Lus

Pediculus humanus capitis

Sist oppdatert 05.10.2015

Hodelus er små lus som lever av å suge blod fra hodebunnen til mennesker.

Hodelus er små lus som lever i hodebunnen til mennesker. Hodelus gir kløe i hodebunnen, men dersom det er første gang en person har lus kan det ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen. Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.

Lus er ikke uvanlig, og kan smitte både voksne og barn. Hodelusen utvikler seg fra egg til en voksen hodelus på få dager. Som voksen er lusen opp til tre millimeter lang, og den kan variere i farge fra svart til gjennomsiktig. Lusen har seks spesielle bein som den kroker seg rundt hårene med. Festet i håret har hodelusen mulighet til å drikke blod fra hodebunnen, og senere feste sine ti egg på hårskaftene i skalpen. Når hodelusen drikker blod, kan en person med hodelus oppleve kløe. Lusen forlater aldri frivillig hodebunnen, og kan kun overleve når den har tilgang til næringsrikt blod og beskyttelse fra håret. Hodelusen liker seg best hvor det er varmt, fuktig og mye hår, oftest bak øret og nakken. Faller hodelusen av håret, kan de ikke overleve lenge i normal romtempratur. Den normale livslengden på hodelus er en måned.

Symptomer

Lus gir kløe i hodebunnen.

Blod fra hodebunnen er lusens eneste matkilde. Ved å bite hull i ytterhuden kan lusen få tilgang til blodet. Spyttet fra hodelusen vil skape en lokal irritasjon av huden. Slik irritasjon kaller vi for en lokal allergisk reaksjon, og det er det som skaper kløe. Kløen trenger ikke alltid å føles hos personer som er smittet av hodelus. Dersom det er første gang en person har lus, kan det ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen. 

Behandling og forebygging

Hodelus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår.

Det er ulike måter å bekjempe hodelus på. Målet med behandlingen er å fjerne og drepe hodelusen som finnes hos den smittete personen. Effektiv behandling vil også hindre videre smitte mellom familiemedlemmer og lekekamerater. Det er flere fullgode behandlingsmåter av hodelus enten ved bruk av legemidler, medisinsk utstyr, barbering av hår og/eller kjemming. For en vellykket behandling av hodelusplager, er det viktig med presis gjennomføring av den behandlingsmåten som velges. Ved bruk av legemidler skal bruksanvisningen fra pakken leses nøye før bruk, og kjemming av hår anbefales sammen med medikamentet. 

Malation og permetrin er begge virkestoffer i legemidler som kjøpes reseptfritt ved norske apoteker. Hos gravide kvinner, og barn under to år, skal malation ikke brukes, men permetrin. Malation kan brukes av kvinner som ammer. Legemidlene virker inn på hodelusens nervesystem og forårsaker lusedød. For at behandlingen skal være effektiv gjentas behandlingen etter åtte dager. Ved bruk av legemidler er det alltid en sjanse for at lusen utvikler resistanse. og overlever selve nervegassen. Dimetikon kan også brukes for kurering av hodelus. Det er et silikonpreparat som dekker lusen og fører til lusedød. Det er dokumentert lik effekt blant legemidler og dimetikon. Fordeler med bruk av silikonpreparatet er at hodelusen ikke utvikler toleranse mot det middelet, og det kan brukes av gravide og ammende. 

Hodelus kan ikke leve på en hårløs hodebunn, eller ved en hårlengde mindre enn fem millimeter. Det gjør barbering av håret til en naturlig og lett behandling mot hodelus, spesielt hos mindre barn. Gre gjennom hårstubbene etter klipp/barbering for å sikre at det ikke blir liggende igjen små nympher og egg fra lusen. Kjemming med lusekam eller tett plastkam vil også fjerne hodelusen og eggene deres. Det er ofte best egnet på glatt, bølgete hår med kort til middels lengde. Kamming er ikke like effektivt som bruk av andre metoder. Det kreves nøye kjemming av vått hår.

Uansett hvilke behandlingsvalg, bør det bli gjort en faglig etterkontroll av helsepersonell. Dersom man ikke er godt nok behandlet, vil lusen overleve. Derfor anbefales det at en person som er smittet og behandlet for lus, sjekker seg enten hos lege eller helsesøster. Det sikrer optimal behandling, og reduserer smitten av lusen videre. Det er ikke behov for miljøbehandling for å begrense smitten av hodelus. Heldigvis er hodelusen dårlig beskyttet utenfor hodet, og vil ikke overleve på gjenstander og andre flater i et hjem. Enkel vask på seksti grader vil drepe all lus som kan befinne seg på hodeplagg, kammer, børster eller putetrekk. Et annet alternativ for behandling er frysing av plagg i en fryseboks. 

Personer som har påvist hodelus skal straks starte behandling for å minske risikoen for smitte av andre. Barn kan gå på skole og barnehage som vanlig, men det skal informeres om at barnet er smittet.  Søsken og andre personer som har vært i nær kontakt med en smittet, skal undersøkes med kamming for hodelus. Kun påvist smitte skal behandles. Barn i skole og barnehage bør kontrolleres med kjemming en gang i måneden. I skole og barnehage hvor barn leker og sitter tett ved siden av hverandre vil de være lettere utsatt for overføring av lus fra en smittet person. Derfor anbefales det under utbrudd av lus i skole eller barnehage, at håret kontrolleres uansett om plagsom kløe ikke er tilfelle. Utbrudd er også sett i militære brakker hvor soldater lever tett på hverandre. 

Undersøkelse og diagnostikk

Hodelus og lusens egg kan sees med det blotte øye.

Diagnosen hodelus kan settes dersom det observeres hodelus og/eller egg i hodebunnen. Lusen og eggene er store nok til at vi kan se dem med øynene. Hodelus kan ha forskjellig farge som varierer fra svart og grå til lys og gjennomsiktig. Er det en lus som nettopp har drukket blod, vil den være rød. Eggene er hvite, runde og lettere å få øye på. Den letteste måten å oppdage om en person har hodelus, er å kamme gjennom vått hår med en fin plastkam. Bruk av godt lys, forstørrelsesglass og et hvitt håndkle rundt skuldrene, vil hjelpe med å oppdage hodelus og egg som faller fra håret under kjemming. Det kan også sees små sår i hodebunnen etter kloring. 

Årsak

Hodelus smitter via direkte tett kontakt mellom en smittet person og en frisk.

Smitte av hodelus skjer lettest i et miljø hvor mennesker lever tett på andre. Det er derfor ikke uvanlig at små barn i barnehage og skolealder opplever luseutbrudd sommer og høst. Smitte av lus skjer ved direkte kontakt, hode mot hode. Det er sjeldent at et hodeplagg eller kam, brukt av en smittet person, er kilden til smitteoverføring. Det er fordi lusen dør i løpet av et døgn utenfor hodebunnen. Hodelus smitter kun fra menneske til menneske. Lus fra andre dyr lever ikke på mennesker.

Prognose

Med god utføring av behandling vil hodelusen dø og plagene forsvinne.

Alle behandlingsformer som utføres skikkelig og nøye, vil kurere plagene og fjerne lusen. Selv om en person har vært smittet en gang, så er det alltid muligheter for nye smittekilder og nytt utbrudd. 

Fakta om Lus:

Hodelus er små lus som lever i hodebunnen til mennesker. Hodelus gir kløe i hodebunnen, men dersom det er første gang en person har lus kan det ta opp til flere uker før kløen føles i hodebunnen. 

Smitte av hodelus skjer lettest i et miljø hvor mennesker lever tett på andre. Det er derfor ikke uvanlig at små barn i barnehage og skolealder opplever luseutbrudd sommer og høst. Smitte av lus skjer ved direkte kontakt, hode mot hode.

Lus kan behandles med lusemiddel, barbering eller kjemming av hår, og kan ses med det blotte øyet. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Peer Stian Teigland

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Fakta om Plager hos barn:

Mange plager som er vanlige i barnealder skyldes smitte som overføres ved tett kontakt med andre barn gjennom lek og aktiviteter som er en naturlig del av barns hverdag. Eksempler på det er vorter, mollusker, brennkopper og lus.

Noen sykdommer skyldes smitte fra hånd eller gjenstander til munn, som barnemark. 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk