HPV

Humant papillomavirus

Sist oppdatert 11.06.2015

HPV er en familie med virus som gir ulike tilstander, som for eksempel vorter på hender og føtter, kjønnsvorter på kjønnsorganene eller livmorhalskreft.

Det finnes over 100 typer av virus i familien humant papillomavirus (HPV). De ulike virusene kan gi oss mennesker ulike tilstander. Det er noen typer av HPV som gir vorter på hender og føtter, mens andre gir kjønnsvorter, og noen andre typer igjen kan gi kreft, og da spesielt livmorhalskreft. De aller fleste mennesker vil være smittet med en av typene av HPV i løpet av livet, men ikke alle får tegn på sykdom.

HPV-typene som gir vorter på hender og føtter, smitter via direkte eller indirekte kontakt, og disse vortene er veldig vanlige. HPV-typene som gir kjønnsvorter eller som gir livmorhalskreft smitter via seksuell kontakt. Faktisk er HPV-infeksjon den vanligste seksuelle overførbare infeksjonen i verden. Livmorhalskreft er den tredje vanligste kreftformen hos kvinner. HPV kan også gi kreft i svelget, i endetarmen, på penis, i skjeden og på kjønnsleppene. Det er ulike typer av HPV-virus som gir kjønnsvorter og kreft. Det er dermed viktig å understreke at kjønnsvorter ikke er et tegn eller symptom på livmorhalskreft eller en av de andre kreftformene.

I 2009 ble det innført en vaksine mot HPV-virus i vaksinasjonsprogrammet til alle jenter i 7. klasse. Den vaksinen vil redusere forekomsten av både kjønnsvorter og livmorhalskreft. I Norge har vi et screeningprogram for livmorhalskreft som gjennomføres hos alle kvinner mellom 25 og 69 år. Hvert tredje år får man innkalling til lege for å ta en celleprøve fra livmorhalsen, som sendes inn og undersøkes for livmorhalskreft og celleforandringer. På denne måten vil man kunne oppdage livmorhalskreft tidlig.

Det finnes ingen behandling som fjerner HPV-virusene for godt, men vi har ulike behandlingsalternativer for de ulike tilstandene HPV gir.

Symptomer

HPV vil hos mange ikke gi noen symptomer, men de kan gi vorter på hender, føtter og kjønnsorganer. Symptomer på livmorhalskreft kan være uregelmessige blødninger eller smerter i underlivet.

Det er ulike HPV-typer som gir de ulike tilstandene. Noen typer vil gi vorter på hender og føtter. De vortene kan være flate eller avrundede. De er bare noen få millimeter i diameter, og har ofte en gulhvit flassende overflate. De kan være smertefulle dersom de sitter på steder som belastes (under fotsålen). Det er vanligst å ha disse vortene på føttene eller på fingrene. Ofte har man flere vorter samtidig i samme område.

Typisk for kjønnsvorter er utvekster som har uregelmessig, buskete overflate. De er 1-3 millimeter i diameter, opptrer ofte i grupper og har en hvitlig eller vanlig hudfarge. Kjønnsvortene sitter oftest ved inngangen til skjeden, i selve skjedeveggen eller på livmorhalsen hos kvinner. Hos menn kan kjønnsvortene sitte på huden på penisskaftet og på forhuden. De kan også sitte rundt endetarmsåpningen eller noen centimeter inn i urinrøret. Kjønnsvortene gir som regel ikke så mange symptomer, men de kan både klø og blø. Dersom vortene sitter inne i urinrøret eller i selve skjeden hos kvinner, kan de gi forstyrrelser når man tisser eller når man har samleie.

Mange med livmorhalskreft har få eller ingen symptomer. Det er fordi man ved hjelp av screeningprogrammet klarer å fange opp de fleste tilfeller i et tidlig stadium. Dersom man har symptomer, kan man merke uregelmessige blødninger, blødning ved samleie, brunlig utflod eller smerter i underlivet. Dersom man har kommet i overgangsalderen, skal man være spesielt oppmerksom på blødninger i underlivet og kontakte lege dersom man får dette.

Behandling og forebygging

Det finnes ikke medisiner mot selve HPV-viruset, men vi har ulike behandlingsalternativer mot de ulike tilstandene HPV gir.

Mot vorter på hender og føtter er det kun beskyttelse som virker forebyggende, altså ikke ha hudkontakt med hudområder der andre har vorter, og man kan for eksempel bruke sokker i svømmehallen. De fleste vortene forsvinner av seg selv innen få år, og det er ikke nødvendig med behandling dersom man ikke er spesielt plaget. Noen kan av kosmetiske årsaker ønske å fjerne dem. Da finnes flere alternativer. Både frysebehandling og påsmøring av et medikament gir gode resultater, eventuelt i kombinasjon.

Kondom vil gi en god beskyttelse for smitte av de typene som gir kjønnsvorter eller livmorhalskreft. Men dersom kjønnsvortene sitter på hudområder som ikke dekkes av kondomet, vil man fortsatt være mottakelig for smitte.

Vaksinen som nå er innført i vaksinasjonsprogrammet hos alle jenter i 7.klasse er svært effektiv og beskytter i høy grad mot kjønnsvorter og livmorhalskreft. I det forebyggende arbeidet mot livmorhalskreft er screeningen med celleprøver viktig. Her vil man forhåpentligvis oppdage celleforandringer og tegn til kreft før den rekker å utvikle seg til alvorlig sykdom.

For kjønnsvorter finnes flere gode behandlingsformer som kan fjerne selve vortene. Ulike typer av salver, kremer og væskeoppløsninger kan smøres på. Man må til lege for å få resept på disse medikamentene, men kan som regel pensle/smøre det på selv. Det gir som regel god effekt. Andre behandlingsalternativer er å fjerne kjønnsvortene med laser, frysebehandling eller kirurgisk med kniv. Kjønnsvorter vil uten behandling forsvinne av seg selv innen to år, og dersom vortene ikke gir betydelige plager, er det ikke alltid nødvendig med behandling.

Behandling av livmorhalskreft foregår på sykehus, og der vil spesialister kunne avgjøre om operasjon, stråling eller cellegift er beste alternativ.

Undersøkelse og diagnostikk

Synlige vorter er klassiske, og ingen andre prøver er nødvendige. HPV på livmorhalsen diagnostiseres med en penselprøve.

Mange av HPV-typene gir ingen symptomer eller sykdom, og vil dermed heller aldri testes for eller diagnostiseres. Vorter på hender og føtter er lette å kjenne igjen for en lege, og krever ingen andre prøver eller undersøkelser. Kjønnsvorter er også som regel enkle å kjenne igjen, og det er sjelden at det er nødvendig med noen prøver. Gynekologer og hudspesialister har et instrument som likner en stor kikkert. Den kan hjelpe til med å stille diagnosen. Ved tvilstilfeller tar man en prøve fra en av vortene og sender inn til sykehuset for undersøkelse.

For å diagnostisere livmorhalskreft tas en celleprøve fra livmorhalsen. Det gjøres ved en gynekologisk undersøkelse der legen har godt innsyn og tilgang på livmorhalsen. For å ta prøven, føres en pensel inn, som ved å stryke på livmorhalsen fanger med seg celler og eventuelt HPV-virus. Penselen sendes inn for analyse, og man vil få svar i løpet av få uker på om man har tegn på HPV-infeksjon eller tegn til kreft. Man tester som regel bare for HPV-virus dersom celleprøvene viser unormale funn. Dersom funnet er mistenkelig på kreft, må man ta en større vevsprøve fra livmorhalsen og andre undersøkelser for å kartlegge hvor stor svulsten er og hvor dypt den sitter.

Årsak

Årsaken til HPV-infeksjon er at man har blitt smittet med viruset HPV gjennom hudkontakt eller seksuell kontakt.

HPV-typene som gir vorter på hender og føtter, smitter via direkte eller indirekte kontakt. Direkte kontakt betyr at virus fra en vorte på hudoverflaten kommer i kontakt med frisk hud. Indirekte betyr at det kan være for eksempel en med fotvorte som går på gulvet i en svømmehall, og viruset blir igjen på gulvet. Når en annen person setter foten sin akkurat der viruset ligger, vil viruset kunne feste seg på denne foten og dermed gi nye vorter. HPV-virusene som gir kjønnsvorter og livmorhalskreft, smitter via seksuell kontakt når hud kommer mot hud, eller ved vaginalt eller rektalt (i endetarmen) samleie. HPV smitter også ved oralsex (munnsex), på denne måten kan man få kreft i svelget. HPV trenger seg direkte inn i hudcellene fra overflaten, og immunsystemet vårt får dermed liten sjanse til å bekjempe det.

Prognose

Prognosen for vorter er god. Prognosen for ulike krefttyper avhenger av alvorlighetsgrad.

Vorter på hender og føtter er en helt ufarlig tilstand, og vil i de aller fleste tilfeller gå over av seg selv innen få år. Kjønnsvorter er heller ikke farlige og prognosen er god. Så godt som alle med kjønnsvorter blir helt kvitt dem etter en stund, men det kan ta noen år. Det er vanlig med gjentatte utbrudd av kjønnsvorter over en periode.

Prognosen for livmorhalskreft og andre kreftformer som HPV kan gi, er helt avhengig av hvor langt kreften var kommet da den ble oppdaget. Ved tidlig oppdagelse og tidlig igangsatt behandling, er prognosen god.

Fakta om HPV:

HPV er en familie med virus som gir ulike tilstander, som for eksempel vorter på hender og føtter, kjønnsvorter på kjønnsorganene eller livmorhalskreft. Det er ulike typer HPV-virus som gir de ulike tilstandene.

Det er innført vaksine mot HPV-virus for alle jenter på 7. trinn. Det gir beskyttelse mot kjønnsvorter og livmorhalskreft. Alle kvinner mellom 25 og 69 her i landet blir innkalt hvert tredje år for å ta celleprøve som kan påvise livmorhalskreft eller forstadier til slik kreft. Mange tilfeller av livmorhalskreft blir oppdaget på denne måten. Livmorhalskreft gir få eller ingen symptomer i den tidlige fasen. Men man skal gå til legen dersom man har blødning utenom menstruasjon eller etter overgangsalderen, ved smerter i underlivet, brunlig utflod og blødning ved samleie.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk