Vorter

Verruca vulgaris

Sist oppdatert 05.10.2015

Vorter på fingrene og føttene kommer av virusinfeksjon i hudcellene. Fotvorter og fingervorter er et svært vanlig problem.

Vorter på fingrene og føttene kommer av at humant papillomavirus (HPV) infiserer hudceller på hender og føtter. Hudcellene som er infiserte, begynner å dele seg. Vortene kan være kuppel- eller knuteformede utvekster, eller de kan være tynne og flate og vokse innover i huden. Vorter som vokser innover i huden, er vanligst under føttene, og disse fotvortene kan være smertefulle å tråkke på. Vorter sees oftest hos barn mellom tolv og seksten år, og er sjeldent hos dem under fem år. 

Symptomer

Vorter viser seg som hudforandringer på hendene eller føttene, og kan være smertefulle eller ikke, avhengig av hvor de er plassert. Ofte har man flere vorter på en gang.

Finger- og fotvorter viser seg som som hudforandringer på hendene eller på føttene. Vortene kan se ut som kuppel- eller knuteformede utvekster, og være harde med en ujevn overflate. De kan også være tynne og flate og vokse innover i huden. Vorter som vokser innover er vanligere under føttene, og disse kan være smertefulle å tråkke på. Ofte sees svarte prikker i midten av vorten. Finger- og fotvorter varierer i størrelse, og man har ofte flere på en gang. Noen typer vorter vokser ved siden av neglene og kan gi neglforandringer. Særlig fingervorter kan være sjenerende dersom de er godt synlige.

Behandling og forebygging

Behandling av finger- og fotvorter er ikke nødvendig, men gis dersom vortene er plagsomme.

Behadling av finger- og fotvorter er ikke nødvendig, da de fleste vorter vil gå bort av seg selv, selv om dette kan ta svært lang tid. Dersom vortene er smertefulle eller sjenerende, gis behandling. Finger- og fotvorter kan behandles med salicylsyreholdig vortemiddel som kjøpes på apoteket uten resept. Vortemiddelet påføres morgen og kveld på vorten. Har man tørr og hard hud bør denne bløtgjøres og files bort før påføring, slik at vortemiddelet kommer direkte på vorten. En hinne vil etterhvert dannes, og denne fjernes en til to ganger i uka. Behandlingen kan ta opptil flere måneder.

En annen form for vortebehandling er å fryse vortene. Denne type behandling har vist seg å være noe mer effektivt på fingervorter, da disse ofte ikke stikker så dypt ned i huden. Frysing er ikke mer effektivt enn behandling med vortemiddel, og egner seg også noe dårligere for barn da det kan være smertefullt. Frysing må ofte gjentas etter et par uker. Kirurgisk fjerning av vorter brukes sjeldent, da det kan ta lang tid før såret gror etter operasjonen, og man risikerer stygge arr. 

For å forebygge å få nye vorter samt unngå å smitte andre bør man unngå å ta på vortene. Man bør bruke badesko i offentlige svømmehaller og garderober, da viruset som gir vorter trives godt i fuktige miljøer. Barn i barnehage bør bruke plaster over vortene for å unngå å smitte andre.

Undersøkelse og diagnostikk

Vorter diagnoseres ut fra hudforandringene man ser.

Finger- og fotvorter diagnoseres ut fra karakteristiske hudforandringer. 

Årsak

Vorter kommer av at humant papillomavirus infiserer hudceller på hender og føtter.

Vorter på fingre og føtter kommer av at humant papillomavirus infiserer hudceller på hender og føtter. Viruset trives godt i fuktig miljø, og man smittes ofte i offentlige basseng eller garderober. Barn kan spre vortene på seg selv ved å ta/klø seg på vortene for å så klø seg andre steder på kroppen. 

Prognose

Vorter er en godartet tilstand som vanligvis vil gå bort av seg selv med tiden.

Vorter både på fingre og føtter er en godartet tilstand som vanligvis vil gå bort av seg selv med tiden, men dette kan ta opptil flere år. Hos mange barn er finger- og fotvorter en tilbakevennende tilstand, men problemet vil oftest avta oppover i tenårene. 

Fakta om Vorter:

Finger- og fotvorter kommer av at humant papillomavirus infiserer hudceller på hender og føtter. Vorter gir hudforandringer i form av knuter eller kuppelformede forandringer, eller vorter som gror innover. Disse er gjerne under føttene, og kan være smertefulle å tråkke på.

Vorter forekommer oftest hos ungdom i alderen 12 til 16 år. Vortene går over av seg selv, men det kan ta flere år. Det finnes ulike behandlingsformer, men det tar tid å få effekt også av disse.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Fakta om Plager hos barn:

Mange plager som er vanlige i barnealder skyldes smitte som overføres ved tett kontakt med andre barn gjennom lek og aktiviteter som er en naturlig del av barns hverdag. Eksempler på det er vorter, mollusker, brennkopper og lus.

Noen sykdommer skyldes smitte fra hånd eller gjenstander til munn, som barnemark. 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk