet av en slik virusinfeksjon får man gjerne andre symptomer i tillegg, som neseforkjølelse og hoste.

I noen tilfeller skyldes sår hals bakterielle infeksjoner. Soppinfeksjoner i svelget kan også gi følelse av sår hals. Disse kan oppstå som følge av antibiotikabehandling, ved nedsatt immunforsvar eller ved langvarig bruk av inhalasjonssteroider (astmaspray).

Vurdering

Sår hals skyldes oftest virusinfeksjoner. Slike infeksjoner går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke. Sugetabletter kan dempe ubehaget noe. I tillegg kan det være lurt å drikke rikelig. Ved plagsomme smerter kan behandling med smertestillende medikamenter som paracetamol være aktuelt.

Hvis sårheten vedvarer eller hvis man har plager i form av slapphet og nedsatt allmenntilstand, kraftige smerter ved svelging, høy feber, pustevansker eller problemer med å få i seg mat, bør man kontakte lege. Dette kan være tegn på en bakteriell halsbetennelse (streptokokktonsilitt), kyssesyke (mononucleose) eller andre mer alvorlige infeksjoner.

Ved legeundersøkelsen vil legen kjenne etter lymfeknuter og mandler på utsiden av halsen og inspisere munnhule og svelg. Ved virusinfeksjoner i halsen vil slimhinnene i svelget være røde og svulne. Ved en bakteriell halsbetennelse sees ofte forstørrede mandler med små, hvite pusspropper. Kyssesyke gir også svulne mandler, ofte med et hvitt belegg. Ved mistanke om kyssesyke vil legen også kjenne på magen til pasienten for å vurdere leverens og miltens størrelse. Ved noen typer virusinfeksjoner kan man se kraftig rødhet og små blemmer i svelget (herpangina).

I forbindelse med en legekonsultasjon vil det ofte være aktuelt å ta en halsprøve for eventuelt å påvise streptokokker, og en infeksjonsblodprøve (CRP) som gjør legen bedre i stand til å skille mellom en virus- og en bakterieinfeksjon. Ved uklarhet om diagnosen eller ved mistanke om kyssesyke vil det bli tatt vanlige blodprøver med leverprøver og eventuelt en hurtigtest.

Sår hals som skyldes virusinfeksjoner går over av seg selv uten behandling. Streptokokkinfeksjoner behandles som regel med antibiotika. Behandlingen ellers avhenger av bakenforliggende årsak.

 

Forekomst

Sår hals er en svært vanlig plage og noe de fleste opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Som oftest er sår hals ledd i en halsbetennelse, oftest på grunn av virus, av og til på grunn av bakterier. I sjeldne tilfeller er sår hals uttrykk for en alvorlig lidelse. Som regel har man da også andre symptomer i tillegg.

Sårhet i halsen kan opptre i alle aldre, men mange av tilstandene som gir sår hals er vanligst hos barn og ungdom. Andre årsaker til sår hals enn forkjølelse kan være:

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk