Trang forhud

Fimose

Sist oppdatert 28.05.2015

Trang forhud er et ufarlig fenomen som finnes hos de aller fleste nyfødte guttebarn. Som regel gir trang forhud ingen symptomer og vil korrigeres av seg selv med alderen. Behandling er sjelden nødvendig.

Trang forhud, såkalt fimose, er kjennetegnet av at forhuden på penis ikke lar seg trekke tilbake over penishodet. I de aller fleste tilfeller er dette en normal tilstand som de fleste guttebarn er født med. Og hos de aller fleste vil tilstanden med trang forhud gå over av seg selv og normaliseres med alderen. Blant treåringer er det anslått at ti prosent, mot nitti prosent av nyfødte, fremdeles har trang forhud. Ved puberteten er det anslått at tilstanden med trang forhud forekommer hos rundt syv prosent, og deretter kun en prosent av syttenåringer. Som regel gir trang forhud ingen symptomer, og behandling er sjelden nødvendig. I de tilfellene der trang forhud vedvarerer senere i livet og gir plager, finnes det gode behandlingsalternativer. Det kan da være aktuelt med betennelsesdempende salver eller kirurgi.

Ved trang forhud lar ikke forhuden seg trekke tilbake over penishodet. Dersom fohuden likevel tvinges tilbake over penishodet, kan det være vanskelig å trekke den frem igjen på plass. I et slikt tilfelle vil det kunne oppstå forstyrrelser i blodsirkulasjonen til penishodet, såkalt parafimose. Det er da behov for at en oppsøker lege, og operasjon kan bli aktuelt. Videre er det viktig at forhuden til barnet ikke tøyes og dras over penishodet ved renjøring av penis, for å unngå dannelse av sprekker i huden og videre arrdannelse. På sikt vil dette kunne gi vedvarende plager med trang forhud, og det er derfor viktig at foreldre, eller andre som steller guttebarnet, er klar over dette.

Symptomer

Trang forhud gir som regel ingen symptomer eller plager.

Trang forhud gir vanligvis ingen symptomer. Men trang forhud kan medføre økt tendens til betennelse på innsiden av forhuden, balanitt, som kan gi smerter. Vedvarende trang forhud kan føre til gjentatte balanitter. Hos enkelte barn kan det oppstå en innsnevring i den trange forhuden, noe som vil kunne medføre problemer med vannlating, og på senere stadier gi smerter ved ereksjon. Trang forhud kan hos voksne gi smerter ved samleie. Spesielt hos pasienter med diabetes vil trang forhud disponere for soppinfeksjoner på innsiden av forhuden, Candida-balanitt, som kan gi plager i form av smerte og kløe. Det kan også oppstå sprekker og arrdannelse i huden. Enkelte med trang forhud plages med gjentatte urinveisinfeksjoner.

Iblant kan det observeres at forhuden spennes og blåser seg opp som en ballong ved vannlating. Dette er et forbigående og ufarlig fenomen.

Behandling og forebygging

Som regel er det ikke behov for behandling ved trang forhud. Tilstanden går vanligvis over av seg selv med alderen.

Hos de aller fleste går tilstanden med trang forhud over av seg selv når barnet vokser, og krever ingen behandling. God hygiene er viktig for å unngå betennelse i forhuden. Men samtidig er det viktig at forhuden til barnet ikke tøyes og dras over penishodet ved rengjøring av penis, for å unngå dannelse av sprekker i huden og videre arrdannelse. På sikt vil dette kunne gi vedvarende plager med trang forhud, og det er derfor viktig at foreldre, eller andre som steller guttebarnet, er klar over dette.

Dersom det oppstår infeksjoner, kan disse behandles med medisiner. Iblant kan det også være aktuelt å bruke betennelsesdempende salve, steroidsalve. Betennelse på innsiden av forhuden som skyldes sopp, kan i de fleste tilfeller behandles lett med soppdrepende kremer.

En sjelden gang behandles trang forhud med kirurgi. Det er da en kirurg som både avgjør om et slikt inngrep er aktuelt å utføre, og som utfører selve prosedyren. Eksempler på når det kan være på sin plass å utføre et kirurgisk inngrep kan være trang forhud som vanskeliggjør god hygiene hos eldre barn og voksne. Problemer med sprekker i huden, arrdannelse og gjentatte infeksjoner som skyldes trang forhud kan også medføre indikasjon for kirurgi.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnostikk av trang forhud innebærer kun enkel undersøkelse av penis hos fastlegen.

Trang forhud er en klinisk diagnose, det vil si at legen kan stille diagnosen ved å undersøke om forhuden kan trekkes tilbake over penishodet. Dersom forhuden ikke lar seg trekke tilbake, mistenker en diagnosen trang forhud. I tillegg kan barnets foreldre ofte opplyse om at penis iblant blåser seg opp som en ballong når barnet later vannet.

Årsak

Trang forhud forkommer hos nesten alle nyfødte gutter, og er som oftest et normalt fenomen som skyldes et naturlig utviklingstrinn.

Trang forhud er oftest en medfødt tilstand. I fosterlivet går innsiden av forhuden i ett med penishodet, som del av et normalt stadium i utviklingen. Etter hvert skilles forhuden fra penishodet, men denne prosessen er som regel ikke avsluttet ved fødsel, og de fleste guttebarn har således en naturlig stram forhud når de blir født.

Trang forhud kan også forekomme etter at barnet har hatt betennelse på undersiden av forhuden, balanitt. I tillegg vil trang forhud i seg selv disponere for balanitt. Overdreven tilbaketrekking av forhuden på penis ved medfødt trang forhud, for eksempel i forbindelse med vask og rengjøring av penis, kan også resultere i vedvarende trang forhud senere i livet.

Prognose

Prognosen ved trang forhud er svært god.

Hos de fleste forsvinner tilstanden med trang forhud allerede før barnet er i fireårsalderen, og trang forhud har således en svært god prognose.

Hos enkelte vil trang forhud vedvare, eller oppstå, senere i livet og vil kunne gi plager i form av gjentatte betennelser under forhuden, sprekk- og arrdannelse i huden, urinveisinfeksjoner, tynn urinstråle samt smerter ved ereksjon og samleie. I disse tilfellene finnes det gode behandlingsalternativer.

Fakta om Trang forhud:

Trang forhud betyr at forhuden på penis ikke kan trekkes tilbake over penishodet. Trang forhud er vanlig hos nyfødte gutter og normaliserer seg hos de aller fleste innen puberteten. De færreste har symptomer. Hos dem som får plager, finnes det gode behandlingsalternativer. Trang forhud kan øke risikoen for infeksjoner på innsiden av forhuden. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Live Løvaas Stang-Lund

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Medfødte tilstander:

Medfødte tilstander hos barn omfatter forskjellige former for ytre og indre misdannelser og funksjonsforstyrrelser. Disse kan oppstå som følge av genetiske forandringer eller forhold under graviditet og fødsel, men i mange tilfeller er årsaken ukjent. Omfatter blant annet et vidt spekter av syndromer, genetiske forandringer og forstyrrelser i ulike organer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk