Sykdommer i øre-nese-hals

Sist oppdatert 08.06.2015

Øre-nese-halssykdommer omfatter alle sykdommer i øre-nese-halsregionen med unntak av lidelser i tenner og tannkjøtt.

Sykdommer i øre-nese halsområdet rammer ofte sansefunksjonene, og kan påvirke vår evne til å puste, svelge, høre og snakke. Heldigvis er mange av sykdommene i dette området infeksjoner og andre lidelser som lar seg behandle, men det finnes også en rekke varige tilstander som kan forringe livskvaliteten, for eksempel hørselstap eller øresus (tinnitus).

Sykdommer i øret innbefatter sykdommer i øregangen, mellomøret og det indre øret. Vanlige sykdommer i dette området er infeksjonssykdommer som betennelse i mellomøret (otitt) eller øregangen (ekstern otitt), øregangseksem, virus på balansenerven (vestibularisnevrinitt) og krystallsyken (benign paroksysmal posisjonsvertigo eller BPPV) 

Sykdommer i øret gir ofte symptomer i form av smerter, øresus og nedsatt hørsel. Ved tilstander i det indre øret er svimmelhet hyppig. Hørselstap kan være symptom på sykdom i øret eller det kan skyldes støyskader eller alder.

Sykdommer i nesen omfatter tilstander i nese og bihuler. I dette området kan det oppstå infeksjoner, slimhinneforandringer som polypper og kronisk svulne slimhinner og allergiplager. Disse tilstandene gir ofte symptomer som nesetetthet og sekresjon fra nesen.

Til sykdommer i munnhule og hals hører infeksjoner i svelget (halsbetennelse, faryngitt) eller mandlene (tonsilitt), i øvre del av luftrøret (laryngitt) eller rundt stemmebåndene (epiglotitt). Kreft kan oppstå i munnhulen og strupehodet. Tilstander i munnhule, svelg og hals manifesterer seg ofte ved svelgsmerter, svelgeproblemer og heshet.

Sykdommer i øre-nese-halsområdet forekommer i alle aldersgrupper, men infeksjoner og polypper er mest vanlig hos barn, mens tilstander som gir svimmelhet og balanseforstyrrelser og kreft er hyppigere hos eldre. Sykdommer i øre-nese-hals gir vanligvis tidlig symptomer og er ofte lett tilgjengelig for undersøkelser.

 

Fakta om Sykdommer i øre-nese-hals:

Sykdommer i øre-nese halsområdet rammer ofte sansefunksjonene, og kan påvirke vår evne til å puste, svelge, høre og snakke. Mange av sykdommene i dette området er infeksjoner og andre lidelser som lar seg behandle, men det finnes også en rekke varige tilstander som kan forringe livskvaliteten, for eksempel hørselstap eller øresus (tinnitus).

Infeksjoner, som halsbetennelse og ørebetennelse, samt polypper er mest vanlig hos barn. En rekke tilstander i det indre øret, som krystallsyken og virus på balansenerven, gir svimmelhet og balanseforstyrrelser. Disse tilstandene er mest vanlig hos eldre.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk