Kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer kalles ofte også seksuelt overførte sykdommer fordi de smitter ved seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier, virus, sopp eller parasitter.

Kjønnsykdommer smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner i eller rundt kjønnsorganer, munn eller tarm. Klamydia, som skyldes en bakterie, og virusinfeksjonene kjønnsvorter (condylomer) og herpes er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge. Gonoré og syfilis har blitt svært sjelden i vårt land i senere år. Disse sykdommene forekommer fortsatt i andre deler av verden, for eksempel i Afrika, Asia, Sør-Europa og Baltikum. Vi ser også en økning innen visse miljøer i Norge.

Kjønnssykdommer gir ofte symptomer som kløe eller svie i underlivet, utflod, smerter ved vannlatingen og sår eller utslett på kjønnsorganene. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet.

Kjønnssykdommer forekommer hyppigst i den mest seksuelt aktive alderen, før man får fast partner. Hvis man ikke har fast partner eller hvis man har sex som innebærer risiko for smitte, bør man sjekke seg jevnlig. Man kan beskytte seg mot smitte ved å bruke kondom. Det er nå innført vaksine i ungdomsskolealder for flere typer HPV-virus som blant annet kan forårsake kjønnsvorter, men som også kan føre til utvikling av livmorhalskreft.

Det er svært viktig å diagnostisere og behandle kjønnssykdommer, både for å unngå smittespredning og fordi noen sykdommer kan redusere evnen til å få barn. Ved mistanke om klamydia, syfilis, gonoré og HIV-infeksjon er undersøkelse og behandling gratis. Ved mange av kjønnssykdommene er det viktig å spore opp seksualpartnere pasienten har hatt, slik at disse kan undersøkes og eventuelt få behandling.

 

Fakta om Kjønnssykdommer:

Kjønnssykdommer er sykdommer som smitter ved seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier, virus, sopp eller parasitter. Kjønnsykdommer smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner i eller rundt kjønnsorganer, munn eller tarm. Klamydia, som skyldes en bakterie, og virusinfeksjonene kjønnsvorter (condylomer) og herpes er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge.

Kjønnssykdommer gir ofte symptomer som kløe eller svie i underlivet, utflod, smerter ved vannlatingen og sår eller utslett på kjønnsorganene. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet.

Det er svært viktig å diagnostisere og behandle kjønnssykdommer, både for å unngå smittespredning og fordi noen sykdommer kan redusere evnen til å få barn. Ved mistanke om klamydia, syfilis, gonoré og HIV-infeksjon er undersøkelse og behandling gratis.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Kjønnssykdommer:

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom. Symptomer på gonoré er utflod fra urinrøret til menn, mens kvinner ofte er uten plager.

HIV - AIDS

Hiv er et virus som gir livslang infeksjon, og som gradvis ødelegger immunsystemet. Aids er den siste fasen av en hiv-infeksjon.

Hepatitt B

Hepatitt B er en betennelse i leveren, forårsaket av hepatitt B-virus. I Norge er hepatitt B en uvanlig sykdom, men på verdensbasis er det en vanlig årsak til sykdom og død.

Herpes genital

Genital herpes er en kjønnssykdom som skyldes infeksjon av herpes simplex virus type 1 eller 2. Genital herpes gir sår, blemmer og brennende smerte på og rundt kjønnsorganene.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er små vorteliknende utvekster på kjønnsorganene som smitter ved seksuell kontakt.

Klamydia

Klamydia er navnet på en bakterie som kan gi infeksjon i kjønnsorganene. Klamydia kan føre til sterilitet dersom den ikke blir behandlet.

Sopp i underlivet

Sopp i underlivet er en plagsom, men ufarlig tilstand som i typiske tilfeller gir kløe, svie og hvit, klumpete utflod.

Syfilis

Syfilis er en bakteriell, seksuelt overførbare sykdom.

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk