Mage- og tarmsykdommer

Sykdommer i mage og tarm omfatter sykdommer i munnhule, spiserør, magesekk, tarm, lever, galleveier og bukspyttkjertel.

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer. Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. I mage og tarm kan disse forårsakes både av virus, bakterier og irritasjon. I lever dominerer betennelser forårsaket av virus, i galleveiene forekommer oftest bakterielle infeksjoner, mens i bukspyttkjertelen skyldes betennelsene oftest irritasjon.

Sår i slimhinnene og eventuelt blødning kan opptre i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Kreft kan forekomme i alle organene i fordøyelseskanalen.

Sykdommer i mage- og tarmkanalen kan også skyldes funksjonsforstyrrelser, ofte som et resultat av sykdommene som er nevnt over. Forstyrrelsene kan bestå i nedsatt produksjon av viktige stoffer eller forstyrrelser i transporten av mat fra munnhule til endetarm.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Organspesifikke symptomer kan også opptre, for eksempel gulsott og kløe ved lever- og gallesykdommer og svelgebesvær ved sykdomstilstander i spiserøret. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

 

 

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk