Gonoré

Gonorrhea

Sist oppdatert 11.06.2015

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom. Symptomer på gonoré er utflod fra urinrøret til menn, mens kvinner ofte er uten plager.

Gonoré er en sykdom som kan smitte under ubeskyttet sex. Symptomer på gonoré er utflod fra urinrøret til menn. Kvinner er ofte uten plager ved gonoré, men kan ha vaginal utflod. I Norge er det svært få tilfeller av gonoré, og av de som blir diagnotisert med gonoré, er de fleste blitt smittet etter ubeskyttet sex i utlandet. Personer som er utsatt for å bli smittet av gonoré er personer med flere seksualpartnere, folk som har hatt andre seksuelt overførbare sykdommer, og menn som har sex med menn.

Gonoré er forårsaket av bakterien neisseria gonorrhoeae, og behandles med antibiotika. Dersom gonoré forblir ubehandlet, kan det føre til spredning av bakterien og infeksjon i hud og ledd. Komplikasjoner som hjernehinnebetennelse er sjelden. Det er viktig at kvinner får behandling for gonoré, siden ubehandlet gonoréinfeksjon kan føre til sterilitet, kroniske smerter i bekkenet eller svangerskap utenfor livmoren. Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel, og føre til betennelse i barnets øyne. Om ikke barnet får behandling mot gonoré, kan det føre til blindhet. Det er bare nyfødte som kan få gonoréinfeksjon i øynene. 

Symptomer

Gonoré har tilnavnet "dryppert" på grunn av den typiske utfloden som fører med gonoré.

Plagene ved gonoré vil variere med hvor i kroppen infeksjonen er, og hvor lenge en person har vært smittet. Det er viktig å vite at flere personer med gonoré ikke vil oppleve plager i det hele tatt. Det gjelder oftere kvinner enn menn. Menn opplever oftest plager fra urinrøret, og kvinner fra urinrøret og livmorhalsen. Smerter ved vannlating og slimete utflod er de første symptomene fra urinrøret til menn. Senere kan penis hovne opp, og det blir rødt rundt urinrørsåpningen. Plagene kommer som regel en uke etter smitte med gonoré, men de kan også komme senere. Gonoré kan da føre til akutt betennelse av urinrøret. Hos kvinner er tykk, farget utflod fra livmorhalsen et typisk tegn ved en seksuelt overførbar sykdom. Gonoré fører ofte til betennelse i livmorhalsen, vagina og/eller urinrøret. Også kvinner vil være plaget av svie ved vannlating. Kvinner kan også være plaget med smerter under samleie, dersom gonoré sitter i livmorhalsen. 

Slimhinnene som dekker halsen, øyelokkene og endetarmen er utsatt for gonoréinfeksjon. Gonoré på øyet kommer av smitte fra eget underliv. Dersom det påvises gonoré på øyet hos små barn, skal foreldrene også testes. Halsbetennelse forårsaket av gonorè er som regel mild, og kan en sjelden gang føre til hovne lymfeknuter i nakken. Gonoré i anus gir plager som kløe, smerte ved avføring og utflod. Smerter i ledd, utslett i huden og feber kan være tegn på en komplisert gonoréinfeksjon, og lege skal kontaktes. Det er normalt ingen symptomer ved gonoré i halsen.

Behandling og forebygging

Gonoré kureres med antibiotika.

Behandlingen av gonoré avhenger av omfanget av gonoréinfeksjonen. Antibiotikabehandling vil hindre gonorésmitte, komplikasjoner, lindre ubehag, plager og kurere sykdommen. Medisinen som gis er antibiotika av typen cefalosporin, som settes som sprøyte i en muskel, eller tas som tablett. Man skal kun gjennomføre behandling dersom man har testet positivt for gonoré, eller etter å ha hatt sex med en partner som helt sikkert har gonoré. Ved en mer alvorlig gonoréinfeksjon, økes antibiotikadosen og behandlingslengden. Det er viktig at pasienter som er under behandling ikke har ubeskyttet sex før etter at de har testet negativt for gonoré ved en kontrollprøve. Den prøven tas hos lege etter avsluttet behandling. 

Det er foreløpig ikke utviklet noen vaksine mot gonoré. Det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot gonoré er kondom. Hovedårsaken til at gonoré sprer seg, er at mange har gonoré uten at de merker noe til sykdommen, og de vil dermed fungere som et lagringsted for gonorébakterien, slik at den overlever. Som et ledd i arbeidet med å redusere omfanget av gonoré i Norge, må partnere eller mulige smittekilder etter norsk lov informeres og testes hos lege. Undersøkelse og behandling av gonoré er gratis, kostnader refunderes legen fra staten. 

Undersøkelse og diagnostikk

Gonoré gir utflod, og bakterien kan påvises etter laboratorieprøver.

Typiske symptomer hos menn, og enkle laboratorietester brukes for å stille diagnosen gonoré. Gonoré er mest vanlig hos unge voksne i tyveårene. Mange sexpartnere, sex uten kondom og tidligere smitte av seksuelt overførbare sykdommer er faktorer som øker risikoen for gonoré. Utflod fra urinrørsåpningen og smerter ved vannlating er ofte de første symptomene som kommer ved gonoré hos menn. Plagene kommer senest en uke etter ubeskyttet sex. Smerte og hevelse av bitestikkelen er mindre vanlig. Kvinners mest vanlige plager ved gonoré er vaginal utflod. Smerter i bekkenet under sex kan også være et symptom ved gonoréinfeksjon i livmorhalsen. 

Ved mistanke om gonoréinfeksjon, brukes laboratorietester for å finne bakterien, og bakteriedyrking er oftest brukt. Da hentes prøvematerialet, ved hjelp av en q-tips, oftes fra urinrøret til menn og fra kvinners urinrør og livmorhals. Etter analsex hentes prøver fra anus, og etter oralsex hentes prøver fra halsen. 

Årsak

Gonoré er forårsaket av en gonokokkbakterie.

Ubeskyttet sex er hovedårsaken til gonorésmitte blant seksuelt aktive ungdommer og voksne. Smitten skjer ved såkalt penetrerende sex, hvor penis er i kontakt med kroppslige åpninger som er slimhinnekledd. Det er åpninger som munn, vagina og anus.  Gonoré hos menn smitter lettere til kvinne, enn fra kvinne til mann. Sjansen for å bli smittet av gonoré etter ubeskyttet, heteroseksuell kontakt, er dobbelt så stor for kvinner som for menn. Dersom en gravid kvinne har ubehandlet gonoréinfeksjon under fødselen, står barnet i fare for å bli smittet. Smitten skjer når barnet kommer i kontakt med smittsom utflod fra livmorhalsen. Barnet vil bli sykt få dager etter fødselen, og av den grunn skal alle gravide kvinner testes for gonoré. 

Prognose

Rett antibiotikabehandling vil kurere gonoré.

Rett antibiotikabehandling vil kurere gonoré, mens mislykket antibiotikabehandling vil føre til økt spredning av gonoré og styrke bakterienes motstand mot antibiotika. Dersom kvinner ikke mottar behandling for gonoréinfeksjonen, kan de få bekkeninfeksjon, som er en betennelse i kvinnens indre kjønnsorganer. Menn som går uten behandling kan få betennelse i bitestikkelene, i sædleder og i prostata. 

Fakta om Gonoré:

Gonoré er en sykdom som kan smitte under ubeskyttet sex. Symptomer på gonoré er utflod fra urinrøret til menn. Kvinner er ofte uten plager ved gonoré, men kan ha vaginal utflod.

Det er foreløpig ikke utviklet noen vaksine mot gonoré, og det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot gonoré er kondom. 

Ubehandlet gonoré hos kvinner kan føre til sterilitet, kroniske smerter i bekkenet eller svangerskap utenfor livmoren. Gonoré kan smitte fra mor til barn under fødsel.

Gonoré behandles med antibiotika. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Peer Stian Teigland

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kjønnssykdommer:

Kjønnssykdommer er sykdommer som smitter ved seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier, virus, sopp eller parasitter. Kjønnsykdommer smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner i eller rundt kjønnsorganer, munn eller tarm. Klamydia, som skyldes en bakterie, og virusinfeksjonene kjønnsvorter (condylomer) og herpes er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge.

Kjønnssykdommer gir ofte symptomer som kløe eller svie i underlivet, utflod, smerter ved vannlatingen og sår eller utslett på kjønnsorganene. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet.

Det er svært viktig å diagnostisere og behandle kjønnssykdommer, både for å unngå smittespredning og fordi noen sykdommer kan redusere evnen til å få barn. Ved mistanke om klamydia, syfilis, gonoré og HIV-infeksjon er undersøkelse og behandling gratis.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk