Rosacea

Sist oppdatert 21.09.2015

Rosacea er en kronisk hudsykdom som gir rødhet og kviseliknende utslett i ansiktet. Rosacea kjennetegnes av anfallsvise forverrelser som ofte utløses av ytre faktorer.

Rosacea er en betennelsesaktig hudsykdom som i hovedsak rammer ansiktet. Rosacea gir symptomer i form av rød og irritert hud og ettehvert utvikling av små knuteformede fortykkelser og pussfylte blemmer i huden. I det videre forløpet av rosacea, eller som en egen form av den, blir huden tykkere og grovere, og i noen tilfeller utvikles også forstørrede talgkjertler, spesielt på nesen. En slik knuteaktig fortykkelse av nesen kalles rhinophyma, og er mest vanlig hos eldre menn. I sjeldne og alvorlige tilfeller kan hudforandringene bre seg til ører, hals og bryst. Rosacea kan også ramme øynene og huden rundt. 

Rosacea debuterer som regel i 30-50-års alderen, og forekommer litt hyppigere hos kvinner enn hos menn. Mennesker med lys hudtype er mer utsatt for rosacea. Årsaken er ikke sikkert klarlagt, men arvelige faktorer antas å spille en rolle. 

Rosacea er en kronisk sykdom med periodevise forverrelser. Det er en rekke faktorer som kan utløse anfall eller forverre symptomene, for eksempel sterkt sollys, varm drikke, sterkt krydret mat og stress. Rosacea lar seg ikke kurere, men med tilpasset hudpleie og riktige medikamenter kan man behandle symptomene. 

Symptomer

Rosacea gir symptomer i form av rød og irritert hud sentralt i ansiktet. Hos endel oppstår også knuteformede fortykkelser og små pussfylte blemmer i huden. Fortykkelse av hud og talgkjertler i neseregionen kan gi knollformet forstørret nese spesielt hos eldre menn.

Rosacea debuterer som oftest med anfallsvis rødming og en brennende og stikkende fornemmelse i huden i ansiktet. Etterhvert oppstår vedvarende rødhet og utvidelse av de små blodårene i huden, spesielt over nese og kinn og etterhvert også panne og hake. Hos noen forblir sykdommen på dette stadiet, som ofte betegnes som type 1 rosacea. Det er vanlig å skille mellom fire grader eller typer av rosacea. 

Ved type 2 rosacea kan man i tillegg til rød hud og utvidede små blodkar i ansiktet få periodevise forverrelser med knuteformede fortykkelser i huden og pussfylte små blemmer som kan minne om kviser. Huden kan fremstå hoven og lett fortykket.

Type 3 rosacea kjennetegnes av at huden blir tykkere og grovere. Hos noen blir talgkjertlene i huden knollaktig forstørret og fortykket. Det rammer oftest nesen, men ører, panne og øyelokk kan også affiseres. Den typen av rosacea sees hyppigst hos middelaldrende og eldre menn. Fortykkelse av hud og talgkjertler kan forekomme alene eller sammen med de andre hudforandringene som er typiske for rosacea.

Type 4 rosacea angriper øynene og kan føre til tørrhetsfornemmelse i øynene, øyekatarr, betennelse i øyelokkssranden og i sjeldne tilfeller betennelse i hornhinnen.

Noen gjennomlever alle fasene av rosacea, mens hos andre kan sykdommen opphøre i ett av stadiene. Symptomene ved rosacea kan utløses eller forverres av ytre faktorer som for eksempel sterk sol, varm mat og varme drikker, sterkt krydret mat, alkohol, stress og visse medikamenter. Ansiktshuden hos pasienter med rosacea er generelt ømfintlig og sensibel og kan reagere på kremer, kosmetikk og såper.

Behandling og forebygging

Behandlingen har som mål å redusere rødhet og hindre forverrelser. Gode hudpleievaner og bruk av solkrem er viktig, samt å unngå utløsende faktorer. Behandlingen ellers avhenger av hvilken type rosacea som foreligger og kan bestå av betennelsesdempende kremer, antibiotika i tablettform, laserbehandling og kirurgi.

I alle stadier av sykdommen spiller hudpleie en viktig rolle i behandlingen. Rengjøring av huden er viktig, og man bør bruke milde, parfymefrie og pH-nøytrale produkter. Likeledes må man ta hensyn ved valg av hudpleieprodukter og kosmetikk. 

Stråling fra solen kan utløse anfall og forverre eksisterende symptomer. Derfor bør man hele året benytte en solkrem som beskytter både mot UVA og UVB stråler. I tillegg til sterk sol kan sterk varme, varme drikker, krydret mat, alkohol, stress, visse medikamenter og andre faktorer som øker blodgjennomstrømningen i ansiktshuden forverre plagene. Det kan variere fra person til person. En grunnleggende del av behandlingen består i å identifisere utløsende faktorer og forsøke å unngå disse. 

Rosacea kan ikke kureres, og behandlingen har som mål å redusere rødheten i huden, lindre plagene og forhindre anfall. Den medikamentelle behandlingen varierer avhengig av hvilken type rosacea som foreligger.

Ved mild rosacea hvor rød hud er eneste symptom, har det i senere tid kommet et preparat som motvirker rødmen, brimonidin. Rødme i huden kan ellers dekkes med spesielle kosmetiske produkter. Produkter som inneholder grønne fargepigmenter er spesielt godt egnet fordi de optisk demper den røde fargen. 

Når det foreligger kviseliknende forandringer består behandlingen i bruk av antibiotikakrem, -gel eller -lotion i form av metronidazol eller azelain. Kortisonkremer kan forverre plagene og har ingen plass i behandlingen.

Hvis man ikke kommer til målet med lokalbehandling benyttes antibiotika i tablettform, som regel tetracyclin. Laserbehandling er effektivt ved utvidede blodårer. Knollartig forandring av nesen som følge av forstørrelse av talgkjertlene kan behandles kirurgisk eller med laser. Øyesymptomer behandles med øyedråper eller øyesalve, og ofte vil det være aktuelt med henvisning til øyelege. 

Undersøkelse og diagnostikk

Rosacea diagnostiseres på bakgrunn av typiske hudforandringer.

Rosacea gir karakteristiske hudforandringer, og som regel er det kliniske bildet tilstrekkelig for å stille en diagnose. I typiske tilfeller forteller pasientene om periodevise forverrelser som utløses av ytre faktorer. I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å ta en prøve av huden (biopsi) for å utelukke andre tilstander som Lupus erythematodes og perioral dermatitt.

Årsak

Årsaken til rosacea er ikke klarlagt. Det antas at rosacea har en arvelig komponent.

Årsaken til rosacea er fortsatt ukjent. Det antas at rosacea skyldes en betennelsestilstand og at det foreligger en overdreven respons i blodårene i huden på visse typer stimuli som fører til utvidelse av blodkarene.

I studier har man sett økt forkomst av forskjellige betennesesstoffer i huden hos pasienter med rosacea. Nyere forskning har vist at påvirkninger som UV-stråling, varme, alkohol, sterkt krydret mat og stress kan aktivere slike stoffer i huden. 

Det blir diskutert om en vanlig forekommende hårsekkmidd, demodex folliculorum, eller vanligvis harmløse bakterier som normalt finnes på huden kan spille en rolle i utviklingen av rosacea, men det har man ikke kunnet bevise i studier. Likeledes har magesårbakterien helicobacter pylori vært sett på som en mulig årsak, men man har foreløpig ikke kunnet påvise noen sikker sammenheng.   

Det er økt hyppighet av rosacea i noen familier, derfor antar man at sykdommen også har en arvelig komponent, men man har så langt ikke kunnet identifisere det aktuelle genet.

Prognose

Hos noen gir rosacea bare milde symptomer, men andre får uttalte plager som påvirker livskvaliteten. Det finnes ingen kurerende behandling, men med pleie av huden og riktig behandling kan symptomene lindres.

Rosacea er en kronisk sykdom som har et svingende forløp. Hos noen forblir symptomene milde med vedvarende rødme i ansiktet som eneste symptom, mens andre får store hudforandringer som kan oppleves svært kosmetisk skjemmende.

Rosacea kan ikke kureres, men med riktig behandling, gode hudpleievaner og bevissthet rundt hvilke faktorer som kan forverre tilstanden, kan symptomene lindres og i noen grad forebygges. 

Fakta om Rosacea:

Rosacea er en hudsykdom som i hovedsak rammer ansiktet. 

Rosacea gir symptomer i form av rød og irritert hud og ettehvert utvikling av små knuteformede fortykkelser og pussfylte blemmer i huden. Noen får tykkere hud, og i noen tilfeller utvikles også forstørrede talgkjertler, spesielt på nesen. 

Rosacea debuterer som regel i 30-50-års alderen, og forekommer litt hyppigere hos kvinner enn hos menn. Mennesker med lys hudtype er mer utsatt for rosacea. Årsaken er ikke sikkert klarlagt, men arvelige faktorer antas å spille en rolle. 

Det er en rekke faktorer som kan utløse anfall eller forverre symptomene, for eksempel sterkt sollys, varm drikke, sterkt krydret mat og stress. Rosacea lar seg ikke kurere. 

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk