Hovne ben

Ødem

Sist oppdatert 03.09.2015

Hovne ben er en økning av omkretsen i ett eller begge ben. Som oftest skyldes det væskeopphopning i vevet eller betennelsesforandringer.

Definisjon

Hovne ben merkes ved økt omkrets og eventuelt tyngdefornemmelse i bena. Hovne ben en vanlig plage som kan ha en rekke forskjellige årsaker, fra helt harmløse til mer alvorlige tilstander. Hovne ben som skyldes opphopning av væske kan skilles fra vanlig vev ved at man trykker en finger mot det hovne området i noen sekunder. Det dannes da et lite søkk som blir værende etter at fingeren tas bort. I medisinen kalles en slik væskeopphopning for ødem.

Hevelsen kan forårsakes av at væske fra blodbanen eller lymfe fra lymfesystemet presses ut i underhuden. Tilstander som gir økt trykk i vener (samleårer) eller lymfeårer, som for eksempel dårlig fungerende veneklaffer og venesystem, kan på denne måten føre til hovne ben. Ødemer kan også skyldes at for lite væske holdes tilbake i blodårene. Dette kan opptre hvis det er for lite proteiner i blodet som for eksempel ved under- eller feilernæring. Hovne ben kan også skyldes infeksjoner i hud eller underhud, eller skader som gir blødning og hevelse i vevet.

Blodpropp i en dyp vene i benet, som gir akutt innsettende hevelse og smerter, er en alvorlig sykdom som krever rask behandling. Blodpropp i venene i bena vil også gi hevelse i vevet. Ensidig hevelse skyldes som regel lokale tilstander i det ene benet, mens hevelser i begge bena oftest skyldes sykdom generelt i kroppen.

Vurdering

Akutt innsettende hevelse og smerter i ett ben kan skyldes blodpropp, og bør føre til at man raskt tar kontakt med lege. Vedvarende hevelse i ett eller begge ben bør også undersøkes av lege.

Sykehistorien gir viktige opplysninger med tanke på bakenforliggende årsak. Opplysninger om hvor lenge hevelsen har vært der, hvor fort den har utviklet seg, eventuelle utløsende årsaker som lengre flyreiser eller lengre tids sengeleie og om man har andre symptomer i tillegg gir ofte en pekepinn om hva årsaken kan være. Kjent underliggende sykdom, inntak av spesielle medisiner og om man tidligere har hatt blodpropp er også viktig å få kartlagt.

Legen vil foreta en klinisk undersøkelse med blodtrykk og puls og kroppslig undersøkelse, med spesiell vekt på bekken og ben. Ofte vil det bli tatt blodprøver som inkluderer lever- og nyreprøver og urinprøve. Hvis det er mistanke om blodpropp ( dyp venetrombose, DVT), vil pasienten bli henvist til ultralydundersøkelse som øyeblikkelig hjelp.

Ved kroniske plager kan det være aktuelt med henvisning til sirkulasjonsfysiologisk undersøkelse. Ved mistanke om at hovne ben skyldes hjertesvikt må man utredes videre med en ultralydundersøkelse av hjertet (ekkokardiografi).

Lette hevelser over anklene hos eldre uten symptomer er svært vanlig og trenger ikke utredes. Dette skyldes ofte en kombinasjon av dårlige vener, litt stivt hjerte og litt lite protein i kroppen.

Forekomst

Mange opplever å bli hovne i bena hvis de sitter lenge stille, for eksempel ved lengre flyreiser, hvis de står lenge eller hvis det er svært varmt. Hovne ben er også vanlig hos en del kvinner før menstruasjon og hos overvektige. Dette er normaltilstander som ikke regnes som sykdom.

Hevelse i bena som skyldes sykdom kan ha forskjellige årsaker. Blodpropp i en dyp vene (dyp venetrombose, DVT) er den tilstanden som nok er mest fryktet. Blodpropp fører til hevelse og varierende grad av smerter i det affiserte benet. Uten behandling kan blodproppen i benet løsne og føres med blodet til lungene og gi blodpropp i lungen (lungeemboli). Dette er en alvorlig og potensielt farlig tilstand.

Blodpropp og betennelsesforandringer i en overfladisk vene (tromboflebitt) gir lokal hevelse, ømhet, varme og rød hud langs en overfladisk vene. Forandringer etter tidligere gjennomgått blodpropp, det vi kaller posttrombotisk syndrom, fører til vedvarende hevelse, tyngdefornemmelse og eventuelt smerter.

Åreknuter og dårlig fungerende venesystem (samleårer) kan også føre til hevelse i et ben. Hvis disse plagene vedvarer over tid, kan man i tillegg få eksemforandringer og økt pigmentering i huden og leggsår. Lymfødem oppstår ved blokkering av lymfen fra bena, for eksempel etter operasjoner med fjerning av lymfeknuter i lysken eller ved svulster i bekkenet.

Ensidig hevelse kan ellers skyldes lokale tilstander som for eksempel betennelser i huden. I slike tilfeller blir huden ofte rød og varm i tillegg, og man kan bli allment påvirket og få feber.

Skader mot ledd og muskulatur vil gi hevelse i de affiserte områdene og av og til blødning i vevet. Det som kalles Bakers cyste skyldes en utposning av leddkapselen i kneet, og kan føre til at leddvæske siger ut i vevet og gi typisk hevelse i knehasen og tykkleggen.

Hovne ben kan også skyldes generelle indremedisinske tilstander som hjertesvikt, nyresykdom, leversykdom eller lavt nivå av proteiner, spesielt albumin, i blodet. Slike lidelser gir hevelse i begge ben og som regel andre symptomer i tillegg. Spesielt er hovne ben på grunn av hjertesvikt ikke helt sjeldent. Da har man også ofte plager med tungpustethet, spesielt ved anstrengelse.

Hovne ben kan også opptre som bivirkning av visse medisiner, for eksempel blodtrykksmedisiner av typen kalsiumblokkere, østrogener og kortisonpreparater. Vedvarende hevelse i bena kan gjøre at man får plager som eksem og andre hudforandringer, leggsår og infeksjonstendens i tillegg.

Hovne ben er mest vanlig hos eldre, både på grunn av sykdom og også på grunn av aldersforandringer.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk