CT

CT er en snittfotografering av kroppens organer. Røntgenstråler sendes gjennom kroppen fra forskjellige vinkler og bearbeides til kontrastrike tverrsnittsbilder eller tredimensjonale bilder.

CT, eller Computer tomografi/CAT-scan, er en type røntgenundersøkelse som benyttes for å fremstille bilder av indre organer, benvev og blodårer i nesten hele kroppen. Undersøkelsen brukes særlig ved mistanke om sykdom i hjerne, brysthule, mage, hjerte og blodårer.  CT er en mer detaljert undersøkelse enn vanlig røntgen, men den gir også større strålebelastning.

CT er svært godt egnet til å fremstille infeksjonsforandringer, blødninger og svulster. Den benyttes derfor når det er mistanke om slike tilstander i forskjellige organer i kroppen.  Ved å tilsette kontrastmiddel får man en enda bedre gjengivelse av indre organer, og utposninger og innsnevringer av blodårer trer tydeligere frem.

CT viser også forandringer i benvev, og brukes ved bruddskader og skjelettsykdom. CT-undersøkelse gjøres ofte i forbindelse med skader hvis det er behov for rask avklaring med tanke på indre blødning eller organskade.

Det finnes spesialundersøkelser som CT-undersøkelse av tykktarmen med henblikk på polypper og tarmkreft og CT coronar angiografi for fremstilling av kransårene til hjertet.

CT-undersøkelsen foretas ved at pasienten ligger på et bord som kjøres inn i en rørformet røntgenmaskin. Røntgenmaskinen roterer rundt pasienten og sender røntgenstråler gjennom kroppen fra forskjellige vinkler. Røntgenstrålene bremses i forskjellig grad av vevet i kroppen. Væske- og luftfylte områder slipper mye av strålene gjennom og blir mørke på røntgenbildet, vev med høyere tetthet fremstår i forskjellige gråtoner, mens kalkholdig vev som bensubstans absorberer mye stråling og blir hvitt. Strålene fanges opp av detektorer på motsatt side av pasienten, og ved hjelp av en datamaskin omdannes de til tversnittsbilder eller tredimensjonale bilder. Bildene kommer opp på en skjerm, og kan lagres til senere bruk.

Ved bruk av intravenøs kontrast kan man oppleve varmefornemmelse og lett kvalme idet stoffet injiseres. Dette er forbigående og helt ufarlig. Kontrastmiddel skal ikke benyttes hvis man har allergi mot middelet som brukes eller hvis man har nedsatt nyrefunksjon.

Strålebelastningen ved en CT-undersøkelse er vesentlig høyere enn ved vanlig røntgen, men moderne CT-maskiner gir lavere stråledose enn tidligere. Ved behov for gjentatte undersøkelser og ved undersøkelse av barn, vil man imidlertid vurdere andre metoder.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk