Røde hunder

Rubella

Sist oppdatert 04.06.2015

Røde hunder er en barnesykdom som gir feber og utslett. Røde hunder er veldig sjelden i Norge i dag på grunn av effektiv vaksine.

Røde hunder regnes som en av de klassiske barnesykdommene, men i Norge i dag er røde hunder en uvanlig tilstand. Det er fordi alle nyfødte får tilbud om å følge et vaksinasjonsprogram. Vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder heter MMR, og gis ved 15 måneder og 11 års alder. Denne vaksinen er svært effektiv og hindrer altså smitte og sykdom av viruset som gir røde hunder. De som får sykdommen, er ikke-vaksinerte, og de er blitt smittet i utlandet. Vi har hatt få tilfeller av røde hunder de siste årene.

Røde hunder skyldes et virus som er smittsomt. Selv om røde hunder først og fremst rammer barn, kan også voksne bli smittet dersom de ikke er vaksinerte. Dersom man blir smittet med røde hunder, vil typiske symptomer være feber, øyekatarr og utslett. De fleste som får røde hunder, vil bli friske og ikke ha varige plager. Likevel kan noen få alvorlige og farlige komplikasjoner, spesielt gjelder dette ufødte barn i magen til gravide.

Dersom en gravid kvinne blir smittet av røde hunder tidlig i svangerskapet, og ikke er vaksinert fra tidligere, kan det føre til alvorlige komplikasjoner hos fosteret. Det er blant annet økt risiko for misdannelser, og økt risiko for abort. Derfor vil en blodprøve fra alle gravide rutinemessig bli undersøkt for viruset som gir røde hunder. På denne måten kan man finne ut av om den gravide kvinnen er immun mot røde hunder eller ikke. De som er vaksinerte vil være immune, og dermed ikke bli smittet av røde hunder. Dersom en gravid kvinne ikke er immun mot røde hunder, vil hun få vaksine etter at barnet er født.

Symptomer

Symptomene på røde hunder er feber, utslett og øyekatarr.

Røde hunder trenger ikke gi symptomer i det hele tatt, og noen har bare helt vanlige, milde forkjølelsessymptomer. Hos andre vil røde hunder gi en start med feber, øyekatarr, hovne lymfeknuter bak ørene og rødhet i svelget. Dette kan lett mistolkes som en vanlig forkjølelse. Innen fire dager etter at symptomene startet, kommer et utslett. Utslettet kan ses som små, rosa prikker i huden som kan være lett hevet fra hudoverflaten. Utslettet starter i ansiktet for så å spre seg videre nedover til mage og rygg, og deretter til armer og bein i løpet av 24 timer. Etter to til tre dager forsvinner utslettet. Noen vil også ha smerter i leddene. Som regel vil voksne som er smittet med røde hunder, ha flere symptomer og plager fra sykdommen enn barn som smittes. Hele sykdomsperioden er som regel over innen en ukes tid.

Behandling og forebygging

Det finnes ingen behandling mot røde hunder, men man kan lindre symptomene.

Den beste måten å unngå røde hunder på, er å vaksinere seg. Vaksinen er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet, er gratis og tilbys alle barn ved 15 måneder og 11 års alder. Det finnes ingen effektiv medisin mot røde hunder, men man kan gi medisiner som lindrer symptomene og som får barnet til å føle seg bedre. Febernedsettende medisin er eksempel på dette. Det er viktig å isolere den som er syk av røde hunder for å unngå videre smitte, og barnet bør være hjemme fra barnehage i opptil en uke etter sykdomsstart. Spesielt viktig er det å holde barnet unna gravide. Dersom en ikke-vaksinert gravid kvinne blir smittet av røde hunder, finnes ingen behandling for å være sikker på at man unngår fosterskade.

Undersøkelse og diagnostikk

Røde hunder diagnostiseres ved prøver fra blodet.

I og med at røde hunder er så sjelden i Norge i dag, vil det kunne være vanskelig å oppdage sykdommen. Symptomene på røde hunder kan lett tolkes som symptomer på andre, mer vanlige barnesykdommer. Diagnosen bekreftes ved en blodprøve som sendes inn til et laboratorium for testing. Etter noen dager vil man få svar på om man har røde hunder eller ikke. Alle gravide testes for røde hunder ved første svangerskapskontroll hos legen. Et uforklarlig utslett hos en gravid bør alltid føre til en ny test av røde hunder, spesielt gjelder dette hos innvandrerkvinner.

Årsak

Røde hunder skyldes et virus som kalles rubellavirus.

Røde hunder skyldes et virus som kalles rubellavirus. Viruset smitter fra en person til en annen ved dråpesmitte. Det vil si at viruset finnes i spyttdråpene våre, og når vi hoster, spres viruset ut i luften. Viruset kan dermed finne veien inn i en annen persons nese eller munn dersom denne personen er i nærheten. Her vil viruset slå seg ned og formere seg, slik at det kan gi sykdom. Viruset går så ut i blodbanen og påvirker andre deler av kroppen. Hos gravide blir fosteret smittet gjennom morkaken.

Prognose

Røde hunder har god prognose dersom man blir smittet etter fødselen.

Som regel varer infeksjonen med røde hunder i fire til fem dager. Noen vil kunne ha plager med smerter i ledd etter infeksjonen, men de fleste vil bli helt friske uten varige plager. En veldig sjelden gang kan komplikasjoner av røde hunder være betennelse i hjernen eller mangel på blodplater i blodet.

Det er smitte til gravide vi frykter når vi tenker på røde hunder-sykdommen. Dersom en gravid kvinne blir smittet tidlig i svangerskapet, har fosteret økt risiko for å få alvorlige misdannelser. Det er også økt sjanse for at fosteret dør før det blir født. Derfor blir alle gravide kvinner i Norge testet for røde hunder ved første svangerskapskontroll hos legen.

Fakta om Røde hunder:

Røde hunder er en barnesykdom som gir feber og utslett. Røde hunder er sjelden i Norge i dag på grunn av effektiv vaksine. Det vaksineres mot røde hunder i den såkalte MMR-vaksinen som gis ved 15 måneder og 11 års alder.

Røde hunder er en barnesykdom med gode prognoser hvis man får den etter at man er født. Men for ufødte barn kan røde hunder bety misdannelser og dødfødseler. Alle gravide blir derfor testet for røde hunder ved første legebesøk. Gravide må holde seg unna personer som har røde hunder.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Fakta om Infeksjonssykdommer hos barn:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Virusinfeksjoner er det hyppigste hos barn. Blant annet er de tradisjonelle barnesykdommene stort sett forårsaket av virus. Det samme gjelder forkjølelser og en del mage- og tarminfeksjoner.

Infeksjoner er hyppig i barnealder fordi barn har mindre antistoffer. De ulike antistoffene dannes etter at man har blitt utsatt for forskjellige virus og bakterier. Et barn gjennomgår i snitt seks til sju infeksjoner per år de første to leveårene.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk