Rusmisbruk

Rusmisbruk finnes i alle alvorlighetsgrader. En enkel inndeling er alkoholmisbruk, narkotikamisbruk og misbruk av legemidler - enten disse er skaffet lovlig eller ulovlig.

Rusmisbruk finnes i alle alvorlighetsgrader.

Langvarig, tungt misbruk kan i verste fall gi alvorlige psykiske lidelser som psykoser og kognitiv svikt (demens).

Det heter rusmiddelbruk med avhengighet når personen har betydelige vansker med å holde seg unna rusmiddelet. Bruken av rusmiddelet får for personen en mye høyere prioritet enn annen adferd som tidligere var av stor verdi. Rusmiddelbruken prioriteres foran hensynet til familien, arbeidet og sosiale fellesskap.

Skadelig bruk av rusmiddel er bruk som fører til somatisk eller psykisk sykdom hos brukeren. Eksempel på somatisk skade kan være betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt), og eksempler på psykisk skade kan være angst og depresjonssymptomer.

Det kan også kalles rusmiddelmisbruk og rusmiddelproblemer dersom misbruket skjer sjelden, med fører til svært negative hendelser som voldsbruk, promillekjøring, ødeleggelse av familietrygghet og så videre.

Rusmisbruk har i prinsippet en eller flere av tre hensikter: Selve rusopplevelsen er positiv. Demping av negative følelser. Etter hver også demping av abstinenser fra forrige episode med rusbruk; en må ruse seg i dag fordi en ruset seg så mye i går.

Rusmiddelmisbruk kan også inndeles etter hvilke rusmidler som misbrukes. Enklest kan en dele det inn i alkohol, narkotika og misbruk av legemidler, enten disse er skaffet lovlig eller ulovlig.

Behandling av rusmisbruk er vanskelig, men fullt mulig. Det aller viktigste og avgjørende, er at personen selv virkelig er motivert og har bestemt seg for å ville slutte med bruk av rusmidler. I begrepet motivert (i motsetning til å ha lyst til) inngår at en er villig til å ta på seg det ubehag som kreves for å nå målet, og at denne villighet er varig over noe tid.

Fakta om Rusmisbruk:

Det heter rusmiddelbruk med avhengighet når personen har betydelige vansker med å holde seg unna rusmiddelet.

Skadelig bruk av rusmiddel er bruk som fører til somatisk eller psykisk sykdom hos brukeren.

Rusmisbruk kan inndeles etter hvilke rusmidler som misbrukes. Enklest kan en dele det inn i alkohol, narkotika og misbruk av legemidler, enten disse er skaffet lovlig eller ulovlig.

 

Skrevet av Psykiater

Nils Håvard Dahl

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Psykiske lidelser:

Psykiske lidelser er svært vanlige i befolkningen. Det antas at omtrent 20 prosent av befolkningen til enhver tid lider av en eller flere former for psykiske lidelser.

De som hyppigst søker legehjelp for psykiske lidelser, er personer som har panikklidelser, depresjoner, schizofreni eller psykosomatiske lidelser.

Tallmessig er det flest som lider av enten angslidelser eller stemningslidelser.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk