Allergi

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En person med allergi har hva vi kan kalle et hyperaktivt immunsystem hvor kroppen oppfatter at enkelte stoffer (allergener) må bekjempes. Normalt er immunsystemet vårt laget slik at det produserer antistoff for å beskytte oss mot mikroorganismer. Hos allergiske personer vil slike antistoffer gå til angrep på harmløse stoffer som vi kaller allergener. Friske ikke allergiske personer vil ikke danne antistoffer mot disse allergenene, i hvert fall ikke i en slik grad at personen merker noe til det. Hvorfor noen blir allergiske vet vi ikke, men vi vet at det er en arvelig tilstand.

Vi har en rekke forskjellige allergiske reaksjoner, og mest kjent er den klassiske pollenallergien med rennende nese og kløende øyne, selv om den allergiske personen selv ofte kan kjenne symptomer fra hele kroppen. Andre kan være allergiske mot mat og får symptomer fra mage-tarm kanalen, og noen personer med allergi får kun reaksjoner med hudutslett.

Noen har alvorlig allergi og produserer mye antistoff, og reagerer veldig raskt og sterkt ved små allergenmengder. Andre har langt mindre antistoffreaksjon og har derfor en svak allergi.

Behandlingen er derfor rettet etter alvorlighetsgrad, alt fra alvorlig anafylaktisk sjokk til lokal nysing. Derfor må personer som er utsatt for alvorlig allergi alltid ha med seg akuttbehandling med adrenalin i den den såkalte EpiPen. Andre derimot klarer seg med en lokal nesespray eller antiallergiske tabletter.

Fakta om Allergi:

Allergi er en tilstand som kroppen får når den kommer i kontakt med harmløse stoffer som feiltolkes og aktiverer kroppens immunsystem.

En allergisk reaksjon kan derfor utløses av mat, medisiner, insekter og forskjellige stoffer mot huden, men ikke minst av alt enkelte stoffer vi puster inn. Allergi er en arvelig sykdom og som de senere år har vært sterkt økende.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Oversikt over Allergi:

Allergi mot insektstikk

Insektallergi er ingen sjelden tilstand, og symptomene varierer fra milde til meget alvorlige, selv om de sistnevnte er sjeldne. Ved sjokk, ring 113.

Allergisk sjokk

Et allergisk (anafylaktisk) sjokk medfører blodtrykksfall, og er den mest alvorlige allergiske reaksjonen et menneske kan få. Det er en akutt tilstand, men med rask og riktig behandling er prognosen svært god.

Cøliaki

Cøliaki oppstår fordi proteinet gluten, som finnes i flere vanlige kornsorter, aktiverer immunforsvaret. Immunforsvaret angriper tarmen, og dette gir plager fra fordøyelsessystemet.

Eggallergi

Ved eggallergi utvikles allergi mot proteiner i både plommen og hviten i egget. Denne formen for allergi er vanligst hos små barn, og de fleste vokser den av seg med alderen.

Husdyrallergi

De fleste husdyr kan fremkalle allergiske reaksjoner. Personer som er allergiske mot husdyr får plager fra øyne, luftveier og hud når de puster inn allergifremkallende partikler fra dyrene de er allergiske mot.

Lateksallergi

Lateksallergi er allergi mot spesielle proteiner som finnes i lateks.

Melkeallergi

Melk er den matvaren flest barn utvikler allergi mot. Personer som er allergisk mot melk, får vanligst plager fra magen og hud når de drikker melk eller spiser mat som inneholder melk.

Nøtteallergi

Nøtter er en av de matvarene det er vanligst å reagere allergisk på. Noen reagerer kun med en mild hudreaksjon, mens andre kan utvikle en alvorlig allergisk reaksjon med pustevansker som krever rask legehjelp.

Pollenallergi

Pollenallergi (høysnue) er en sesongbetinget allergi som utløses av pollen, som er et vindbestøvende allergen. Symptomer på pollenallergi er rennende øyne og nese, kløe i øyne, nese, munn og svelg, tette bihuler og tretthetsfølelse.

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk