Flass

Dandruff

Sist oppdatert 16.10.2015

Flass er fete eller tørre flak av hud som faller av. Det er et vanlig problem, og kan være sjenerende.

Flass er flak av overhud som faller av, og er et problem de fleste opplever i løpet av livet. Flass forekommer oftest i hodebunnen, men ved sykdom som seboreisk eksem kan man få avflassing rundt øyebryn/øyevippe eller i furen langs sidene på nesen. Flass er ikke farlig eller smittsomt.  Til vanlig vil hud falle av kroppen vår, som en naturlig del av utskiftingen. Normalt tar utskiftingen noen måneder, men i visse tilfeller kan det skje raskere, og da omtaler vi det som flass.

Flass kan være sjenerende, og er spesielt synlig på mørke klær og hår. Flass kan komme av mange årsaker, men vanligst gir man gjærsoppen malassezia ovale skylden for at huden skaller av så raskt. Noen sliter med større mengder flass, som ofte er tilbakevennende. Flass kan kan skyldes en underliggende sykdom som trenger behandling, men i de fleste tilfeller derimot, kan flass behandles med egnet sjampo som man kjøper reseptfritt på apotek eller i butikk. 

Symptomer

Fettete gule, eller tørre hvite flak av hudrester, som kan følges av rødme, kløe og irritert hud.

Flass er hudrester som gjerne er gule og fettete, eller det kan være tørre flak av hudrester som er hvite. Noen ganger kan huden klø, og det kan være rødblussende hud i det samme området. 

Behandling og forebygging

Det er mye man kan gjøre selv for å unngå flass, men i noen tilfeller kan man ha behov for legehjelp. Regelmessig hårvask og bruk av spesielt egnet sjampo kan ofte være løsningen.

Flass er et vanlig problem, og oppstår gjerne når hodebunnen blir for fet. Det er da viktig å tenke på metoder for å holde huden ren og luftig. På butikken og på apotek får man kjøpt sjampoer som er spesielt egnet for folk med flass. Sjampoer som inneholder sinkpyrithione eller tjære er effektive i behandlingen av flass. Sinkpyrithione-sjampo er et vanlig førstevalg, og er effektivt på mindre mengder flass. Tjæreprodukter er omtalt som mer effektive, men kan ha en ubehagelig lukt. Disse sjampoene er ofte parfymert, slik at lukten blir bedre.

Hos personer som er plaget med mer alvorlig flass, kan produkter som inneholder ketokonazol og selensulfid være effektive. Det er gjerne sjampoer. Begge stoffene er soppdrepende, og virker ofte effektivt. Ketokonazol kan i noen tilfeller virke irriterende på huden, og dersom man nylig har brukt steroider kan ketokonazol oftere føre til irritasjon. Selensulfid kan føre til misfarging av hår og hodebunn, og man bør ikke farge, bleke eller rette ut håret når man bruker produkter som inneholder selensulfid.

De som er plaget med store mengder flass bør fjerne flasset før de starter behandling, fordi hudrestene hindrer stoffene i å nå frem til sitt virkested. For å fjerne skorper og rester av hud kan man bruke varm olivenolje, eller sjampo som inneholder salisylsyre. I noen tilfeller kan flasset være vanskelig å bli kvitt, og man trenger legehjelp. Det kan være et eksem som er årsak til flasset, og seboreisk eksem er det vanligste. I disse tilfellene vil legen skrive ut steroidekrem eller -sjampo, gjerne sammen med et soppdrepende middel. Bethametason er et steroid som ofte brukes. Det kan gi bivirkninger som gjør at huden blir tynnere eller får en fargeendring. Men behandlingen er som regel kortvarig, og siden den også er lokal og ikke i tablettform, anses merkbare bivirkninger som usannsynlig. Bruk av færre hårprodukter, et sunt kosthold og regelmessig hårvask med sjampo, er livsstilsvaner som kan hjelpe til med å forebygge flass. Redusert stressnivå og sol kan også hjelpe. 

Undersøkelse og diagnostikk

Flass er flak av overhud som forekommer i større mengder enn vanlig, og kan enkelt diagnostiseres av en lege som inspiserer området.

Det er sjelden nødvendig med undersøkelser for å diagnostisere flassproblematikk.

Årsak

Gjærsoppen malassezia ovale er en av de viktigste årsakene til flass. Seboreisk eksem, psoriasis, ringorm og kontakteksem er sykdommer som kan føre til flass.

Når man omtaler flass tenker en gjerne på problemer med tørr eller fet hodebunn, og for sjelden eller for hyppig vask med sjampo. Tørr hodebunn kan flasse tørre, hvite flak, og er i Norge et problem som trolig skyldes temperaturskifte mellom sesongene. Den fettspisende gjærsoppen malassezia ovale er den vanligste årsaken til flass. Gjærsoppen er en vanlig del av floraen i huden vår, men kan i noen tilfeller bli et problem. Når det blir for mye av gjærsoppen i hodebunnen, vil hudcellene starte å gro raskere, og derfor vil det også falle av mer hudflak enn normalt, og det er dette som er flass. 

Problemer med flass kan gjerne starte i puberteten, men er som regel verst i 40-årene. Nyfødte og barn kan også få flass, men har oftere et slags utslett som årsak til flasset. Menn blir hyppigst påvirket av flass, og man antar at det er på grunn av de mannlige hormonene, og at menns svettekjertler avgir mer fettrik væske. Personer med Parkinsons sykdom, og de som har gjennomgått hjerneslag eller hjerteinfarkt har oftere flass enn andre. Det samme gjelder for de med et svekket immunforsvar.

Sykdom kan noen ganger være årsak til at man får flass, og da bør man oppsøke lege. Seboreisk eksem er en av de vanligste årsakene, og kjennetegnes ved at det også er rødme i huden, samt at det kan klø. Seboreisk eksem kan påvirke huden. Ikke bare hodebunnen, men også rundt nesen, i øyebrynene og langs øyevippene. Psoriasis kan ligne seboreisk eksem, men oftest er albuer og knær de mest påvirkede områdene. Disse preges av rødme, hevelse, hvitt flass, og kan i noen tilfeller være smertefulle. Ringorm er en annen diagnose som fører med seg flass som symptom. Det er en annen soppinfeksjon som starter som et rødmende punkt rundt et hår, og med tiden vil rødmen brer seg utover som en ring. Håret i det røde området vil brekke av. Noen kan også flasse på grunn av kontakteksem. Det kan for eksempel skje etter at man har farget håret, eller ved bruk av andre hårprodukter som huden din reagerer på. I alvorlige tilfeller kan huden bli rød, hoven og det kan dannes væskefylte byller. Ved kronisk kontaktallergi kan huden bli tykk, tørr og kan sprekke.

Prognose

Flass kan være et tilbakevennende problem, men kan oftest kontrolleres godt.

Flass kan være et tilbakevennende problem, men kan som oftest kontrolleres godt med bruk av egnet sjampo og regelmessig hårvask. 

Fakta om Flass:

Flass er flak av overhud som faller av, og forekommer oftest i hodebunnen.

Flass kan ha mange årsaker, men vanligst gir man gjærsoppen malassezia ovale skylden. Flass kan også skyldes en underliggende sykdom som trenger behandling, men i de fleste tilfeller derimot, kan flass behandles med egnet sjampo som man kjøper reseptfritt på apotek eller i butikk. 

Flass kan være et tilbakevennende problem.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Ole Jakob Sletten

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk